Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Top pet velikih biljaka koje će obogatiti svaki dom

Apsolutni hit su velike biljke koje su više od 1,5 metara, no ključno je da nabavite one koje odgovaraju vašem stanu. Predstavljamo najimpresivnije velike biljke koje niti u jednom domu neće proći nezapaženo

Zadnje dvije godine u svima su probudile želju da im dom postane zeleniji. Novi trendovi u uređenju interijera dokazali su nam da svaki prostor može postati tropska oaza za kojom žudimo ili mala talijanska kuća za odmor u Hrvatskoj.



No, kada birate sobne biljke, često vrijedi ono pravilo – što su veće, to su impresivnije i ostavit će sve ukućane i goste bez daha. Apsolutni hit su velike biljke koje su više od 1,5 metara, no ključno je da nabavite one koje odgovaraju vašem stanu. Osim toga, budite svjesni da je to obaveza – morate uložiti svoje vrijeme i ljubav u ova krhka bića koja nam pomažu da se riješimo stresa i stvaraju nam kisik! 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli 𝐠𝐫𝐨𝐰𝐢𝐧𝐠 𝐮𝐫𝐛𝐚𝐧 𝐣𝐮𝐧𝐠𝐥𝐞 🌿 (@_dzunglica)

Odavno je poznata činjenica da biljke u domu donose sreću, odnosno čine vaš dom sretnijim mjestom. Biljke nas umiruju, a buđenje uz pogled na zelenu oazu može pridonijeti općem osjećaju mira. 

Predstavljamo najimpresivnije velike biljke koje će obogatiti svaki dom:

1/ Maslina

Maslina je hit u Hrvatskoj i na cijelom Mediteranu. Svi je povezujemo s morem, a more povezujemo s godišnjim odmorom, kada smo najčešće najsretniji, tako da nas ova biljka podsjeća na miris mora i toplo sunce. Maslina mora imati dosta svjetla i treba biti na toplom mjestu. Zemlja mora se dobro osušiti između zalijevanja. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Sculpt Interiors (@sculpt_interiors)

2/ Ficus lyrata

Ovo je jedna od najefektivnijih biljaka koju možete imati u svojem domu. Zovu je i kraljem interijera! Što je veća, to je impresivnija. U vrtnim centrima možete potražiti ovaj fikus koji nije zahtjevan za održavanje, tako da će se i početnici moći snaći! No, ne zaboravite da mu je potrebano puno svjetla! S obzirom na to da je tako velika biljka, potrebno je pronaći teglicu koja će odgovarati vašem prostoru. Preporučujemo jarke ili zemljane boje! 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Demeter Verde▪️ (@demeterverde)

3/ Palme

Palme su omiljene sobne biljke. To je atraktivna dekorativna biljka koja je ujedno i jedna od najmanje zahtjevnih. Palme volimo i u vanjskim i u unutranjim prosotrima. Postoji mnogo različitih vrsta palmi koje se mogu održavati u stanu. Ključno je prirodno svjetlo, ali ono ne mora biti izravno! Mlade palme trebate redovito zalijevati tijekom ljetnih razdoblja, a odrasle mogu preživjeti i do nekoliko dana bez vode. 

4/ Drvo limuna

Drvo limuna se mnogima čini kao nemoguća misija, no ono je postalo sve popularnije u interijerima. Ključno je da kada odabirete ovo drvo citrusa da ne kupite biljku za voćnjak, nego tražite drvo manjeg rasta. Drvce treba dobro zaliti jedan do dva puta tjedno jer citrusi obožavaju vlagu! Drvo limuna treba biti na najsučanijem mjestu i trebate ga rotirati da svi dijelovi budu okupani suncem. Ne smijete ovo drvo izlagati niskim temperaturama. No, iako nije najjednostavnije za održavanje, prekrasno izgleda!

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dragoslava 🐑🎓 (@dragoslavchica)

5/ Strelitzia

Strelitzia raste na vrućim obalama Afrike i Meksika i u prirodi može narasti do nekoliko metara. Ova biljka je brzorastuća, tako da ju trebate presađivati svake tri godine. Ona nije zahtjevna za održavanje, a egzotično izgleda. Ima velike listove i cvjetove.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Комнатные цветы Москва (@_professorstebel_)

6/ Drvo života

Ovo je česta kućna biljka poznata pod nazivom Zmajevo drvo. Lišće joj raste iz vrha stabla te izgleda dekorativno i idealna je za stvaranje ugodne atmosfere u prostoru koji ima slabu cirkulaciju zraka i malo svjetla jer ne voli sunce niti propuh. Ne morate je često zalijevati, samo jednom tjedno!

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ASC Garden (@asc_garden)

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime