Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Archive 81: Jeste li već pogledali šokantu Netflixovu seriju o kojoj priča cijeli online svijet?

'Archive 81' prati arhivista Dana Turnera (Mamoudou Athie), koji je angažiran da obnovi niz kazeta iz 1994., koje uključuju snimke iz istrage nestale dokumentaristice Melody Pendras (Dina Shihabi) o kultu u stambenoj zgradi Visser

“Archive 81” se nalazi u Top 10 serija na Netflixu u mnogim zemljama svijeta. Iako je lansirana bez velike promocije i u njoj ne glume poznata imena, zaslužuje vašu pozornost zbog tako dobrog uspjeha na Netflixu, a mi se nadamo drugoj sezoni.



Netflix se, naime, našao u problemima zbog velikog pada dionica nakon što su ulagači nezadovoljni tempom rasta pretplatnika nakon pandemije, a mnogi obožavatelji brzo su istaknuli da im pretjerano otkazivanje previše serija sigurno ne pomaže. Možda mu serije poput ‘Archive 81’ pomognu u oporavku.

O čemu se je riječ u seriji?

Ova horor serija od osam epizoda zasnovana je na istoimenom popularnom podcastu, “Archive 81” i prati arhivista Dana Turnera (Mamoudou Athie), koji je angažiran da obnovi niz kazeta iz 1994., koje uključuju snimke iz istrage nestale dokumentaristice Melody Pendras (Dina Shihabi) o kultu u stambenoj zgradi Visser. Dok radi na snimkama, Dan otkriva svoju čudnu povezanost s Melody – on ne želi samo otkriti što joj se dogodilo nego je i spasiti.

Konačno, Dan saznaje da Melody nije nestala samo tijekom kultnog rituala, nego je prebačena u drugu dimenziju, Drugi svijet, i da je tamo zarobljena od 1994. On uspijeva otputovati tamo kako bi je spasio, ali prije nego što njih dvoje uspiju učiniti sve potrebno da se sigurno vrate u stvarnost, razdvoje se. Melody se našla u stvarnom svijetu, a Dan je nekako prebačen u devedesete.

Kraj je savršen za još jednu sezonu, ali što slijedi? Evo što znamo

Ako ste upravo gledali seriju, vjerojatno imate puno pitanja o glavnom antagonistu serije, Kaelegu. Da, čudni demon obitava u Onostranom svijetu, u obliku kipa, u Društvo Vos u Visseru. Evo svega što trebate znati o najjezivijem liku iz ‘Archive 81’, koji je uistinu stvar iz noćnih mora.

Za svakoga tko se pita je li Kaelego utemeljen na nečem stvarnom, ne brinite. Nije. Osmislila ga je Rebecca Sonnenshine: “Nije temeljen ni na čemu osim na mojoj glavi.” Iskreno govoreći, većini gledatelja vjerojatno je olakšanje što je Kaelego izmišljen jer je ideja o tome da se ovo luta našim svijetom jednostavno previše. Kaeleo je kao bog varalica, onaj koji je u stanju pokriviti zakone vremena i prostora. 

Društvo Vos očito ima druge ideje i namjerava pustiti Kaelego i otvoriti portal za Drugi svijet. Osim toga, čini se da natprirodna plijesan curi iz skulpture u zgradu Visser, a plijesan je još jedna manifestacija Kaelegove moći i dokaz Onostranog svijeta.

Raspravljajući o tome kako je nastao Kaelego, Sonnenshine je za TV Insider istaknuo: “Morali smo stvoriti čudovište Kaelego vrlo rano jer smo morali napraviti kip od njega. To je bila prva stvar koju smo zapravo napravili.”

Gledatelje bi također moglo iznenaditi da otkriju da je kultni horor film utjecao na način na koji Kaelego izgleda na ekranu. “Željela sam napraviti čudovište koje je zastrašujuće, ali seksi. Jedna od inspiracija bio je Hannibal Lecter”, rekla je Rebecca Sonnenshine za TV Insider. 

Je li ‘Arhiv 81’ obnovljen za 2. sezonu?

Ne još. Sonnenshine već ima planove o tome kamo bi priča dalje mogla ići.

“Nadam se da će biti druge sezone, ali zapravo nemam pojma. Ali nadam se da hoće”, rekla je za Entertainment Weekly te dodala: “Trebalo bi je nastaviti. Razmišljamo o drugoj sezoni.”

Zapravo, razmišljanje o drugoj sezoni počelo je odmah nakon što su završili s radom na prvoj sezoni. Spremni smo za početak, ako budemo imali sreće da dobijemo 2. sezonu, imamo neke stvarno cool priče za ispričati”, istaknula je Rebecca Sonnenshine. Podcast ‘Archive 81’ ima tri sezone za sobom, tako da TV adaptacija ima još puno posla ako se serija nastavi.

O čemu će biti 2. sezona?

Puno je neodgovorenih pitanja iz prve sezone koja bi se mogla pozabaviti u sljedećem poglavlju. Primjerice, postavlja se pitanje tko je točno odgovoran za požar u kojem je stradala Danova obitelj. “Definitivno znamo tko je to učinio, a to će se otkriti u drugoj sezoni”, rekla je Sonnenshine za EW te dodala: “Postoji puno stvari koje jednostavno nisu ušle u sezonu.”

Tu je i odnos između Samuela, vođe kulta, i Virgila, milijunaša koji je unajmio Dana da obnovi vrpce. Emisija otkriva da su njih dvoje braća, ali bi se njihovi motivi, posebice Vergilovi, mogli dublje istražiti sljedeće sezone. “To je nekako na vrhu našeg popisa za sezonu 2, jer nismo baš došli do toga, ali također mogu reći da svi u showu rade nešto što misle da je ispravno.”

Hoće li i dalje uključivati ​​pronađene snimke?

“Archive 81” poznat je po formatu snimke, koji misterijskoj seriji daje jeziv osjećaj. Sonnenshine kaže da će, ako se obnovi, serija nastaviti koristiti slične medije, posebno kao sredstvo za Dana, koji je zarobljen u 90-ima, da komunicira s ljudima u današnje vrijeme. Možda samo poprimi drugačiji oblik od traka u prvoj sezoni.

“Postoje svakakvi načini, a tu su i drugi mediji koji još uvijek postoje za koje znamo iz 1994. Tako da to ne bismo mijenjali”, rekao je voditelj emisije za Variety. “To ne bi bio isti uređaj, ali bi priča bila slična.”

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime