Četvrtak, 27 lipnja, 2024

Chris Rock Selective Outrage: Zakašnjela reakcija glumca i stand up komičara na lanjski šamar

Chrisu Rocku za utjehu ostaje današnja publika koja je toliko neselektirana i nerafinirana na podražaj da im godinu dana zakašnjela reakcija može zazvučati smiješnom

Internet žedan senzacija i svađanja celebova opet bruji tek što je izašao Netflixov live specijal američkog glumca i stand up komičara Chrisa Rocka čija je lijeva strana face još uvijek zažarena od (ne)namještenog šamara Willa Smitha na lanjskoj dodjeli Oscara kada se našalio na račun njegove supruge Jade Pinklett Smith i njene navodne bolesti i njihova braka punog problema i travestija.



Naime, nimalo slučajno tempirano gotovo na godišnjicu događaja “imperija je uzvratila udarac”. 365 dana se kompiliralo materijala za ovaj cca jednosatni stand up nastup brbljavog nigge koji je u najklasičnijoj maniri naredao aktualnih tema i doticanja punktova pop kulture. Nema kog se nije sjetio, i kojih se raubanih stand up tema nije dotakao. Počevši od sebe naravno. Odnos s bivšom suprugom, mladim curama, bivšom djecom, woke pokretom, The Rockom, britanskom kraljevskom (ne)rasističkom obitelji i naravno refleksija na incident s Willom Smithom samo su neke od dotaknutih točaka oko kojih je izgradio svoju varijantu politički, seksualno i rasno nekorektnog humora.

Predvidljivi likovi s micom u ruci

Daleko od toga da Chris Rock ne misli brzo i da nije duhovit lik. Jeste. Ali je jednako tako tempiran na mainstream teme i ono što najpopularnije može izazvati provale medijskog interesa. Polarizirat će se i kritika i publika. Bit će im hilarious ili too much. A opaske o djeci i 18 godina potrebnih za odgajanje u poredbi s pticama koji ih frknu nakon dva dana iz gnijezda kad polete ili primjer djece kao najvećih homofoba i rasista na svijetu su doista duhovite. South Park style. Ono što je klasični problema s ovim stand upom su opća mjesta na kojima se spotiče i A1 liga izvođač tipa Chrisa Rocka.

Generalno prema stand upu kao formi, gledatelji smiju imati apriorni zazor jer kao i kod pričanja viceva unaprijed se anticipira da nešto mora biti smiješno, i u samom startu je pozicija nezahvalna ako to njihovo smiješno ne lives up to the expectations. Nije kao kod filmskih žanrova kad unaprijed znaš da ako gledaš komediju onda je psihološka priprema gledatelja već u startu drugačija od varijante “a ha da vidimo koliko je stvaaaaarno zabavan”. Daleko od toga da se nećete nasmijati nekoliko puta na bolje predstavnike prve lige Deon Cole, Chris Rock, Dave Chapelle, kao i njihovi bijeli antipodi, ali tematiziranje se svelo na flah trenutak.

Predvidljivi likovi s micom u ruci pričaju nešto što bi trebalo biti smiješno bez mic drop momenta. Kao i popularnost “react” videa u kojima bulumenta dojučerašnjih pacijenata za bubuljice i mitesere uključe laptop kameru pa krenu s reakcijama na nešto. Nečiju glazbu, nečiju šminku, nečije padove, nečije stand upove. U milu materinu s reagiranjima…samo nemoj, čak ni ako je mehanizam samopomoći i psiholoških rješavanja vlastitih kompleksa.

 Za utjehu mu ostaje stara publika

Tako je i Chris Rockov stand up godinu dana kompilirao šale i osvrte na finalni ping pong i reakciju na šamar onom bjelcu Willu Smithu i njegovoj “parim se sa sinovim friendovima u međuvremenu prakticiram talk show o raspadanju bogate celeb obitelji” ženi ili Meghan Markle. S pozicije neimpresioniranog mužjaka ili odurnog sexista najbolja stand up pojava trenutno se odaziva na ime i prezime Whitney Cummings. Jer ne samo prezime. Chrisu Rocku za utjehu ostaje današnja publika koja je toliko neselektirana i nerafinirana na podražaj da im godinu dana zakašnjela reakcija može zazvučati smiješnom.

7/10

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime