Srijeda, 23 listopada, 2024

Dražen zauvijek: 60. rođendan i pretpremijera igranog filma ‘Dražen’ u Šibeniku

Na današnji dan, u Šibeniku se održava pretpremijera igranog filma 'Dražen' u režiji Danila Šerbedžije, kao poseban hommage velikoj sportskoj ikoni

Danas, na 60. godišnjicu rođenja Dražena Petrovića, prisjećamo se jedne od najvećih legendi košarke i neponovljivog pionira europskih NBA igrača. Njegova nevjerojatna strast, vjera u vlastite sposobnosti i ljubav prema košarci učinili su ga besmrtnim. Draženova legenda živi jače nego ikad.



Rođen 22. listopada 1964. u Šibeniku, Dražen je postao simbol upornosti, strasti i neograničenog talenta, postavši inspiracija generacijama košarkaša ne samo u Hrvatskoj nego i širom Europe i svijeta.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Kinoteka (@kinotekaproductions)

Rani usponi: Od Šibenika do Cibone

Njegova košarkaška priča započinje u rodnom Šibeniku, gdje je već kao tinejdžer dominirao
na terenu igrajući za Šibenku. S nevjerojatnim osjećajem za igru, Dražen je brzo pokazao da je pred njim velika budućnost te da osvajanje prvenstva sa Šibenkom znači veliki potencijal.

Prelazak u zagrebačku Cibonu bio je ključan korak u njegovoj karijeri. U Ciboni je, zajedno s bratom Acem, doveo klub do europskih visina, osvojivši dva puta Kup europskih prvaka (danas poznat kao Euroliga) 1985. i 1986. godine. U ovom razdoblju Dražen se afirmirao kao košarkaški genij, s prosječnim postizanjem nevjerojatnih brojki i dominacijom na terenu.

Jedna od najpoznatijih anegdota iz tog vremena je ona kada su Dražen i Aco, igrajući na
suprotnim stranama u utakmici između Real Madrida i Cibone, stvorili napetost na terenu. Dražen, igrajući tada za Real, nije želio popustiti čak ni bratu, pokazujući nevjerojatnu sportsku odlučnost i natjecateljski duh koji ga je pratio cijelu karijeru.

Put do NBA-a i pionirska uloga

Nakon briljantne karijere u Europi, Draženov talent nije mogao ostati nezapažen u NBA-u. Prvi koraci u Portland Trail Blazersima bili su teški jer nije odmah dobio priliku koju je
zaslužio. Ipak, njegova nepopustljivost ga je dovela do New Jersey Netsa, gdje je konačno zablistao. U NBA-u je postao jedan od najboljih europskih igrača i postavio temelje za buduće generacije europskih košarkaša, uključujući Dirk Nowitzkog i Tonyja Parkera, koji su kasnije nastavili njegovu ostavštinu. Posthumno će prgavi NBA superstar Reggie Miller govoriti u superlativima o njemu kao najboljem strijelcu s kojim je igrao i kao jednom od
najneugodnijih protivnika protiv kojeg nije volio igrati.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Drazen Petrovic Legacy (@drazenpetrovic_3)

Olimpijske igre 1992. i Draženovo vodstvo

Vrhunac Draženove karijere u nacionalnom dresu doživio je na Olimpijskim igrama 1992. u
Barceloni. Dražen je bio vođa reprezentacije Hrvatske, koja se uspjela plasirati u finale protiv legendarnog američkog Dream Teama, prepunog NBA zvijezda. Iako je Hrvatska izgubila finale, Dražen je bio jedini koji je vjerovao da imaju šanse pobijediti. Njegova odlučnost i borbenost inspirirale su cijeli tim i ostale upamćene kao primjer vrhunskog sportskog duha.

Premijera filma ‘Dražen’ na njegov rođendan

Na današnji dan, u Šibeniku se održava pretpremijera igranog filma ‘Dražen’ u režiji Danila Šerbedžije, kao poseban hommage velikoj sportskoj ikoni. Film donosi emotivan i detaljan prikaz Draženova života, njegove karijere, ali i njegovih osobnih borbi i snova, a detaljnu recenziju filma ćemo donijeti uskoro prije puštanja filma u kina. Pretpremijera upravo na njegov rođendan dodatno podcrtava koliko je Dražen i danas prisutan u srcima svojih sugrađana i svih ljubitelja košarke diljem svijeta.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Domagoj Nižić (@ni_doms)

Naslovna fotografija: Screenshot YouTube 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime