Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

7 aktivnosti koje pozitivno utječu na rad srca, a nisu klasični trening

Ne morate pretjerano trčati, voziti bicikl ili se znojiti. Donosimo nekoliko prijedloga kako poboljšati rad srca bez forsiranja vježbanja

Održavanje zdravog kardiovaskularnog sustava jedan je od benefita ako se bavite sportom i vodite zdrav i aktivan život. Utječete na rad srca i njegovu snagu, a dodatno jačate imunološki sustav.Za postizanje nekog tjednog cilja, nije nužno da se bavite kardio treningom poput trčanja, plivanja ili nekog drugog sporta. To su odlične opcije ili prijedlozi ako želite isprobati neke aktivnosti, no također postoje i druge aktivnosti koje pozitivno utječu na rad vašeg srca i organizma, a ne uključuju jači trening. Donosimo nekoliko preporuka!

Brzo hodanje

Uvrstiti hodanje i šetanje u svakodnevni život je vrlo zdrava rutina. Pristupačno je svima i zahtijeva mali napor, s druge strane mogućnost ozljeda je vrlo mala ili je nema. Zaključak je da jednostavnom aktivnošću možete utjecati pozitivno na svoje zdravlje.

Kada je riječ o brzom hodanju, postoji nekoliko načina kako mjeriti svoje rezultate, a jedan od njih je nošenje pametnog uređaja: Apple Watch ili FitBit i tako možete mjeriti puls i slično, ali također postoji način mjerenja pulsa i bez korištenje pametnih uređaja. Na kraju, provjerite kako se osjećate i kako vaše tijelo reagira na ovu aktivnost i provjerite je li vam se ubrzalo disanje, dišete li teže i imate li osjećaj da vam je potreban dah nakon nekog vremena? Sve aktivnosti koje nas ostavljaju bez daha, tijekom ili nakon kojih vam je teže komunicirati – (pre)intenzivne su za vas.  

Trčanje ili nordijsko hodanje: Je li jedno bolje od drugog i što odabrati?

Kućanski poslovi

Kućanski poslovi kao što su košnja travnjaka, pranje/čišćenje automobila, vrtlarstvo, čišćenje kupaonice (ribanje kade, poda…) aktivnosti su za koje se smatra da je potreban veći napor. Bonus je taj što ovim aktivnostima radite dvije stvari odjednom: benefiti za zdravlje plus pokošeni travnjak/čista kupaonica i slično. 

Putovanje do odredišta učinite što aktivnijim

Bez obzira radi li se o poslu, kavi ili nečemu sličnom, sljedeći put kada izađete iz kuće razmislite o šetnji do neke lokacije ili do autobusa – umjesto korištenja lifta hodajte stepenicama… Ovako malim koracima možete promijeniti dnevne navike. 

7 jednostavnih načina kako izvući maksimum iz (obične) šetnje

Vježbe snage

Određenim vježbama snage utječemo na jačanje kostiju, ubrzavamo metabolizam, poboljšavamo kvalitetu sna. Ovo možete postići yogom, pilatesom… a dodatni je plus što te aktivnosti utječu na snagu i fleksibilnost. Uz njih možete koristiti i utege i trake. 

Zabava i slobodne aktivnosti

Zdravo je, ali i važno kretati se. I to ne bi trebali smatrati kaznom. Plesanje doma na omiljenu playlistu, hula hoop, košarka, odbojka na terenu ili šetanje psa samo su neke od opcija. Budite kreativni i uživajte u trenutku, u svom tijelu i motivirajte se da neke od zabavnih stvari činite češće ili svakodnevno. 

Neplanirane slatke brze vježbe

Tijekom pauze na poslu možete na brzinu otići u teretanu, odraditi neke vježbe koje traju nekoliko minuta. Ili ako tijekom poslijepodnevna imate 15 minuta, pola sata ili 45 minuta (zapravo je vrijeme i nebitno), ovo možete shvatiti kao priliku da napravite par brzih vježbica. 

8 razloga zašto bi poduzetnici i menadžeri trebali vježbati jogu

Zdrava prehrana i odmak od stresa što je više moguće

Ne podcjenjujte ostale životne navike, kao što su prehrana ili svakodnevno suočavanje sa stresom jer to utječe na općenito zdravlje. Zdrava prehrana ne znači da se u potpunosti morate odreći svega, ali konzumiranje zdravih i nezdravih proizvoda treba biti u balansu. Također, razvijanje zdravih tehnika kao što su disanje, razgovor s prijateljima ili terapeutom mogu imati pozitivan utjecaj. 

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime