Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Hoće li neka od ovih serija probiti rekord gledanosti koji drži Squid Game?

Ovo je popis 12 najboljih streaming serija na neengleskom jeziku, bez posebnog reda, koje bi mogle biti najveće atrakcije na platformama u 2022. godini

Netflix želi pronaći svoj sljedeći neengleski original koji će imati globalnu privlačnost poput “Squid Gamea”. Naslovi koji nisu na engleskom jeziku ključni su da bi streamer mogao rasti izvan regije SAD-a/Kanade. Popularnost takvih naslova je dovela do oko 7 posto Netflixovog neto plaćenog rasta pretplatnika tijekom cijele 2021. godine.



No, i drugi streameri sve više pokušavaju pronaći onaj hit koji će se zapaliti gledatelje na globalnoj razini i pomoći im da rastu izvan zasićenog domaćeg tržišta. Teško je pretpostaviti što bi se sljedeće moglo popeti do visine “Squid Gamea”,  ali ovo su neki od platformi najiščekivanijih originalnih naslova koji nisu na engleskom jeziku koji će se pojaviti na raznim platformama za streaming 2022. godine. Pritom treba naglasiti da određene platforme za streaming, poput Peacocka koje su dostupne samo u SAD-u, nisu uzete u obzir za ovaj članak jer jednostavno nisu na dovoljno tržišta da bi pokrenuli fenomen nalik ‘Squid Gamea’.

Ovo je popis 12 najboljih streaming serija na neengleskom jeziku, bez posebnog reda, koje bi mogle biti najveće atrakcije na platformama u 2022. godini:

Netflix

1/ All of Us Are Dead (korejski; 28. siječnja)

Ova serija prati skupinu srednjoškolaca koji pokušavaju preživjeti izbijanje zombi virusa. Netflix će sigurno s ovom serijom zainteresirati veliki broj korisnika koje zanima sadržaj na  korejskom jeziku. Potražnju za korejskim jezikom su potaknule serije poput “Hellbound” i “Squid Game”.

Osim toga, Lee You-mi, koja glumi Ji-yeong u “Squid Gameu”, glumi u “All of Us Are Dead” i već je promovirala novu zombi seriju na svom Instagram profilu gdje je prati 6,7 milijuna ljudi. Velika je vjerojatnost je da je Lee You-mi stekla mnogo sljedbenika izvan Koreje od “Squid Gamea”, a to sugerira da bi se serija “All of Us Are Dead” mogla pronaći na  Netflixovim ljestvicama top 10 u neazijskim zemljama.

2/ Feria: The Darkest Light (španjolski; 28. siječnja)

Ova horor serija prati dvije sestre koje se moraju suočiti sa stvarnošću svojih roditelja uključenih u kultni ritual koji je završio smrću. Iako mračnija tema ove serije možda nije za neke od globalnih gledatelja koji su otvoreni za gledanje nekih drugih serija na ovom popisu, horor je još uvijek sposoban staviti velike brojke na Netflix – posebno u SAD-u.

“The Haunting of Bly Manor” gledan je otprilike 1,2 milijarde minuta i rangiran je kao druga najgledanija serija Nielsena tijekom tjedna od 5. listopada 2020. godine. U seriji ne glumi nijedan glumac s velikim mainstreamom u SAD-om. Zbog velike popularnosti serija na španjolskom jeziku, poput  “Who Killed Sara”, “La Casa De Papel” ova serija bi mogla zainteresirati ljude diljem svijeta. 

3/ 1899. (njemački jezik; 2022.)

“1899” prati priču o putovanju imigrantskog broda od Europe do New Yorka i vjerojatno će biti jedna od najgledanijih Netflixovih serija na neengleskom jeziku tijekom tjedna nakon debija. Serija na njemačkom jeziku dolazi od Jantje Friesea i Barana bo Odara, koji su stvorili Netflixov “Dark” . On je također na njemačkom jeziku, a sa svojom prvom sezonom je debitirao u prosincu 2017. godine.

Više od 90% gledatelja serije “Dark” S1 nije bilo iz Njemačke, objavio je Netflix u ožujku 2018., a to je samo jedan od znakova da kreatori “1899” imaju snažnu bazu obožavatelja na mnogim globalnim tržištima. Od 5. siječnja, Netflixova “1899”  je najiščekivanija streaming serija na stranom jeziku koja će debitirati u 2022. godini, po mjeri broja globalnih korisnika TV Timea (aplikacije koja korisnicima omogućuje praćenje sadržaja koji gledaju).

4/ The Sound of Magic (korejski; TBD 2022.)

Vjerojatno postoji grupa gledatelja Netflixa sa sjedištem u Koreji koji čekaju objavljivanje “The Sound of Magic”, s obzirom da se temelji na webtoonu (vrsta digitalnog stripa koji potječe iz Južne Koreje). “The Sound of Magic” prati priču o srednjoškolki koja želi što brže odrasti i upoznaje mađioničara. U Netflixovoj seriji glume Choi Sung-eun i Ji Chang-wook, koji gledateljima diljem svijeta služi kao vrijedan promotivni adut zahvaljujući svojih 18,6 milijuna pratitelja na Instagramu. Od 5. siječnja “The Sound of Magic” je bila četvrta najiščekivanija streaming serija na stranom jeziku koja će debitirati 2022. prema mjeri globalnih korisnika TV Timea.

5/ Cyberpunk: Edgerunners (japanski jezik; 2022.)

“Cyberpunk: Edgerunners” je serija smještena u isti svemir kao i “Cyberpunk 2077”, nekoć intenzivno iščekivana igra koju su u konačnici poremetili tehnički problemi nakon objavljivanja u prosincu 2020. godine. Unatoč problematičnom predstavljanju “Cyberpunka 2077”, za koji se procjenjuje da je prodan u 17,3 milijuna primjeraka u godini nakon objavljivanja.

“Cyberpunk: Edgerunners” će vjerojatno i dalje privući značajnu gledanost zbog popularnosti igrice na kojoj se temelji. Neki od Netflixovih serija su već temeljene na igricama i postigle su veliku populanrost. Tako se “The Witcher” S1 i S2 svrstavaju među 10 Netflixovih najgledanijih serija na engleskom jeziku svih vremena, dok je “Arcane” bio jedan od 10 najgledanijih serija na engleskom jeziku šest tjedana zaredom nakon debija.

6/ Money Heist Korea – Joint Economic Area (korejski jezik; 2022.)

Ono malo informacija koje je trenutno dostupno već sugerira da bi ovaj korejski remake “Money Heist” ili “La Casa De Papel” mogao završiti kao jedan od tri najgledanija neengleska Netflix originala 2022. Čak tri sezone, S3, S4 i S5 originalne “La Casa De Papel” trenutačno se nalazi među 5 najgledanijih neengleskih Netflixovih serija svih vremena, što nam sugerira da postoji velika globalna baza gledatelja koji su barem spremni isprobati korejsku verziju. Ono što bi također trebalo pomoći korejskoj verziji je što se u seriji pojavljuje Park Hae-Soo (koji je glumio u “Squid Gameu”).

7/ Our Blues (korejski jezik; 2022.)

Malo se pojedinosti trenutno zna o “Our Blues”, ali serija ima značajne glumce koji bi joj mogli pomoći da postigne uspjeh na teritoriju izvan Koreje. U ‘Our Blues’ pojavit će se Lee Byung Hun, koji je igrao manju ulogu u ‘Squid Gameu’, i Shin Min Ah, kojeg neki gledatelji možda poznaju jer je glumio u korejskom Netflixovom originalu, “Chief of Staff”. 

8/ Remarriage and Desires (korejski jezik; 2022.)

Ova priča prati pojedince koji se nadaju poboljšati svoj položaj u društvu korištenjem ekskluzivne agencije za sklapanje brakova kako bi se vjenčali ili ponovno udali u najviši sloj društva. Čini se da će serija, koja nastoji satirati korejsko društvo, dotaknuti određene teme (tj. poteškoće u značajnoj promjeni društvenog i financijskog statusa) koje su pridonijele uspješnosti dva prethodna korejska megahita ‘Squid Game’a i “Parasitea”.

Tako bi taj kut satire mogao pomoći da “Remarriage and Desires” odjekne kod publike. No, nova serija bi također mogla imati koristi od postojećih fanova zvijezda serije poput Kim Hee-Seon i Jeong Eu-Genea, koje imaju gotovo 630.000 i 390.000 sljedbenika na Instagramu.

9/ Glitch (korejski jezik; 2022.)

“Glitch” prati priču o djevojci koja pokušava ući u trag svom nestalom dečku uz pomoć NLO kluba. Radnja ove serije djeluje pomalo jezivo, ali to bi moglo pomoći “Glitchu” jer bi ga jedinstveno jeziv i mračan pogled mogao izdvojiti od mnogih drugih Netflixovih originala, na način sličan onome kako je “Squid Game” bila odvojena od drugih TV serija. “Glitch” će također imati koristi od megazvijezda u svojoj glumačkoj postavi, uključujući glumicu Jeon Yeo-been (1,4 milijuna pratitelja na Instagramu) i K-pop modela NANA (3,1 milijun pratitelja na Instagramu).

PRIME VIDEO

10/ The Therapy (njemački jezik; 2022.)

Njemački misteriozni triler “Therapy” adaptacija je debitantskog romana Sebastiana Fitzeka “Die Therapie”, koji prati priču o terapeutu koji mora preispitati nestanak svoje kćeri nakon što ga je posjetio shizofreni stranac. “Therapy” bi mogao biti dobar na Prime Videou jer je Fitzek jedan od najvećih njemačkih autora psiholoških trilera i prodao je više od 11 milijuna primjeraka svojih različitih knjiga, koje su prevedene na više od 24 jezika.

Drugim riječima, može postojati pristojan broj potrošača u različitim zemljama koji su zainteresirani vidjeti kako je ekranska adaptacija Fitzekovog debitantskog romana ispala, a pozitivne početne kritike ovih obožavatelja mogle bi potaknuti gledanosti serije. “Therapy” će se nadovezati na zamah koji je stvorio prethodni Prime Video originala njemačkog scenarija poput “Mi djeca s kolodvora ZOO”, koji je premijerno prikazan u SAD-u prošlog travnja.

HBO MAX

11/ García! (španjolski jezik; 2022.)

Ovaj naslov, temeljen na istoimenom grafičkom romanu, prati priču o novinaru koji radi sa špijunom iz 60-ih kako bi spriječio da Španjolska ponovno padne u diktaturu. Čini se da je priča dovoljno zanimljiva da privuče pažnju gledatelja koji inače možda ne bi gledali španjolske TV serije. Zeta Studios sa sjedištem u Madridu (koji je producirao Netflixov fenomen na španjolskom jeziku “Elite”) stvara “Garcíu!” i nazvao je nadolazeću seriju na španjolskom jeziku “vrlo ambicioznim projektom” što implicira impresivne vizuale.

12/ Búnker (španjolski jezik; 27. siječnja)

Nadolazeći “Búnker” HBO Maxa prati priču o ocu koji se povlači u sklonište u svom podrumu, gdje se susreće i udružuje se s naizgled različitim skupinama (poput korejskih i ruskih znanstvenika) radi zajedničkog cilja. Protagonista serije tumači Bruno Bichir, koji je glumio u filmu “Sicario: Day of the Soldado” 2018., koji je zaradio više od 75 milijuna dolara na globalnoj razini. Ono što bi mnoge gledatelje moglo zadržati da gledaju seriju je njezina naizgled kaotična, ali zabavna priča koja se servira u formatu komedije od 30 minuta – nešto što bi moglo izgledati probavljivije od jednosatnih drama koje su mnogi vjerojatno očekivali od HBO-a.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime