Subota, 23 ožujka, 2024

IN MEMORIAM: Muke nan ježove, otišao je Špiro Guberina

Legenda hrvatskog glumišta Špiro Guberina napustio nas je u 88. godini života

Špiro Guberina rođen je u Šibeniku prvog dana ožujka 1933. godine, a iako je na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti diplomirao 37. godina kasnije i iznimnu glumačku karijeru ostvario prvenstveno u Zagrebu, ljeta je provodio u Šibeniku, guštajući na omiljenoj Jadriji.



Na daske šibenskog Narodnog kazališta stao je kao amater još 1945. godine nastupajući u komedijama i operetama. Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu bila je logičan slijed. Članom Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu postao je 1958. godine u kojoj je dočekao mirovinu 1999. godine. No i nakon umirovljenja nastavio je nastupati u njihovim predstavama. Nastupao je i u drugim zagrebačkim kazalištima, ali i na Dubrovačkome ljetnom festivalu i Splitskom ljetu. 

Kad se pak pogleda njegov televizijski i filmski angažman, čini se da ne postoji serija ili film bez Špire. Pamtimo ga kao Divca u “Prosjacima i sinovima” Ivana Raosa, Očenašeka u “Dnevniku Očenašeka” Vjekoslava Majera, te nezaboravnog Strikana u “Velom mistu” Miljenka Smoje. Upravo je uloga Strikana učinila da ga zapamtimo po uzrečici “Muke mu ježove!” čije smo značenje saznali godinama nakon gledanja Velog mista. 

Mali hrvatski teatar “Kiklop” osnovao je 1997. godine koji je otvorio monodramskim kolažem Majmunska posla. Upravo je u tom teatru pokazao i vezanost za stvaralaštvo Ranka Marinkovića. Špiro Guberina dobitnik je Nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo 2011. godine i nagrade Županije za životno djelo u umjetničkom i kulturnom promicanju Šibensko-kninske županije 2017. godine.

Fotografije: Screenshot / Tajna starog tavana

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime