Četvrtak, 21 ožujka, 2024

JACKASS FOREVER: Kako im samo uspijeva biti toliko zarazno blesavima?

Umjesto očekivano dosadnjikave, prigodno predvidljive retro kolekcije izlizanih fora, servirali su nam potencijalno najzabavniji film i najsmješniju komediju godine već na početku iste. Neće proći minuta da se njihovoj infantilnosti i gluposti ne smijete do suza.

Četvrti i najvjerojatnije posljednji nastavak anarhičnog ‘self destruct’ humora američke trupe skate zabavljača Jackass, predvođenih Johnnyjem Knoxvilleom i pomlađenim društvom, pobrao je unisono superlativne i afirmativne reakcije diljem svijeta. Nastavak koji je režirao Jeff Tremaine u američkim kinima je bio najgledaniji film u tjednu svog otvaranja. Filmski kritičari, od vlogera Jeremyja Jahnsa do IGN ekipe, natjecali su se, pak, u tome tko će im dići više palaca u zrak i zasuti ih s više komplimenata.



Koliko god bili skloni dotičnima još od prvog dijela i početka prikazivanja MTV serijala, postavilo se pitanje je li moguće ponuditi gledateljima nešto drugačije i još uvijek zanimljivo u već toliko puta viđenoj formi redanja skečeva bez osnovne klasične dramske strukture? I kako takav koncept rubnog samoozljeđivanja može (opet) biti zabavnim više od jedan, dva, tri, tri i pol puta, koliko su dosad uspijevali zakucati svoju kino franšizu?

Odgovor na ova pitanja dali su nam doslovno u uvodnoj sceni ‘destructo slow motiona’. Sve ono što ste očekivali, ali i bili nepovjerljivi je li moguće, stiglo je odmah – pakirano u urnebesno zabavnom ruhu i na način da vas udarcem posred face u prvim minutama uvode u svoj uzbudljivi rollercaster. Film u njihovoj izvedbi znači redanje skečeva, kabaretskih koreografija nasilja i prankanja jedni drugih. Tajna uspjeha osim u maštovitosti reizmišljanja sebe samih (i pritom se nimalo ne štede!) leži iznad svega u galonima užasno zaraznog feelgooda i nevjerojatno toplog doživljaja prijatelja i trupe koja je dvadesetak godina, s pauzama, izdržala ostati zajedno.

Jackass je prva liga teško kontroliranog politički i spolno nekorektnog humora ‘made in Hollywood’

Bez poginulog Ryana Dunna, te izgubljenog u narkoticima i alkoholu Bama Margere, ali s novim zabavnim pomlađenim castom (Steve O, Wee Man, Chris Pontius) stvoren je zarazni retro flashback mjestima koja su ih godinama činila zabavnom punkerski smiješnom comedy trupom. Uz Ashton Kutcherov Punked, Impractical Jokerse, South Park, te Beavisa & Buttheada, Jackass bez greške svrstavate u prvu ligu teško kontroliranog politički i spolno nekorektnog humora ‘made in Hollywood’.

Uz pomoć medvjeda, zmija, pčela, paukova, škorpija, strvinara, bikova, ‘bad granpa’ dijelova, puškaranja, eksplozija, lansiranja u zrak pa pod vodu, skakanja, skejtanja, padanja, stradanja, lošeg vladanja, uništavanja sebe samih u sat i pol anarhične zabave, uspjeli su ‘otpuhati’ svu skepsu i umjesto očekivano dosadnjikave, prigodno predvidljive retro kolekcije izlizanih fora, servirati potencijalno najzabavniji film i najsmješniju komediju godine već na početku iste. Neće proći minuta da se njihovoj infantilnosti i gluposti ne smijete do suza.

Po završetku odjavne špice gledateljima ostaje nepatetični osmijeh gledanja trupe prijatelja na pragu pedesetih kako se sjajno zabavljaju i opraštaju, te želja da već prilikom izlaska iz kina nazovete svoje “jednom dijete uvijek dijete” prijatelje i krenete u akciju. Ima ih kojima će se štucati.

OCJENA: 9/10

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime