Subota, 23 ožujka, 2024

Istinita priča o prevarantu: The Tinder Swindler – novi veliki hit na Netflixu koji morate pogledati!

Do danas ni Simon, ni njegov poslovni partner, ni tjelohranitelj Peter nisu optuženi za prevaru tri žene koje se pojavljuju u dokumentarcu, a one još otplaćuju svoje dugove. Također, Simon se vratio na Tinder

Neke stvari se ne govore bez razloga. Jedna od tih je da budete pažljivi tijekom upoznavanja ljudi u online svijetu. Bez obzira na ugodna prijašnja iskustva koja ste (možda) imali putem aplikacija za upoznavanje, stvari uvijek mogu poći po zlu. Dokaz tome je Netflixov novi film “The Tinder Swindler”. Dokumentarac priča priču o Simonu Levievu, pravog imena Shimon Yehuda Hayut. Film “The Tinder Swindler” prati tri žene koje iznose svoje užasne priče o tome kako su pale na Simonove čari.



Tko je pravi Simon Leviev?

Shimon Yehuda Hayut profesionalni je prevarant koji je 2017. promijenio ime u Simon Leviev kako bi se doveo u vezu s milijarderom tzv. Kraljem dijamanata, Levom Levievom. U stvarnosti, on nema apsolutno nikakve veze s pravom obitelji Leviev. Ali ime ima toliku težinu, osobito kada ga proguglate, da je logično da njegov ekstravagantni način života financiran “obiteljskim” novcem.

Shimon, zapravo, dolazi iz skromne obitelju u Tel Avivu u Izraelu. Kada je tim Tinder Swindler pokušao pratiti njegovu obiteljsku povijest, njegova majka je otkrila da Simona nije vidjela od njegove 18. godine.

U toj dobi pobjegao je iz Izraela nakon što je postao tražen zbog prijevare. Optužen je 2011. za krađu čekova od poslodavca. Nije došao na suđenje i napustio je zemlju s krivotvorenom putovnicom. Simon je 2015. odslužio tri godine u finskom zatvoru zbog teške prijevare. Potom je vraćen u Izrael, iz kojeg je ponovno pobjegao prije nego što je na sudu promijenio ime u Leviev. U siječnju 2018. upoznao je prvu ženu koja se pojavljuje u dokumentarcu ‘The Tinder Swindler’.

Kako je Simon odabirao svoje žrtve?

Kao što samo ime dokumentarca sugerira, Simon bi često ispunjavao svoje ciljeve na Tinderu. Žene je zavodio svojim profilom na kojem se hvalio elegantnom odjećom i luksuznim stilom života, uključujući privatne zrakoplove i ručkove u najboljim restoranima na svijetu. Romantičnim gestama bi zavodio svoje mete, trošeći tisuće dolara na romantične geste, luksuzne hotele i putovanja u inozemstvo. Nakon nekoliko mjeseci, izvukao bi od njih veće količine novca, rekavši da je u nevolji zbog opasne prirode industrije dijamanata.

Simon bi poslao fotografije i video zapise svog zaštitara Petera, pretučenog u stražnjem dijelu vozila Hitne pomoći, tvrdeći da mu je život ugrožen. Tražio je od žena da mu privremeno daju svoju kreditnu karticu na njihovo ime, obećao bi joj vratiti novac, ali prije toga je bi se mora sakriti i prestati biti dostupan zbog straha za svoj život.

Vjerujući da on doista ima gotovinu koju će im brzo vratiti, nakon onoga što su doživjele s njim, i uplašene za njegovu sigurnost, žene bi mu pristale dati novac. On bi počeo trošiti značajne količine novca na njihovim računima, prije nego što bi izvršio pritisak da mu pošalju još.

Ponekad bi nekima od njih vraćao neke iznose, kako bi osigurao dotok novca, ali to su uglavnom bile krivotvorene potvrde o bankovnom prijenosu. Tvrdio bi da je poslao novac i okrivljivao banku jer nije izvršila transakciju.

Jedan od najvećih prevaranata žena ikada

Tijekom godina postao je tražen u više od sedam zemalja, ali se pokazalo gotovo nemoguće ući mu u trag zbog korištenja tuđih kreditnih kartica i konstantnog kretanja. Na kraju ga je tražio Interpol. U filmu je Simonova metoda opisana kao piramidalna shema. Uzimao bi novac od djevojke u jednom gradu kako bi platio zabavljanje u drugom, a zatim bi koristio njezin novac za plaćanje sljedećeg i tako dalje.

Na primjer, u filmu Cecilie Fjellhøy, koja je Simona upoznala u siječnju 2018., bojala se za svog “dečka” kada je rekao da mora pobjeći u Stockholm. Ali u zbilji, kada je bio tamo, kontaktirao je Pernillu Sjöholm i potrošio tisuće u ludom noćnom izlasku u grad prije nego što je ponovno krenuo u Barcelonu. 

Pernilla objašnjava da je upoznala Simona na Tinderu, ali da nisu imali romantičnu vezu, nego su ostali prijatelji zbog zajedničkih interesa. Sastajali bi se na večerama ili tijekom praznika. Ona je također na kraju bila prevarena jer je iskoristio njihovo prijateljstvo.

Tijekom jednog od njihovih zajedničkih putovanja upoznala je njegovu “djevojku” Polinu na Mikonosu u Grčkoj, gdje su odsjeli u sobi od 5000 dolara po noći. Istodobno, Cecilie je bila pod dojmom da bi trebao upoznati njezinu obitelj u Oslu. Rekao je da nije mogao doći u Oslo zbog sigurnosnih razloga, dok je na kreditnoj kartici koju mu je dala potrošio 25.000 dolara u tri dana. Zatim je je prisilio na podizanje zajmova, više kreditnih kartica, povećanje limita na kreditnoj kartici, a ona je prihvatila sve to jer je mislila da njegov život doslovno ovisi o tome. Računi su na kraju iznosili 250.000 dolara.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Cecilie Fjellhøy (@cecilie_)

Kada je Cecilie na kraju zatražila novac od Simona, sreli su se u Amsterdamu gdje joj je uručio ček na 500.000 dolara. Ali kad se vratila kući u London, shvatila je da je prevarena. Ovo je samo jedna od tri priče o ženama koje je Simon prevario.

Kako je na kraju uhvaćen?

Ayleen Charlotte, jedna od žena koju je Simon prevario, je ipak nasamarila njega. Saznala je za druge žene u njegovom životu i pravila se da je pala na njegove tvrdnje da su žene bile plaćene da prodaju priče o njemu. Također, bila je jako obzirna prema njegovoj priči da je zapeo u Pragu. Nakon što je tražio da proda automobil i kuću kako bi ga dodatno financirala, ona mu je, umjesto toga, predložila da proda svoju luksuznu odjeću kako bi prikupio nešto novca.

Kako radi u luksuznoj modnoj industriji, Ayleen se ponudila da organizira prodaju. Otputovala ga je vidjeti i uručila mu je karticu na ime “David Sharon”, prije nego što je spakirala njegove stvari. Nakon putovanja, Ayleen je potpuno prekinula odnos s njim i sve stavila na eBay kako bi povratila novac koji joj je uzeo. U vrijeme snimanja filma još je zarađivala od stvari koje joj je dao da proda. Bijesni Simon joj je kasnije poslao desetke prijetećih glasovnih poruka kada je shvatio što je učinila. “Bilo je to užasno iskustvo… ali dio mene je uživao vidjeti ga kako se bori”, rekla je kamerama. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Eamonn Rafferty (@eamonnirishcinephile)

Ali Ayleen nije bila gotova u potrazi za pravdom. Jednog dana, kada ju je zamolio da plati let za Grčku, ona ga je konačno uhvatila. Shvativši da njezine WhatsApp poruke ne prolaze, Ayleen je zaključila da je on na letu jer je “uvijek vezan za svoj telefon”.

Brza pretraga na Googleu otkrila je da je let iz Praga za Atenu otprilike u vrijeme kada je on bio izvan mreže, a ona ga je proslijedila vlastima, rekavši im da vjeruje da je putovao s lažnom putovnicom pod imenom David Sharon. Interpol ga je uhitio u zračnoj luci i vratio u Izrael.

Gdje je sada Simon?

Posljednji put se znalo da Simon živi slobodan u Izraelu nakon što je odslužio samo pet mjeseci od 15-mjesečne kazne za zločine koje je počinio. Nakon puštanja na slobodu, pokrenuo je web stranicu za poslovno mentorstvo. Još živi ekstravagantnim načinom života kojim se hvali na internetu, uključujući vlasništvo nad Rolls Royceom i Ferrarijem.

U prosincu 2020. pretvarao se da je bolničar kako bi što prije dobio cjepivo protiv virusa COVID-19. Rekao je za izraelski Channel 12 da “nije netko tko čeka u redovima”. Osim toga, do danas ni Simon, ni njegov poslovni partner, ni tjelohranitelj Peter nisu optuženi za prevaru tri žene koje se pojavljuju u dokumentarcu, a one još otplaćuju svoje dugove. Također, Simon se vratio na Tinder.

Fotografije: Netflix

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime