Subota, 23 ožujka, 2024

Kako je prva dama hrvatskog filma sudjelovala u osvajanju Zlatnog medvjeda u Berlinu

Najuspješnija hrvatska filmska producentica, Ankica Jurić Tilić, dio je producentske ekipe filma 'Baksuzno bubanje ili besramni pornić' koji je osvojio Berlin, a kako joj je bilo raditi na filmu te tko je sve od Hrvata doprinijeo nagradi otkrila je za Mixer.hr

Proteklog tjedna održan je 71. Berlinski Filmski Festival. Iako su se filmovi publici i novinarima prezentirali u virtualnom streaming formatu, kao i prateći filmski sajam ‘European film market’, konkurencija je i ove godine bila raznolika, aktualna i nadasve kvalitetna.



Na kraju, glavnu nagradu Zlatnog medvjeda odnio je film ‘Baksuzno bubanje ili besramni pornić’ iza kojeg stoji hvaljeni rumunjski scenarist i redatelj Radu Jude. 

Priča koja polemizira o predrasudama i licemjerju današnjeg društva

Priča govori o školskoj učiteljici Emi čija je karijera dovedena u pitanje nakon što se na internetskoj stranice za odrasle pojavio video njezina seksa sa mužem. Emi se mora suočiti s grupom bijesnih roditelja koji traže njezin otkaz. U sukobu s njima izronit će sve moralne dileme i dovesti do debate koja na vidjelo izvlači licemjerje, predrasude i diskriminaciju svojstvenu današnjem društvu. 
Redatelj Radu Jude poznat je po mnogim prijašnjim uradcima, a možda najviše po filmu Eferim!/Bravo! za koji je dobio Srebrnog medvjeda za režiju, također u Berlinu 2015. godine. 

Ankica Jurić Tilić: Počašćena sam suradnjom s Judeom

Iako se radi o rumunjskom filmu i produkciji, najuspješnija hrvatska filmska producentica, Ankica Jurić Tilić, dio je producentske ekipe ovog hvaljenog filma.

“Radu Jude je jedan od redatelja kojeg izuzetno cijenim i bila sam zaista počašćena ovom suradnjom. S glavnom producenticom Adom Solomon surađivala sam već nekoliko puta, a za ovaj konkretan film suradnju smo dogovorile prije Berlinalea prošle godine”, rekla nam je Ankica.
Projekt je na javnom pozivu za manjinske koprodukcije Hrvatskog audiovizualnog centra dobio zeleno svjetlo u proljeće prošle godine, a osim Hrvatske priključile su se Češka i Luksemburg, tako da je ovo bila suradnja, kako Ada često govori, četiri male europske zemlje. 

‘Jake hrvatske snage’ dale su svoj doprinos nastanku filma

Snimljen prošle godine za vrijeme globalne pandemije imao je zanimljivu produkciju: “Usprkos pandemiji i nevoljama oko putovanja, zahvaljujući upornosti cijelog tima uspjeli smo snimiti film krajem ljeta, prije snažnog jesenskog vala pandemije. Odluka da se maske implementiraju u filmsku priču došla je od strane redatelja – film ionako govori o trenutku u kojem upravo sada živimo, pa nam se svima ta odluka učinila ispravnom.”

Osim Jurić Tilić na filmu su sudjelovali i glazbeni dvojac Jure Ferina i Pavao Miholjević koji su osmislili muzičku kulisu. Također, na filmu je radio i Hrvoje Radnić kao ton majstor i snimatelj. 

‘Vjerujemo da će projekcije pred publikom biti moguće u lipnju’

O značaju glavne nagrade s jednog od tri najbitnija svjetska filmska festivala, Ankica Jurić Tilić nam je rekla: “Današnje vijesti i prekrasno obrazloženje žirija svima nama koji smo istinski vjerovali u projekt veliko je priznanje i zaista smo presretni zbog ovog uspjeha. Iako je industrijski dio ovogodišnjeg Berlinalea održan online, vjerujemo da će projekcije pred publikom biti moguće u lipnju, kako je i planirano, i da ćemo se svi tamo okupiti i proslaviti nagradu s publikom.”

Ovo je još jedno priznanje za ovu svestranu filmašicu koja je 2019. proglašena najboljom europskom ko-producenticom od strane Europske filmske akademije.

Ankicu očekuje i uzbudljiva jesen jer na Hrvatskoj televiziji kreće njezina mini serija od šest epizoda ‘Područje bez signala“ u režiji Dalibora Matanića, snimljena po romanu Roberta Perišića. Također, u kina dolazi i drugi dio Matanićeve trilogije ‘Zora’, nakon ‘Zvizdana’ iz 2015. godine.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime