Četvrtak, 21 ožujka, 2024

The Godfather Coda: Zavirite u dramatične scene nove verzije Kuma III

Redatelj Francis Ford Coppola i autor Mario Puzo najavljenu novu inačicu Kuma III nazvali su "stvarnom verzijom" filma originalno snimljenog 1990. godine

Prema riječima tvoraca kultnog filmskog hit serijala, nova verzija filma “Kum III” naslovljena “Smrt Michaela Corleonea”, obećava prikladniju – detaljniju i razumljiviju – završnicu ove masetralno ekranizirane trilogije.



Redatelj Francis Ford Coppola i autor Mario Puzo najavljenu novu inačicu Kuma III nazvali su ‘stvarnom verzijom’ filma originalno snimljenog 1990. godine. Svojom idejom javnost su zaintrigirali u rujnu ove godine, a sad je dostupan i prvi službeni trailer koji otkriva dramatične detalje.

Posve novi početak i kraj

Punog naziva “Puzo’s The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone” ažurirana verzija predstavlja, Coppola ističe, ime kakvo je film od početka trebao nositi umjesto “nekreativno” odabranog “The Godfather: Part III” te dodaje:
“Za ovu verziju koja predstavlja završnicu priče, stvorio sam posve novi početak i kraj, prearanžirajući pri tome neke scene, ali i glazbenu kulisu. Smatram da upravo te izmjene, uz prilagođene kadrove i popratne zvukove, stvaraju prikladniji finalni zaključak od onoga kakav je prikazan u prvoj verziji.” 

S tehničke strane, Coppolin tim poboljšao je kvalitetu rezolucije te uklonio “ogrebotine i mrlje” kao i ostale anomalije koje se zbog, tadašnjih tehničkih ograničenja, u originalnoj verziji nije moglo eliminirati. 

Zašto je Coppolu sram zbog ovog filma?

Svjetska kino-premijera novoga Kuma III najavljena je za 5. prosinca, a u Blu-ray i digitalnom izdanju moći će se pogledati već 8. prosinca 2020. godine.

Iako je film postigao izniman uspjeh u svijetu, Coppola je 2019. godine, nastavno na izjavu premijera Ujedinjenog Kraljevstva Borisa Johnsona da mu je to najbolji film svih vremena, izjavio kako je zapravo sram što je to tako. Naime, objasnio je kako mu nije drago što scene iz fiktivnog gangsterskog filma mogu inspirirati i potaknuti poduzimanje sličnog djelovanja u stvarnom svijetu te da se nada kako će njegova umjetnost i filmovi koje stvara ostati tamo gdje im je mjesto – u fiktivnom svijetu na velikim i/ili malim ekranima.  

Podsjetimo, 2008. godine Coppola je također obnovio Kuma i Kuma II, a nedavno je predstavio i “final cut” verziju još jednog svog filmskog remek djela, Apokalipse danas.

Naslovna fotografija: Godfather 3 Director’s Cut / Paramount pictures

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime