Petak, 22 ožujka, 2024

Fanovi Davida Bowieja nisu niti malo oduševljeni novim filmom o njemu!

Iako je "Stardust" najavljen kao priča o danima kada je Bowie počeo kreirati svoj Ziggy Stardust alter ego, ovaj neautorizirani uradak u kojemu nema Bowiejeve glazbe nije naišao na odobrenje niti fanova niti glazbenikove obitelji

Neautorizirani biografski film “Stardust” kojeg od same najave prate brojne kontroverze ipak je ugledao svijetlo dana što fanovi, ako je suditi po reakcijama na društvenim mrežama, nisu dočekali s oduševljenjem.



Dokumentarnog karaktera, film ‘Stardust’ premijerno je prikazan 28. listopada na Raindance Film Festivalu te je istog datuma po prvi put otkriven i službeni trailer nakon čega se reakcije fanova i dalje ne stišavaju.

Iako ima mnoštvo znatiželjnih obožavatelja koji žele vidjeti film te odluku donijeti nakon što skupe sve dojmove, društvene mreže preplavljene su komentarima koji filmu ne prognoziraju prevelik uspjeh.

“Ne. Jednostavno ne. Naglasak ne može biti toliko loš, sve skupa djeluje kao da je riječ o američkoj sapunici, i film o Bowieju jednostavno ne može biti bez njegove glazbe”, požalila se obožavateljica na Twitteru, nakon čega je uslijedilo mnoštvo sličnih reakcija.

Razočarani fanovi u svemu su našli zamjerku pa tako i na odabir glavne uloge: “…kao da su doslovno zapitali “da vidimo koji glumac najmanje nalikuje Davidu Bowieju” te njemu dodijelili ulogu”

“Bowie je bio istinski genijalac. Napraviti film o njemu bez njegove glazbe i bez odobrenja njegove obitelji, znajući pri tome kako on sam nije želio film o sebi, zaista nije u redu”, jedan je od niza Tweetova koji se širi Internetom, a uz neskrivanje nezadovoljstva fanovi savjetuju: “Radije pogledajte neke filmove u kojima je Bowie sudjelovao: Glad, Ljudi mačke, Labirint. Pogledajte ga u ulozi još jednog genijalca, Tesle (u filmu Prestiž).”

Dok jedni ne biraju riječi kojima će izraziti svoje nezadovoljstvo drugi su svoja razmišljanja “upakirali” u razne usporedbe među kojima se istaknula objava trailera uz komentar: “Molim vas, dovoljna nam je samo jedna pandemija”.

S druge pak strane, našao se i niz ljubitelja filma i glazbe koja su stali u obranu filma, među kojima su i neki glazbeni i filmski stručnjaci koji film ocjenjuju iznimno dobrim ocjenama te ga opisuju kao “duboki zaron u rađanje glazbene ikone” budući da, za razliku od većine drugih glazbenih filmova koji prikazuju široku sliku života glazbenika, “Stardust” donosi priču o turneji iz 1971. godine u sklopu koje je Bowie počeo otkrivati svoj alter ego te tako započeo s kreiranjem – Ziggyja Stardusta.

Obožavatelji lika i djela Davida Bowieja ili ne, prosudite sami:

Podsjetimo, film je najavljen još u veljači 2019. godine te do same premijere nije otkriveno puno detalja. U međuvremenu su u javnost isplivale i neke sporne situacije budući da “Stardust” nije autoriziran od strane nosioca glazbenikovog nasljeđa i njegove obitelji što se glazbenikovom sinu Duncanu Jonesu u startu nije niti malo svidjelo. U nekoliko navrata o tome je javno pisao na svom Twitteru izjavivši pritom kako je “prilično siguran da nitko nije odobrio prava na korištenje glazbe u bilo kojem biografskom filmu…”, nakon čega je za medije izjavio kako film zasigurno neće sadržavati niti jednu pjesmu koju je napisao Bowie.

“Ako netko želi gledati biografski film o glazbeniku, a da paralelno ne čuje njegovu glazbu i zna da njegova obitelj to ne odobrava – ta odluka u potpunosti je na publici”, zaključio je u tada Duncan Jones u izjavi za medije. 

Nova sporna situacija koja je naišla na neodobravanje fanova je kada je Paul Van Carter, jedan od producenata filma, u kolovozu 2019. godine, putem Instagrama podijelio pa zatim obrisao “prvu fotografiju sa seta”. Fotografija je prikazivala Johnnyja Flynna u ulozi Davida Bowieja i već tada su fanovi burno reagirali nakon čega je fotografija i uklonjena s profila.

Naslovna fotografija: IFC Films

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime