Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Mix novog i kultnog: Pogledajte što vas u siječnju čeka na filmskom platnu Kulture SC!

Ako ste se zaželjeli odlaska u kino, a pogledali ste sve iz aktualne ponude, donosimo pregled filmova koje možete pogledati na filmskom platnu Kulture SC. Siječanjski filmski program u MM-u i Forumu je šarolik, a neke projekcije su besplatne

Pred nama su hladni dani i još hladnije noći, pa gdje ih je bolje provesti nego u kinu? Znamo da sve filmove možemo pronaći u bespućima interneta, ali ipak ima nešto posebno u odlasku u kino. Volimo gledanje filmova na velikom platnu, smijeh i/ili suze koje se čuju u dvorani, kao i to što smo cijelo vrijeme skoncentrirani i film i opušteni. Kod kuće se ne možemo opustiti kao u kinu i stalno provjeravamo mobitel.



Ako ste se zaželjeli odlaska u kino, a pogledali ste sve iz aktualne ponude, donosimo pregled filmova koje možete pogledati na filmskom platnu zagrebačke Kulture SC. Siječanjski filmski program u MM-u i Forumu je šarolik, a neke projekcije su besplatne!

1/ TALIJANSKA PRIČA / MADE IN ITALY (2020), red. James D’Arcy, 94 min.
Utorak i četvrtak 18., 20., 25. i 27. siječnja u 20 sati.

Projekcija počinje u 20 sati u MM centru, a cijena ulaznice je 15 kuna. Ulaznice se mogu kupiti preko ulaznice.hr ili na blagajni Teatra &TD koja radi od 11:00 do 13:00 te dva sata prije početka projekcije/predstave.

Uloge: Liam Neeson, Micheál Richardson, Valeria Bilello, Lindsay Duncan

Ova srčana romantična komedija radnjom je smještena u Toskanu, a prati boemskog londonskog umjetnika Roberta (Neeson) koji se sa svojim otuđenim sinom Jackom (Richardson) vraća u Italiju kako bi na brzinu prodao kuću koju je naslijedio od pokojne supruge. Međutim, nitko od njih dvojice nije spreman pronaći nekad prelijepu vilu u tako očajnom stanju… Renovacije kreću po zlu, a otac i sin ubrzo se nađu u sukobu – i to ne po prvi put.

Zbog svog pomalo komičnog nedostatka iskustva u vezi radova u kući, Robert će potražiti pomoć od živopisnih lokalnih stanovnika, ali za Jacka stanje u kojem se nalazi kuća čini se da oslikava njegovu osobnu potragu za uspomenama na sretnija vremena s majkom. Kada se Jack zaljubi u Nataliju, živahnu mladu talijansku kuharicu, on kao da obnavlja svoje tijelo i dušu s delicijama iz njezine lokalne tratorije – sve do trenutka dok se ne nađu u opasnosti od Natalijinog ljubomornog i prijetećeg supruga…

2/ TRIJUMF / THE BIG HIT (2020), red. Emmanuel Courcol, 105 min.
Petak, subota i nedjelja 21., 22., 23., 28., 29. i 30. siječnja u 20 sati.

Projekcija će održati u kinu Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska 2). Cijena ulaznice je 20 kuna, a možete ju kupiti na blagajni kina koja radi sat vremena prije početka filma. Uloge: Kad Merad, David Ayala, Lamine Cissokho, Sofian Khammes

Etienne je ne baš uspješan glumac koji održava glumačku radionicu u zatvoru, gdje okuplja skupinu zatvorenika kako bi uprizorili Beckettovu dramu U očekivanju Godota. Kad mu se pruži prilika ovu živopisnu grupicu povesti na turneju po Francuskoj, neminovno iskrsne pitanje hoće li uspjeti ustrajati u dramskim očekivanjima, te kakav će odjek njihov nastup polučiti u glavnom gradu – Parizu.

3/ DOUŠNIK (1961), red. Jean-Pierre Melville, 110 min.
Petak 28. siječnja u 20 sati, ulaz besplatan, MM centar.

Glavna uloga: Jean-Paul Belmondo, u suradnji s Francuskim institutom.

Filmski opus Jean-Pierre Melvillea ostavlja nam nekoliko izuzetnih ostvarenja, a među njima je i gangsterski film “Doušnik”. “Le Doulos” Melville je adaptirao iz romana Pierrea Lesoua iz 1957., tada mladoga pisca serije “Noire”, poznatog po svom izvrsnom poznavanju zakonitosti i pravila podzemnog svijeta, u kojem su njegove priče smještene.

U suradnji s snimateljem Nicholasom Hayerom, Jean-Pierre Melville dočarava sjenovitu, tmurnu, izvanrednu noir atmosferu u “Le Doulosu”, pojačanu izražajnom glazbenom partiturom Paula Misrakija. Većina filmske radnje odvija se noću; tamne, zasjenjene vanjštine u suprotnosti su sa jarko osvijetljenim interijerima. U stilu film-noire J. P.  Melville izbjegava specifična mjesta spomenuta u knjizi, preferirajući apstraktniji, generički svemir.

Sumorna, maglom obavijena pustoš u početnim scenama više podsjeća na filmski nadrealizam Cocteauova “Orfeja”, nego na neka stvarna mjesta. Noćni klubovi i barovi više su nalik onima  iz New Yorka,  1940-ih, nego što je to bilo koji takav ili sličan objekt u Parizu. Ovo je svemir koji se filtrira kroz Melvilleovu maštu. U isto vrijeme njegova upotreba kamere daje ono što vidimo na ekranu, visceralni osjećaj realizma. Nekoliko scena odvija se u dugim neprekinutim kadrovima. Policijsko ispitivanje Siliena, glavnoga protagonista u filmu, snimljeno je u briljantno zadržanom jednom kadru, u kojem kamera neprestano kruži.

Pri ulasku u prostore Kulture SC obavezno je predočavanje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza (preboljenje, cijepljenje, cijepljenje jednom dozom), negativan PCR (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati), uz identifikacijsku ispravu. Ulazak je moguć osobama kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje, što se dokazuje liječničkom potvrdom. Odluka se ne primjenjuje na studente i učenike prilikom boravka u prostorima Studentskog centra. U prostorima SC-a obavezno je nošenje maske.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime