Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Ovo su najbolji filmovi i serije iz 2020. godine prema odabiru IMDb-a

Većina blockbustera odgođena je za 2021. pa čak i za 2022. godinu, no ipak - našlo se sjajnih novih naslova u kojima smo uživali u protekloj godini. S druge strane, serije i mini serije doživjele su novi vrhunac, 'opako' smo se navukli na mnoge od njih i jedva čekamo snimanje novih sezona. No, krenimo redom...

Kao i općenito u području kulture, posebno kada je u pitanju zabavna industrija, 2020. godina ostavila je velik trag i u produkciji filmova, ostavivši pri tome ugašene velike ekrane i prazne dvorane… Kina su bila (polu)prazna, a kako smatraju mnogi, novih filmova gotova da i nije bilo.



Većina blockbustera odgođena je za 2021. pa čak i 2022. godinu, no ipak – našlo se sjajnih novih naslova. S druge strane, serije i mini serije doživjele su novi vrhunac. 

Popis velikih i željno očekivanih filmskih naslova koje bismo trebali gledati ove godine pronađite ovdje, a u nastavku donosimo popis nekih od najboljih filmova i serija (prema odabiru IMDb tima) koje je donijela 2020. godina.

10 najvećih blockbustera koje zbog pandemije nismo vidjeli u 2020.

 

Ako još niste, na popis filmova i serija za duga popodneva i kućne vikend-zabave mogli biste dodati i neke od sljedećih naslova: 

Tenet

Prime Video

Film o kojemu se ove godine puno pričalo, ali i jedan od rijetkih blockbustera koji nije odgođen zbog pandemije. Možda ovaj inovativni kreativni film ipak nije napunio kina kako se Christopher Nolan nadao, no dodijeljena mu simbolična titula “heroja pandemije”. Mnogi su ga, očekivano, ipak pogledati (ili će tek pogledali) na streaming platformama. Kako ne bismo otkrili detalje sve što ćemo reći je da film donosi nevjerojatnu priču nakon koje ćete još neko vrijeme razmišljati o tome što se zapravo dogodilo.

Wonder Woman 1984

HBO Max

Na sam kraj godine, uz Djeda Božićnjaka Zemlju je posjetila i Wonder Woman! “Najveći poklon od svih” – kažu neki filmoljupci. “Razočaranje” – tvrde drugi, no film se ipak našao na popisu najboljih. Neovisno o tome da li je to zbog toga što drugih filmova gotovo da i nije bilo, nastavak priče o Wonder Woman donosi i lijepe emocije i zabavne trenutke – nešto čega nam je svima falilo u 2020. godine.

Uncle Frank

Prime Video

Fenomenalan interpretacija Paula Bettanyja u ovoj napetoj i emotivnoj drami prvi je razlog zašto bi svi zaljubljenici u filmsku umjetnost trebali pogledati ovaj film. Drugi razlog su duboke teme i poučne poruke koje iz njih proizlaze.

The Invisible Man

HBO Max

Inventivan i pomalo zastrašujući triler s elementima horora radnji smješta u nadrealne okolnosti donoseći pri tome lako ostvari scenarije koje možda nosi budućnost umjetne inteligencije. Nije baš ugodno razmišljati o takvoj budućnosti.

Soul

Disney Plus

Jedan od najboljih animiranih Pixarovih filmova donosi pogled “iznutra”. Film je fantastično reflektira same gledatelje (baš kao ga gledate u ogledalo) donoseći pri tome jednostavne odgovore na životna pitanja. “Sve što tražimo cijelo je vrijeme ispred nas” – zaključak je. Iako djeluje prilično trivijalno, ovaj dirljiv, emotivno inteligentan, animirani film trebali bismo svi pogledati barem jednom u životu.

Lovecraft Country

HBO

Čudna i kaotična godina donijela je, možda čak podcijenjen, uradak koji je kombinacija čarolije, romantike, povijesti, horora, putovanje kroz vrijeme i – mitologije. Tu su i odlične naracije, fenomenalni monolozi povijesnih ličnosti i sjajno ukomponirana glazba. Dodajte na popis!

Dating Amber

Prime Video

Zabavna priča smještena u osamdesete godine u Irskoj, u pratnji sjajne glazbe sve je što trebate za ugodno opuštanje.

Sound of Metal

Prime Video

Snažno emotivan film koji donosi priču o bubnjaru koji počinje gubiti sluh. Budući da smatra da mu je glazba sve kako će prihvatiti da ju možda više nikad neće moći doživljavati na način kako je to činio prije? Riz Ahmed impresivnom impretacijom zabljesnuo je u glavnoj ulozi koja iznad svega donosi nadu.

The Trial of the Chicago 7

Netflix

Povijesno-pravni dramski film kroz aktualnu relevantnu priču donosi i smijeh i suze da bi na kraju gledatelje ostavio u fazi šoka. Sjajno napravljeno.

The Outsider

HBO

Iznimno napeta adaptacija istoimenog krimi trilera Stephena Kinga držat će vas na rubu fotelje cijelo vrijeme. Svaki pokret u filmu čini se bitan, a kako priča postaje mračnija, misteriozni i nadnaravni elementi – umjesto da se raspliću – samo se još više zapliću. Film koji oduzima dah.

I’m Thinking of Ending Things

Netflix

Ovo je film-mozgalica koji ćete poželjeti pogledati još jednom – da ponovite gradivo i utvrdite dijelove koje su vam promaknuli ili – nikad više – jer vam ništa nema smisla. U oba slučaja: cilj filma je ispunjen. Javite!

Hamilton

Disney Plus

Mnogi će reći da gledanja mjuzikla na malim ekranima nije niti približno sličan doživljaj onomu kad ste u udobnom sjedalu ispred kazališne pozornice, no ovaj film donosi neki svoj poseban wow efekt. Gledajući Lin-Manuela, Leslie, Daveeda, Renée i ostatak ekipe u originalnoj broadwayskih produkciji – zaljubljenike u umjetnost mjuzikla izut će iz cipela. Ovo filmsko ostvarenje donosi dašak kazališta koji nam je falio u 2020. godini.

Miss Americana

Netflix

Originalni Netflixov dokumentarni film, redateljice Labe Wilson otkriva ključne događaje, ali i konstantne dobre odnose s medijima, u uzlaznoj karijeri američke kantautorice Taylor Swift: od prvih svirki preko tinejdžerske zvijezde do blještavila svjetskih pozornica i statusa jedne od najpopularnijih svjetskih suvremenih glazbenica.

The Mandalorian

Disney Plus

Disneyjev Mandalorian iz Star Wars franšize zabavlja i oduševljava gledatelje diljem svijete s već dvije snimljene sezone. Prema mišljenjima mnogih, tvorci John Favreau i Dave Filoni sjajno su “kopirali formulu” te nastavili stvarati događaje iz Star Wars svijeta. Idealno i za stare fanove, ali i nove generacije koji tek trebaju otkriti koje sve tajne kriju popularni filmski hitovi.

Queen’s Gambit

Netflix

Gotovo je nemoguće izbjeći sveopće oduševljenje i interes koji je izazvala serija Damin gambit, a ovdje je i 5 razloga zašto je to tako: 

5 razloga zašto pogledati Damin gambit (i poneki razlog protiv)

The Boys

Amazon Prime

Sezona 2 rezultirala je zaključkom: “The Boys” su jedna od omiljenih superherojskih adaptacija svih vremena. Prikazujući mračniju stranu supermoći te kombinaciju pretjeranih reakcija i iznimno emotivnih trenutaka, serija donosi znatno drugačiji pristup od Marvela ili DC-a.

Better Call Saul

Netflix

Nakon svjetske pomame za serijom Breaking Bad, Batter Call Saul svakom novom sezonom nastavlja nizati uspjehe. U novoj, petoj sezoni saznajemo nove detalje iz priče o Jimmyju McGillu (kasnije poznatom kao Saul Goodman). Tu je i gledateljima uvijek interesantan Gus Fring (Giancarlo Esposito). Sveukupno, ova sezona je, pomalo neočekivano, ispunjena emocijama i – nadom i to znatno više od prethodnih Što donose nastavci uz 2021.?

The Crown

Netflix

2020.godina donijela je još jednu briljantnu sezonu serije “The Crown.” Uz nastavak priče koji prati život i djelovanje kraljice Elizabete II., u četvrtoj sezoni pojavljuje se i princeza Diana (koju glumi Emma Corrin) te Margaret Thatcher (Gillian Anderson). Sjajna glazbena pozadina samo je bonus seriji, a mi već znamo što možemo očekivati od iduće sezone:

Ne propuštate ‘The Crown’? Evo što donose sljedeće sezone

“The Last Dance”

Netflix

Dugoočekivana dokumentarna serija koja donosi detalje o životu i karijernom usponu Michaela Jordana svakako zaslužuje biti spomenuta u godišnjem rezimeu. Koncentrirana na trenutke iz nezaustavljive ‘97/’98 sezone, povijesne za Chicago Bulls, serija donosi dosad neviđene snimke koje oduševljavaju čak i one koji nisu veliki zaljubljenici u sport. Jordanov talent i ogromna energija bez presedana su.

My Brilliant Friend

HBO Max

Još jedna sjajna serija, nastala prema knjizi Neapolitan Novels Elene Ferrante, prati pobjede, razočaranja i misterije koje proživljavaju dvije žene koje su zajedno odrastale.

Upload

Prime Video

Citirajući jednu od recenzija IMDb-ovog tima, riječ je o “zabavnom, pametnom, iznenađujuće, i dirljivom uratku sa šarmantnim glavnim ulogama. – Bolje od očekivanog!”

Unorthodox

Netflix

Glavnoj glumici Shiri Haas miniserija Unorthodox donijela je Emmy nominaciju. Zasluženo. Mlada izraelska glumica u ulozi Etsy gledatelje vodi na jedinstveno putovanje samospoznaje. Vjerodostojno odglumljeno, gledatelji gotovo da osjećaju njen strah te doživljavaju sva iskustva kroz koja Etsy prolazi mijenjajući religiozan način života svjetovnim.

Never Have I Ever

Netflix

Never Have I Ever američka je komično-dramska televizijska serija o punoljetnosti koja prikazuje stvarne situacija s kojima se susreće većina tinejdžera paralelno pri tome ukazujući na važnost mentalnog zdravlja, ali i činjenice kako nije svaka tinejdžerka zaljubljenost površne nego da su neke ljubavi snažne, s dubokim tragovima.

Raised by Wolves

HBO Max

Znanstveno fantastična serija dvojca Aarona Guzikowskog i Ridleyja Scotta gledatelje vodi u daleku budućnost. Glavna nit vodilja je “što znači biti čovjekom?”. Mnogi neočekivane i iznenađujuće zapleti radnju čini istovremeni zabavnom i čudnom.

Legendary

HBO Max

HBO Max ovom serijom nastoji osvijestiti javnost te potaknuti ravnopravnost, pravednost i jedinstvo, prikazujući LGBTQ+ zajednicu (u ovom slučaju plesnu grupu) koja uz svoje talente i kompetitivan duh čvrsto i odlučno korača (pleše) prema naprijed.

Emily in Paris

Netflix

Još jedna priča o kojoj se puno pričalo stoga je, očekivano, i na popisu najboljih. Autor popularne serije Sex i Grad još jednom je uspio u kreiranju zanimljivih, duhovitih, pomalo zaigranih i intrigantnih likova koje je jednostavno lako zavoljeti. Ah, da – tu su i nezaobilazni modni detalji i prekrasna putovanja. J’adore! 

Pazi, spoileri: Što nam donosi nova sezona hit serije – ‘Emily u Parizu 2’

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime