Subota, 23 ožujka, 2024

Najbolji filmovi legendarnog francuskog glumca Jeana Paula Belmonda

Povodom prisjećanja na njegovu nezaboravnu pojavu i figuru izlistali smo deset nezaboravnih uloga u filmovima koji su značili trademark Bebelove karijere

Nakon što se filmskim svijetom proširila vijest da je 88. godini života preminuo legendarni francuski glumac Jean Paul Belmondo, nije dugo trebalo da se od brzojava sućuti diljem Francuske proširi linkanje saučešća online i offline svijetom.



Povodom prisjećanja na njegovu nezaboravnu pojavu i figuru izlistali smo deset nezaboravnih uloga u filmovima koji su značili trademark Bebelove karijere.

1/ À bout de souffle/Breathless (Jean Luc Godard, 1960.)

 

Do posljednjeg daha je pionirsko djelo francuskog novog vala u kojem Belomondo briljira uz Jean Seberg kao antagonist crnog krimića, sitni kriminalac u nihilističkom odnosu prema djevojci koju je volio.

2/ L’Animal (Claude Zidi, 1977.)

 

Daleko od toga da je među njegovim najpamtljivijim ulogama, ali je bijeg dvaju kaskadaera (Raquel Welch) među vrlo ilustrativnim po kakvim je rolama dobio trademark najboljeg glumca B akcića povijesti.

3/ Pierrot Le Fou (Jean Luc Goddard, 1965.)

 

Još jedna suradnja s kultnim francuskim novovalcem rezultirala je sjajnim portretom marginalca čije postupke lako moralno propitujete ali se filmskom rezultatu divite.

4/ Les Misérables (Claude Lelouch, 1995.)

 

Moguće jedna od najboljih Belmondovih dramskih rola po klasiku Victora Hugoa.

5/ Professional (Georges Lautner, 1981.)

 

Plaćenik s dozvolom za ubijanje dobije metu u liku predsjednika izmišljene afričke države

6/ L’Homme De Rio (Phillipe De Brocca, 1964.)

 

Čovjek iz Rija jedan je od Bebelovih akcić krimića u kojem s  Françoise Dorléac starijom sestrom Catherine Deneuve bježi u još jednoj bondovskoj steal and catch premisi.

7/ La Sirène du Mississipi (Francis Truffaut, 1969.)

 

Romantična drama o dvoje slučajnih ljubavnika s Catherine Deneuve.

8/ Une femme est une femme (Jean Luc Goddard, 1961.)

 

Antipod američkim mjuziklima ovaj je romantizirani francuski novovalni eskapizam o ljubavnom trokutu u kojem Belmondo glumi ‘trećeg’.

9/ Is Paris Burning (Rene Clement, 1966.)

 

Epska ratna drametina od tri sata o oslobađanju Pariza od njemačkih okupatora.

10/ Le Magnifique/Man from Acapulco (Philippe De Broca, 1973.)

 

Reprezent eksploatacijskih B krimića kao filmova koje nije izbjegavao u dobrom dijelu karijere štancajući ovakve zabavne ali ne pretjerano vrijedne sjene James Bond franšiza.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime