Subota, 23 rujna, 2023

Britney Spears: Žrtva pop industrije – timeline propasti jedne karijere

Je li otac negdašnje simpatične babyface slatkice Britney Spears u pravu ili je njezin candy status bio samo krinka iza koje se krila dirigirana lutkarska predstava produkcijskih i menadžerskih timova?

Slučaj otimačine upravljanja imovinom sveameričke pop zvijezde Britney Spears, što je učinila njezina obitelji, točnije otac, nakon što joj je sud dosudio izostanak poslovne sposobnosti – slučaj je koji zabavlja i rastužuje pratitelje života uspješnih i bogatih.Slučaj je o kome se snimaju dokumentarni filmovi i razvlače kontroverze koje svjedoče krajnostima od navodnog psihofizičkog rastrojstva dotične do posvemašnjeg manipuliranja i izvrtanja činjenica s ciljem otuđivanja njezinih otplesanih milijuna.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Britney Spears (@britneyspears)

Ne ulazeći u faktografiju sudske borbe oko milijuna i skrbništva, pobrojili smo središnje punktove njezine dosadašnje karijere, ne bi li iznašli barem liniju i asocijativni niz spašavanja jedne negdašnje simpatične babyface slatkice, čiji je candy status očigledno bio samo maska i krinka iza koje se krila dirigirana lutkarska predstava produkcijskih i menadžerskih timova.

Timeline propasti jedne pop karijere:

1992. Jedanaestogodišnja klinka postaje dio casta u Mickey Mouse Clubu zajedno s likovima kao što su Christina Aguilera, Justin Timberlake, Ryan Gosling i Keri Russell. Poslije će po teenage adolescentskom putu skužiti da je s Justinom Timberlakeom fora izgubiti nevinost.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Britney Spears (@britneyspears)

 – 1998. Ujesen te godine lansira hit singl “Baby One More Time”, čiji istoimeni album postaje jedan od najprodavanijih pop albuma ikad – njezini otac Jamie i mati Lynne proglašavaju bankrot.

2000. Drugi album i singlovi “Oops I Did It Again”, objavljen sredinom godine, postaju megaselleri već u prvom vikendu prodajući se u 1,3 milijuna primjeraka. Britney podržava majku da se razvede od oca zbog dugogodišnjeg neslaganja. Britney je mega soft zvijezda s kratkim vrućim šorcevima mahom za osnovnoškolsku i čednu srednjoškolsku publiku.

2001. Treći album donosi promjenu imidža sveameričke slatkice i candyja u putenu i zavodljivu strasnu ženu s kojeg skida singl “I`m A Slave For You” koji joj producira Pharrell Williams s Neptunesima. Njezini starci se rastaju. Britney mijenja publiku prešaltavajući se na studentariju.

2004. Objavljuje četvrti album “In The Zone” s kojeg skida ponajbolji singl karijere “Toxic“. Udaje se u Las Vegasu za lika s kojim se brak poništava 55 sati nakon susreta, da bi kasnije te godine nakon objave prve kompilacije najvećih hitova oženila svog plesača Kevina Federlinea.

2006. Ima dvoje djece. Paparazzi je love kako jednogodišnjeg sina Seana vozi u krilu na vozačkom mjestu u automobilu. Do kraja godine rađa sina Jaydena, a uskoro se razvodi od Kevina.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Britney Spears (@britneyspears)

2007. Peti album “Blackout” postaje prvi relativni flop karijere, singlovi poput “Gimme More” ne postižu top chart uspjeh. Ona se na jedan dan javlja u kliniku za odvikavanje u Los Angelesu, a sudac dodjeljuje skrbništvo nad djecom ocu Kevinu Federlineu zbog osnovanih sumnji na majčino učestalo upotrebljavanje droga i alkohola.

2008. Nakon druge hospitalizacije otac se javlja sudu za dodjeljivanje skrbništva nad njezinom imovinom, a krajem godine objavljuje šesti album “Circus” koji je više zbog skandala nego pjesama dospio na top ljestvice.

2009. Starta “Free Britney” pokret, koji su pokrenuli njezini fanovima s ciljem da Britney, a ne njezin otac, ponovno upravljanja svojom karijerom i imovinom.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Rose Villena (@rose.vln)

2011. Objavljuje sedmi album “Femme Fatale” s kojeg, mimo ostalih, skida sjajan singl “Till The World Ends”. Nastavljaju se MTV nagrade za komercijalni uspjeh i slične video performans nagrade, ali izostaje onaj top chart singl efekt.

2012. Postaje sudac u američkoj verziji X factora, uz Will.I.Ama iz Blackeyed Peasa.

2013. Objavljuje osmi album “Britney Jean” te surađuje s Will.I.Amom, a vlasništvo nad njezinom imovinom ostaje kod Jamiea, njezina oca. Hitovi i singlovi ostaju nepoznanicom.

2016. Objavljuje deveti studijski album “Glory“. Ništa se ne mijenja vezano uz sudske odluke oko upravljanja njezinim financijama. Ali ni u vezi s pjesmama koje bi pamtili dan nakon lansiranja kao singl/spotovi.

2018. Najavljuje “Britney: Domination”, koncertnu rezidenciju nastupa u Las Vegasu s honorarom od 300.000 američkih dolara po nastupu. No, sve biva odgođeno iz nerazjašnjenih razloga. Traži isključenje oca od vlasništva i upravljanja nad svojom imovinom.

2021. Nakon dokumentarca “Framing Britney Spears” za rujan tekuće godine je zakazano novo sudsko saslušanje vezano za pokušaj vraćanja upravljanja karijerom u vlastite ruke. Pred sudom je rekla da se prestaje baviti glazbom i da odustaje od karijere tako dugo dok nema poslovnu kontrolu života u svojim rukama.

Pročitajte još...

Iz jarunske fotelje: Sreća, što je to?

Evo, ohrabrili smo se do te mjere da krenemo u kazališta – dužno poštovanje Netflixu i HBO-u, ponuda je fantastična, ali fali(la) mi (je) energija i kreativnost koju emitiraju živi ljudi u realnom vremenu, igrajući na nekoliko metara od mene

Mixer jednog imidža: ‘Imaš cipela kao Imelda Marcos’ aka neutaživa glad moći

Imelda Marcos ima imidž političarke koji u pozadini skriva matricu arhetipskog obrasca ujedinjavanja suprotnosti - političar/ka nevjerojatnog neutaživog 'apetita' i narod na rubu bijede i siromaštva. Zvuči gotovo pa 'kao iz našeg sokaka'. Imali li broj cipela koji posjedujemo zaista veze s našom osobnošću?

Mixer jednog imidža: Beyoncé – život kao spektakl za publiku 

Ona je savršena menadžerica svojih javnih prispodoba i to u maniru arhetipa Jungove velike majke koja je 'snažna, jaka i braniteljica dobra'. Čak i svoje ranjivosti i/ili ranjivosti svojih korijena Beyonce predano pakira u medijski spektakl

Iz stručnog kuta: Je li botox otrov i koliko često izaziva alergijske reakcije?

Iako moderno doba poznaje različite filere, plazme, lasere za lice i tijelo, botox još uvijek ostaje centralni i esencijalni alat estetske medicine. Učestalost njegove primjene probudila je mnoge nedoumice i sumnje

Povezano

Kritika pjesme i videospota: Blink 182: One More Time

Toliko generička i bezlična da je komotno mogla Umjetna Inteligencija ispisati nakon ppola sata učenja akorda u osnovnoj školi

Parangall: Cousin: Novi biser u Wilcovoj diskografiji

Wilco su bend koji može postati što god poželi. A 'Cousin' je odličan nastavljač Wilcovog remek-djela 'Yankee Hotel Foxtrot'

Kritika pjesme i videospota: Ash: Race The Night

Solidna, ali pomalo mlitava nova stvar u poredbi sa spomenutim nizanjima hitova, novi materijal benda predstavlja u bitno smirenijem, sporijem i melodic rock izdanju

Nastavak uspješne suradnje: Dino Šaran autor novog hita Saše Lozara

Uronite u ovu magičnu pjesmu Saše Lozara iza koje stoji poznati glazbenik Dino Šaran i otputujte u svijet ljubavi i čuda

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime