Subota, 23 ožujka, 2024

Oscarovski promašaji: Genijalni filmovi i autori koji nikad nisu dobili Oscara

Donosimo popis filmova, redatelja i djela koje je zaobišao Oscar, ali im to nije štetilo karijeri niti kvalitetniji njihova rada ili komercijalnom feedbacku

Oscarovski je vikend iza nas, a 95.-i put u povijesti je dodjeljena medijski najpraćenija i najvažnija nagrada u povijesti filma. Mimo dominantnih favorita po broju nominacija “Everything Everywheere All At Once”, “Banshees Of Inisherin”, “Fabelmans” u konkurenciji za top 10 najboljih filmova prošvercano je i nekoliko naslova više nego upitne kvalitete i mjesta među probranima. Desetak tisuća glasača Akademije koja odlučuje s pravima glasa biranja najboljih filmova u 23 kategorije nerijetko promašuje statističkom metodom istinski bitne filmove.



Osobito posljednjih godina sve češće su reakcije na adresu tog sistema glasanja kako propuštaju nominirati neke doista vrijedne i puno bitnije filmove od nominiranih. Podsjetili smo se imena nekih od filmova i redatelja ili filmaša čiji su maestralni, vremenom verificirani genijalni filmovi, prošli nenagrađeni, što je ostavilo vječnu mrlju na pokušaju argumentiranja i traganja za realnim odrazima najboljeg u godini biranja.

Donosimo popis filmova, redatelja i djela koje je zaobišao Oscar, ali im to nije štetilo karijeri niti kvalitetniji njihova rada ili komercijalnom feedbacku.

1/ GRAĐANIN KANE (Orson Welles), 1942.

2/ PSIHO (Alfred Hitchcock), 1960.

3/ KLUB BORACA (David Fincher), 1999.

4/ BIG LEBOWSKI (Joel, Ethan Coen), 1998.

5/ TRAGAČI (John Ford), 1950.

6/ TAKSIST (Martin Scorsese), 1977.

7/ PULP FICTION (Quentin Tarantino), 1994.

8/ DOBRI MOMCI (Martin Scorsese), 1992.

9/ BIT ĆE KRVI (PT Anderson), 2007.

10/ PREKRASAN ŽIVOT (Frank Capra), 1947.  

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime