Subota, 23 ožujka, 2024

Predviđamo: Ovi filmovi imaju najviše šanse za osvajanje Oscara 2022.

Donosimo filmove koji su se do sada najviše istaknuli, bilo da ih hvali kritika ili po broju nagrada ili popularnosti kod gledatelja te one koji imaju najveće izglede za nominacije, ali i pobjede na Oscarima 2022. godine

Dodjela Oscara sljedeće godine obilježit će dvije godine otkako je industrija zabave polako prestala s radom na koji smo navikli zbog pandemije koronavirusa. Od tada su mnogi  projekti snimljeni pod strogim protokolima. Dobra vijest je da su brojni dugo odgađani blockbusteri konačno objavljeni, bilo u kinima, na streaming platformama ili oboje. Kao rezultat toga, filmovi koji se bi se mogli pronaći u natjecanju za nagradu Oscar ove sezone su mješoviti, od budžeta do tematike.



Ne smijemo zaboraviti ni na glumce koji bi se mogli natjecati za prve Oscare (Kristen Stewart, Will Smith, Kirsten Dunst) i talentirane žene (Jane Campion, Maggie Gyllenhaal, Sân Heder) koje se žele probiti u kategoriji najboljeg redatelja nakon uspjeha Chloé Zhao s Nomadlandom. Službene nominacije za Oscara 2022. bit će objavljene 8. veljače 2022. godine, a ceremonija će se održati 27. ožujka. 

Donosimo filmove koji su se do sada najviše istaknuli, bilo da ih je pohvalila kritika ili po broju nagrada ili popularnosti kod gledatelja te one koji imaju najveće izglede za nominacije, ali i pobjede na Oscarima 2022.

The Power of the Dog

Brutalni vestern Jane Campion prati rančera (Benedict Cumberbatch) koji terorizira novu suprugu svog brata (Kirsten Dunst). Film prednjači za osvajanje nagrade za najbolji film, zbog svoje fenomenalne kinematografije, uznemirujućom radnjom i srceparajućim izvedbama. Ovaj film bi mogao Jane Campion učiniti tek trećom ženom u povijesti koja je dobila Oscara za najbolju režiju.

Belfast

Nakon što je dobio vrlo poželjnu nagradu publike na Toronto Film Festivalu, poluautobiografski prikaz djetinjstva Kennetha Branagha je veliki favorit. Jude Hill je izvanredan kao dječak oko kojeg se vrti radnja filma, kao i glumci koji glume njegove roditelje i baku i djeda: Caitríonu Balfe, Jamieja Dornana, Ciarána Hindsa i Judi Dench.

Dina

Znanstveno-fantastični film koji je u kinima diljem svijeta zaradio više od 350 milijuna dolara, vjerojatno će biti nagrađen u nekoj kategoriji. Njegov produkcijski dizajn je maestralan, vizualni efekti izazivaju strahopoštovanje, a kostimi su fantastični. 

Kralj Richard

Petnaest godina nakon svoje posljednje nominacije za Oscara za Will Smith bi mogao kući ponijeti kipić za svoj portret Richarda Williamsa, oca i teniskog trenera Venus i Serene. Ovaj film ima predivnu glazbu, pa bi se Beyoncé mogla boriti protiv Billie Eilish u kategoriji originalne pjesme s “Be Alive”.

Licorice Pizza

Ako netko zaslužuje osvojiti Oscara, to je sigurno osmostruko nominirani Paul Thomas Anderson. Kritičari su hvalili njegov posljednji film, priču o tinejdžeru (Cooper Hoffman, sin Philipa Seymoura Hoffmana) koji proganja stariju ženu (Alana Haim). Čini se da je priznanje za najbolji originalni scenarij gotovo zajamčeno, ali mogli bi ići i korak dalje.

Spencer

Iako bi pogled Pabla Larraína na sudbonosno putovanje princeze Diane u Sandringham za Božić 1991. mogao podijeliti glasače Akademije, ne može se poreći odlična interperetacija omiljene princeze, koju je utjelovila Kisten Stewart. Nagrade bi također mogle pripasti partituri Jonnyja Greenwooda i izvrsnim kostimima Jacqueline Durran.

Uličica noćnih mora

Posljednji film Guillerma del Tora, “Oblik vode”, osvojio je četiri kipića, uključujući najbolji film. Ovaj triler prepun je zvijezda, Bradley Cooper glumi karnevalskog djelatnika, a Cate Blanchett zlokobnu psihijatricu. U filmu se pojavljuju i Rooney Mara, Toni Collette, Willem Dafoe i Richard Jenkins – svi su bili nominirani za Oscara.

The Tragedy of Macbeth

Denzel Washington, Frances McDormand i Joel Coen imaju 10 Oscara, pa je nekako logično zaključiti da bi ova suradnja mogla biti favorit na dodjeli nagrada. U prilog im ide i to što film prepričava Shakespeareovu sagu o ambicijama i krivnji.

Izgubljena kći

U svom hrabrom igranom redateljskom debiju, Maggie Gyllenhaal pretvara fascinantni istoimeni roman Elene Ferrante u film o radostima i agonijama majčinstva. Nominacija za najbolji adaptirani scenarij je bi bila i više nego zaslužena, kao i priznanje za nikad bolje Oliviju Colman, Jessie Buckley i Dakotu Johnson.

Parallel Mothers

Opsežna melodrama Pedra Almodóvara koja prati dvije žene koje se susreću u rodilištu mogla bi se pojaviti u raznim kategorijama, od originalne glazbe do najboljeg snimatelja. Njegovo najveće bogatstvo? Dobitnica Volpi Cupa na Venecijanskom filmskom festivalu Penélope Cruz, koja bi mogla biti u konkurenciji za najbolju glumicu.

CODA

Početkom 2021. šarmantna komedija usredotočena na dijete gluhih roditelja postala je orvi film koji je na Sundance festivalu osvojio sve glavne nagrade festivala u kategoriji američke drame. Obzirom da je oduševio publiku, mogao bi se vrlo lako ušuljati u utrku za najbolji film.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime