Subota, 23 ožujka, 2024

The Serpenter (Zmija): Istinita i (do sada) neispričana priča o iskonskom zlu

Osmodijelna mini-serija o serijskom ubojici Charlesu Sobhraju, koji je u drugoj polovici 70-ih ciljao na europske turiste širom Južne i Jugoistočne Azije, počela se prikazivati na Netflixu i već se o njoj puno priča

Parafrazirajući izjavu jednog grškog filozofa koju je davno napisao – povijest je tu tek da bude materijal – za neku buduću Netflixovu seriju, dodali bismo. Šalu na stranu, najnoviji primjer ove prakse je The Serpent (Zmija), osmodijelna mini-serija o serijskom ubojici Charlesu Sobhraju, koji je u drugoj polovici 70-ih ciljao na europske turiste širom Južne i Jugoistočne Azije.



Ekipa koja stoji iza ovog projekta odabrala je vrlo zanimljiv način kako ispričati priču. Preciznim i neprestanim kronološkim rezanjem, koje možda u početku može zbuniti neke gledatelje, stil i ritam epizoda ostavlja jako dobar dojam unikatne priče.

Jedinstvena vrsta sociopata

U konačnici, sa prekrasnim lokacijama i zanimljivim pojedinačnim segmentima, cijela serija se lijepo povezuje, završavajući osjećajem da o ovoj priči znamo jako puno, ali isto tako da su se usput otvorila neka druga pitanja.

Charles Sobhraj (igra ga Tahar Rahim, kojeg možete pogledati u kinima u filma ‘Mauritancu’) bio je jedinstvena vrsta sociopata. Poseban po tome što zapravo nije ubijao zbog poremećenog uzbuđenja, nego kako bi održavao svoj životni stil, uništavajući živote onih za koje je osjećao prezir.
Uz pomoć svoje djevojke Marie-Andrée Leclerc (Jenna Coleman) i suučesnika Ajaya Chowdhuryja (Amesh Edireweera), Sobhraj je stekao povjerenje putnika avanturista širom jugoistočne Azije koji su nestajali bez puno buke i publiciteta. Namamio bi ih da vjeruju kako im je prijatelj i poznavatelj egzotičnih kultura i lokacija, prije nego što bi im ukrao stvari i identitete, koristeći njihove putovnice za putovanje na njihovo sljedeće mjesto. Sobhraj je osuđen za ubojstvo desetak ljudi, ali vjerojatno ih je bilo i više.

Proračunati sociopat protiv tragača za pravdom

Ako je Sobhraj miš, Nizozemac Herman Knippenberg (Billy Howle) je mačak, prikazan u “Zmiji” kao pokretačka snaga lovljenja ovog serijskog ubojice (uz pomoć supruge Angele, koju glumi Ellie Bamber, i čovjeka po imenu Paul Siemons, kojeg glumi Tim McInnerny). Knippenberg je bio nizozemski diplomat uključen u istragu nestanka dvojice njegovih sunarodnjaka, Henka Bintanja i Cornelije Hemker. Prve tri epizode “Zmije” definirale su atmosferu i temu: proračunati sociopat protiv tragača za pravdom koji je prisiljen boriti se s birokracijom i međunarodnom diplomacijom samo da bi ga zaustavio. Rahim je hladnokrvni ubojica, a Howle strastveni pravednik. 

Dio razloga za to je struktura priče, koja ne samo da skače između dva glavna lika, Knippenberga i Sobhraja, kreirajući rastuću tenziju, već se vremenom kreira složene portrete dva glavna lika. 

Stravične priče iz stvarnog života na poseban način, bez imalo glorifikacije

Postoji moderni trend kronološke zaigranosti za koji su TV pisci vjerovali da poboljšava projekt poput “Zmije”, i to stvara dodatnu napetost, mnogo više od puke naracije. Da, svi smo se umorili od jednostavnih kronoloških prepričavanja povijesnih događaja, i zato ova serija ima tu dodatnu vrijednost. Ona otkriva detalje stravične priče iz stvarnog života na poseban način, bez imalo glorifikacije. Svaka crta zla jednog lika, uravnotežena je s pozitivnom nijansom drugog protagoniste – na način koji nudi složene osobe i dobro presloženu priču.

Nesumnjivo je ovo zanimljiva serija koju treba pogledati, što je dovoljno za neke ljude koji su u posljednjih godinu dana pogledali veliku većinu filmova i serija. Način na koji autori skaču naprijed i unatrag zapravo je sjajan. Saznat ćete više o prošlosti svakog lika, uključujući tragične priče koje stoje iza žrtava, kao i zašto je vlastima u početku trebalo toliko vremena da pronađu ubojice. Pitanja koja se postavljaju na početku “Zmije” dobivaju odgovor nakon osam epizoda. No,  ujedno je ovo još jedna serija koja pokušava odgovoriti na vječno pitanje motiva zla u ljudima. 

Seriju možete pogledati od 2. travnja na Netflixu.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime