Subota, 23 ožujka, 2024

Užitak za gledanje: Top 10 najboljih glazbenih dokumentaraca

Povratak u grad sa sobom donosi i lošije vrijeme, iako kraj kolovoza može i dalje iznenaditi sunčanim danima. No, ako vam je dosta plaže i kupanja i zaželjeli ste se malo kauča i nekog dobrog filmskog sadržaja, u nastavku vam donosimo preporuku 10 glazbenih dokumentarnih filmova. Obavezno iz pogledajte, nećete zažaliti! 10/ ‘Marley’ (2012) “Marley” […]

Povratak u grad sa sobom donosi i lošije vrijeme, iako kraj kolovoza može i dalje iznenaditi sunčanim danima. No, ako vam je dosta plaže i kupanja i zaželjeli ste se malo kauča i nekog dobrog filmskog sadržaja, u nastavku vam donosimo preporuku 10 glazbenih dokumentarnih filmova. Obavezno iz pogledajte, nećete zažaliti!



10/ ‘Marley’ (2012)

“Marley” je dokumentarni film o životu i stvaralaštvu reggae velikana Boba Marleyja iz 2012. godine. U režiji Kevina Macdonalda, u filmu se po prvi put mogu vidjeti dijelovi iz Marleyjeve privatne obiteljske arhive. Film je nominiran za osam filmskih nagrada. 

 

9/ ‘Gimme Shelter’ (1970) 

“Gimme Shelter” je dokumentarni film koji prati američku turneju The Rolling Stonesa iz 1969. koja je završila katastrofalnim koncertom na festivalu Altamont Free. Film je nazvan po istoimenoj pjesmi benda, a režirali su ga braća Albert i David Maysles te Charlote Zwerin.

 

8/ ‘Style Wars’ (1983)

Dokumentarni film “Style Wars” govori o hip hop kulturi, a iako je naglasak stavljen na grafite, film progovara i o drugome vezanome za samu kulturu. Film su režirali Tony Silver i Henry Chalfant, a osvojio je nagradu kritike na filmskom festivalu Sundance.

 

7/ ‘Hype!’ (1996)

“Hype” je dokumentarni film u režiji Douga Prayja o razvoju i popularnosti grungea u prvoj polovici 1990-ih. U filmu se mogu vidjeti rijetki intervjui i koncertne snimke uz koje gledatelj može jednostavnije razumjeti . 

 

6/ ‘Pink Floyd: Live at Pompeii’ (1972)

“Pink Floyd: Live at Pompeii” snimka je nastupa legendarnog Pink Floyda u Pompejima. Veći dio dokumentarnog filma snimljen je u četiri dana u rimskom amfiteatru, a bend je svoj regularni set izveo bez publike.

 

5/ ‘It Might Get Loud’ (2008)

“It Might Get Loud” je dokumentarni film o električnim gitarama. Film je sniman iz perspektive tri legendarna rock gitarista: Jacka Whitea (The White Stripes), Jimmyja Pagea (Led Zeppelin) i The Edgea (U2), a režirao ga je Davis Guggenheim.

 

 

“Amy” je dokumentarni film koji progovara o životu i problemima britanske pjevačice Amy Winehouse. Izrazito hvaljen od kritike, film je dobio 30 filmskih nagrada. 

 

2/ ‘Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)’ (2021)

“Summer of Soul” je prošlogodišnji dokumentarni film o festivalu u Harlemu 1969. godine na kojem su, između ostalih, nastupali i Stevie Wonder i Nina Simone. Redateljski prvijenac Ahmira Thompsona prvi je put prikazan na filmskom festivalu Sundance, gdje je dobio nagradu kritike u kategoriji dokumentarnog filma.

 

1/ ‘Ziggy Stardust and the Spiders From Mars’ (1979)

“Ziggy Stardust and the Spiders From Mars” je dokumentarni film u kojem se prikazuje koncert Davida Bowieja i njegove prateće grupe the Spiders from Mars u Londonu. Iako često kritiziran, film je značajan jer je na ovom je koncertu iz 1973. Bowie završio fazu karijere kao Ziggy Stardust. 

Pročitajte još...

Povezano

1 KOMENTAR

  1. Iskreno govoreći mislim da ste slabo razradili ovu temu i propustili tu staviti gomilu drugih glazbenih dokumentaraca koji su kud i kamo bolji s interesantnijim pričama od ovih koje ste naveli.

    1. Anvil – The Story of Anvil
    2. Some kind of Monster
    3. End of the Century
    4. Dig!
    5. Soaked in Bleach
    6. Foo Fighters: Back and Forth
    7. Metal: A Headbanger’s Journey
    8. Lemmy
    9. The Wrecking Crew!
    10. Cobain: Montage of Heck

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime