Utorak, 23 srpnja, 2024

Valentinovo specijal: Najbolji ljubavni filmovi 21. stoljeća

Napravili smo listu nekih od nezaobilaznih i najboljih ljubavnih filmova snimljenih od 2000. naovamo. Kategoriziranih i klasificiranih isključivo prema elementima originalnosti priče, razrade iste, kvalitetne režije, scenarija, glume i osnovnih dramaturških elemenata razvoja klasičnih ili inovativnih ljubavnih priča

Uz standardne liste filmskih ljubavnih klasika, prigodni datum komercijaliziranog pop corn praznika, ne bi trebao spriječiti ljubitelje filma da uz neke od sljedećih naslova filmske umjetnosti ostanu tragačima za ljubavlju većom od života i sugeriranih ljubavnih remek djela neovisno o žanru u rasponu od drama do komedija.



Motivi ljubavnih filmova nisu statistički izazovni jer je uglavnom riječ o varijacijama spajanja dviju osoba istog ili suprotnog spola i raznim verzijama njihova kris krosanja te nadilaženja prepreka kojima to postići.

Ovdje je izdvojena lista nekih od nezaobilaznih i najboljih ljubavnih filmova snimljenih od 2000. naovamo. Kategorizirana i klasificirana isključivo prema elementima originalnosti priče, razrade iste, kvalitetne režije, scenarija, glume i osnovnih dramaturških elemenata razvoja klasičnih ili inovativnih ljubavnih priča. Vi ćete svakako nadodati svoje favorite.

1/ HER (Spike Jonze)

Jedan od najljepših najčudnijih, najnježnijih, najoriginalnijih i najtužnijih ljubavnih filmova svih vremena. Ikad. Kad ste se Joaquinu Phoenixu načudili u Jokeru, vrijeme je pogledati kako glumi čovjeka koji gubi ljubav u filmu reda veličine: “Fight Club”. “Sedam”. “Babel”. “Magnolia”. “Annie Hall”. Da je Kafka živ, u 21. stoljeću ovako bi napisao “Preobražaj”.

2/ BEFORE SUNSET/BEFORE MIDNIGHT (Richard Linklater)

Premda je Linkalterova čarolija trilogije počela 1995. s “Before Sunrise”, nastavljena je u novom mileniju u kojem su Julie Deply i Ethan Hawke nastavili svoja životna nalaženja. Sreća je moći opet i opet pogledati neke od najstvarnijih ljubavnih filmova svih vremena. Film razgovora između Nje i Njega u četiri, pet kadrova. Sve je unutra. Ona i On. Drugi i treći nastavak sage. “Before Sunset” i “Before Sunset” podsjećaju važnom, rješavaju dvojbe, reotkrivaju ljubav, dvojbe, strast. Mozak protiv srca. Nošenje s životom. Običnost. Ljepota.

Da na ovom uzorku, a ne Sumracima i sličnim tričarijama mladi uče o romantici, ljubavi, strasti i životu, zdravije bi veze imali. Tko god voli romantične komedije, one koje ne crpe iz bajki nego stvarnog života, dajte si priliku pogledati ovaj dragulj od filma. A zapravo života. A možda je ipak pitanje doživljaja filma zapravo do toga tko je sjedio do tebe u kinu…

3/ LOST IN TRANSLATION (Sophia Coppola)

Vjerojatno jedan od najljepših krajeva povijesti filma u rangu legendarne “Casablance” i jedna od najljepših ljubavnih priča koja to nikad nije bila. Scarlett Johansson i Bill Murray su prešli sve granice logičnog, emotivnog i predivnog.

4/ BLUE IS THE WARMEST COLOUR (Abdellatif Kechiche)

Na braniku gay i LGTB filmova, uz “Brokeback Mountain” i “Call Me By Name”, stoji nježna drama o prekidu dviju mladih lezbijki čiju slojevitost i emotivni karakter gledate i razumijevate bez obzira na spolnu pripadnost.

5/ THIS IS 40 (Judd Apatow)

Najzabavniji film Woodyja Allena koji nije snimio Woody Allen. Zajedljiva generacijska dramedija s nebeski šarmantnom redateljevom suprugom Lesile Mann i funkcionalnim Paulom Ruddom u ulogama supružnika na pragu 40 ih koji moraju, osim dvoje djece, prvo naučiti hendlati sebe.

6/ LOVE ACTUALLY (Richard Curtis)

Onaj drugi najbolji brit pop romantični film nakon “Nothing Hilla”, ali od istih tvoraca. Kris kros nekoliko iznimno toplih, nježnih i šarmantnih ljubavnih priča koje su mahom na svačijim listama najboljih obiteljskih ljubavnih filmova novog milenija.

7/ AMELIE (Jean Pierre Jeunet)

Nju ne morate obožavati ni voljeti ali njen šareni pogled na svijet i osmijeh i te smećkaste oke nikad nećete zaboraviti nad čarobnim osmijehom.

8/ RUBY SPARKS (Jonathan Dayton, Valerie Farris)

Jedan od onih malih i skrivenih filmova dragulj o kojem treba samo napisati – pogledati jer ako niste, propuštate vidjeti nešto toliko šarmantno i feelgoodasto da ćete se teško sjetiti ičega sličnog ovome.

9/ ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND (Michael Gondry)

Originalan gotovo kao i prvi film s liste, ova je tužna saga o brisanju iz memorije ljubavi njegova života jedan od najupešatljivijih i kultnijih ljubavnih filmova novog milenija.

10/ PUNCH DRUNK LOVE (PT Anderson)

Odiseja i potraga za ljubavlju malih, rubnih marginalaca često je znala dati zadivljujuće i živopisne rezultate, a osobito u rukama vještih filmaša redatelja koji su u stanju od Adama Sandlera napraviti lika koji ne iritira. A to je priličan uspjeh.

Naslovna fotografija: Eternal Sunshine of the Spotless Mind Press

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime