Subota, 23 ožujka, 2024

Velimir Grgić: ‘Divljaci’ će biti film kakav Hrvatska do sada nije gledala!

Uz Marija Kovača nema puno polivalentnih kulturnjaka na domaćoj sceni kakav je Velimir Grgić. Producent, scenarist, pisac, novinar, pa tako ukrug. Ulovili smo ga nakratko između dviju gaža na kulinarskom showu RTL-a gdje s Ivanom Banfić razvaljuje recepte

Nekad su za Henryja Rollinsa znali reći ‘most hardworking man in music industry’. Uz Marija Kovača nema puno polivalentnih kulturnjaka na domaćoj sceni kakav je Velimir Grgić. Producent, scenarist, pisac, novinar, pa tako ukrug. Ulovili smo ga nakratko između dviju gaža na kulinarskom showu RTL-a gdje s Ivanom Banfić razvaljuje recepte.



Dokumentarni film o povijesti grada Rijeke

Pričaj nam molim te o D`Annunziju i riječkom orlu i dokumentarcu i finalizaciji. Pratili smo tvoje sve faze pokušavanja realizacije tog projekta i odbijenice i dopuštenice i ovo i ono… Kad je premijera?

Premijera filma “Riječki orao” bit će tijekom proljeća ili ljeta, ovisno o epidemiološkoj situaciji, u Rijeci, nakon čega krećemo dalje, nadamo se i u inozemnu distribuciju. “Riječki orao” je film o Gabrieleu D’Annunziju i odrezanoj, nestaloj pa pronađenoj glavi orla s riječkog gradskog tornja, na kojem Dario Lonjak i ja radimo posljednje četiri godine, intenzivno od dana kada smo u Italiji slučajno naišli na povjesničara koji je taman tada shvaćao da je pronašao stotinu godina nestali simbol grada Rijeke pa to podijelio s nama. Tada smo bili u Gardone Rivieri i radili na razvoju scenarija za seriju o D’Annunziju i Rijeci, ali na kraju je iz ideje o doku-seriji izrastao dokumentarni film, zahvaljujući sufinanciranju Grada Rijeke, o čijoj povijesti govori upravo ovaj film.

Pravo je čudo da smo ga uspjeli snimiti, ne samo u Lombardiji usred pandemije, nego i uz činjenicu da jedna minuta video arhive košta 6000 eura… Zbog čega smo, uz razgovore sa stručnjacima na terenu, dokumentarac na kraju nakrcali isključivo povijesnim fotografijama, a koje smo dobili zahvaljujući velikodušnoj suradnji fondacije Vittoriale, bez čije pomoći ovaj film ne bi bio moguć, kao ni bez pomoći riječkih muzeja. Rezultat ćete moći uskoro pogledati i nadam se da ćete biti zadovoljni koliko i mi.

‘Oklop na četiri rijeke’ priča JE o improviziranim oklopnim vozilima Domovinskog rata u Karlovcu. strašno zabavna, ali i dirljiva saga o ljudima i dovitljivosti ljudskog duha u vremenima kriza

Što je s “Divljacima”, igranim filmom o kojem se dosta buke dizalo i prije kraja snimanja? Čekaju premijeru na Pulskom film festivalu ove godine ili?

Nisam siguran da je ideja ići u Pulu ili čekati da se vrate europski i svjetski festivali iz pakla Zoom poziva i online streaminga. Film je producirao Alka Film pa planove o distribuciji rade oni, ali svakako ćete ga moći pogledati… Ako ne ove, onda definitivno početkom sljedeće godine, kakva god da bude situacija s kino publikom i festivalima.

“Divljaci” će, vjeruj mi, biti film kakav Hrvatska do sada nije gledala, a riječ je o još jednom projektu duge povijesti – također radimo na njemu četiri godine, napisali smo 150 verzija scenarija, snimali ga bez novca, putem dobili novac, pa onda snimali neke dijelove ponovo kako bi ih potrošili na stvaranje još boljeg filma od onog kakvog smo zamislili… U konačnici, strašno sam ponosan na “Divljake” i jedva čekam da ih krenu hvaliti i pljuvati.

A novi igrano-filmski planovi? Prolazio si na nekim HAVC-ovim natječajima za aktualne projekte?

Završili smo dva dokumentarna filma u Pulsar Produkciji; scenarist sam ja, Dario Lonjak režira, zajedno produciramo. “Riječki orao” je jedan, a drugi je “Oklop na četiri rijeke”, priča o improviziranim oklopnim vozilima Domovinskog rata u Karlovcu. To je strašno zabavna, ali i dirljiva saga o ljudima i dovitljivosti ljudskog duha u vremenima kriza. Film čeka datum premijere na HTV-u. 

Ovo ljeto snimat ćemo kratki igrani film “Osma zapovijed”, satirični triler/horor. HAVC i HTV stoje iza sufinanciranja ovog igranog projekta i jako smo ponosni da imamo priliku snimiti jedan drugačiji, žanrovski naslov pod pokroviteljstvom institucija koje inače nisu poznate po njima. To nam je dodatna motivacija da se potrudimo snimiti zaista dobar film.

snimanje ‘Tri, dva, jedan – kuhaj!’ bila je jedna od najtežih, najnapornijih, ali i najzabavnijih stvari koje sam napravio u životu

Koliko se kulinarski TV show uklapa u sve to? Prvo si kao veliki ljubitelj cro dancea (dodaj smiješak) Banfićki uredio biografiju, a onda je uzeo kao partnericu s kuhačom. Nekoliko riječi o tom ongoing iskustvu…

Nisam ja uzeo nju kao partnericu, nego je ona povela mene (smijeh). Ivanu su pozvali na audiciju za show, a ona je pozvala mene da joj pravim društvo, jer sam već pokazao naznake poznavanja elementarnih kuharskih vještina u Z1 showu “Poznati kuhaju” Danijele Stanojević. Audiciju smo prošli, a ostalo je, haha, povijest, koja se upravo odvija na malim ekranima.

RTL-ov serijal je od svoje prve sezone, koja je bila grozna i o tome sam javno govorio, do danas strašno napredovao, a kako sam i osobno fan takvih reality sadržaja i često pred spavanje kunjam uz „Food Network“ i „24Kitchen“, svidjelo mi se koliko je “Tri, dva, jedan – kuhaj!” evoluirao i postao ozbiljnom domaćom inačicom svjetskih food-TV fenomena. Podržao sam taj napredak showa, prijatelje u produkciji i frendove među natjecateljima pa ušao u jednu avanturu kakve se još nisam hvatao, da vidim kako će ispasti – u konačnici, snimanje “Tri, dva, jedan – kuhaj!” bila je jedna od najtežih, najnapornijih, ali i najzabavnijih stvari koje sam napravio u životu.

Za sada ne miriše na dobro, ali opet, iz sadašnje perspektive teško je reći kako će pravo ‘novo normalno’ izgledati, jednom kada ‘novo nenormalno završi’

Nakon “TikTok Booka” Neven i ja pripremamo novu knjigu

S literarne strane zadnje suradnje su ti bile s nedavnim sugovornikom i izdavačem Kepom – Nevenom Kepeskim. Što tvoj vječni nemir i aktivizam priprema na tom planu?

Nakon “TikTok Booka” Neven i ja pripremamo novu knjigu, možda već za ljeto ove godine. To je sve što za sada mogu reći, a i to govorim javno samo zato da bih se natjerao završiti je u roku (smijeh). Ako sve bude po planu, bit će opet nešto jako zanimljivo, zabavno i u skladu sa zeitgeistom. Neven nije samo genijalac, nego i jedina osoba u državi koja knjiški reagira na “sada” – okrenut je na to što se događa i što će biti, a ne ono što je bilo, dakle ide kontra dominantnog “prošlo-centričnog” koncepta hrvatskog društva. I to uspješno! Najbolje od svega je da se svi ti trendovi i fenomeni uspješno tretiraju u formi tradicionalne knjige; bilo da se radi o jutjuberima ili K-Popu, klinci ne samo da gledaju i slušaju, nego i spremo čitaju i to je fantastično! No, moja nova knjiga za MB Books bit će namijenjena starijoj populaciji, a opet će se baviti novim fenomenima…

S obzirom na to da i sam radiš i kao novinar u jednoj redakciji i da ti pop kulturnjački nerv ne daje mira – kakvo je korona razdoblje iz tvoje autorske i novinarske i susjedske perspektive? Svijet je bespovratno promijenjen ili je ovo samo faza?

Svijet se stalno mijenja pa je jasno da će ga i ovo promijeniti, a kako, to nitko ne može predvidjeti. Za sada ne miriše na dobro, ali opet, iz sadašnje perspektive teško je reći kako će pravo “novo normalno” izgledati, jednom kada “novo nenormalno završi”. Filozofski gledano, život je ionako samo faza. (smijeh)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime