Četvrtak, 4 travnja, 2024

IN MEMORIAM: Abdulan Sidran – Nosač gorko-slatkog duha izgubljenog vremena

Njegove je radove odlikovalo suštinsko razumijevanje duha naroda i vremena u kojem je živio te sjajna refleksija istog. Ono što je Miljenko Smoje bio za Dalmaciju, to je Abdulah Sidran bio za Bosnu i Hercegovinu

Ono što je Miljenko Smoje bio za Dalmaciju, to je Abdulah Sidran bio za Bosnu i Hercegovinu. Nosač duha jednog vremena, mitologija i autentičnih priča iz naroda s naglaskom na autoironiji i nepokolebivom duhu.



Bosanskohercegovački scenarist, novinar i književnik Abdulah Sidran umro je u subotu 23. ožujk. u Sarajevu u 80. godini nakon teške bolesti, objavili su lokalni mediji.

Sjećaš li se Dolly Bell

Od 60-ih godina prošlog stoljeća kad je počeo s autorskim radom pisao je brojne knjige poezije, drame, putopise, poput “Otkup sirove kože”, “Morija”, “Sarajevska zbirka”, “Sarajevski tabut”, “Suze majki Srebrenice”, “Planeta Sarajevo”, “Zašto tone Venecija”, dočim ga se najviše hvalilo i slavilo na svjetskom nivou suradnjama s Kusturicom scenarističkim radom za genijalne naslove “Sjećaš li se Dolly Bell” i “Otac na službenom putu”.

Dobitnik velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada

Osim njih scenaristički je popisao “Kuduza”, “Savršeni krug”, “Atorziju” između ostalih. Kao što je Dušan Kovačević igrao Slobodanu Šijanu to je u prvom dijelu karijere Sidran bio Kusturici. Također je bio redoviti član Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH), a za književni je rad dobio veliki broj domaćih i međunarodnih nagrada uključujući “Nagradu slobode” PEN centra Francuske.

Njegove je radove odlikovalo suštinsko razumijevanje duha naroda i vremena u kojem je živio te sjajna refleksija istog i pretvaranje u riječi. Brojne su dijaloške scene osobito vezane za spomenuta prva dva dijela koje su ulazile u jezik naroda tog vremena.

“Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem” kultna je “self help” rečenica glavnog junaka iz “Sjećaš li se Dolly Bell” koja je postala dio opće kulture daleko ispred današnjih samopomoć vremena.

Fotografije: screenshot 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime