Subota, 23 ožujka, 2024

Napokon se vratio Interliber i odlični popusti: Ovi su naslovi koje ne smijete propustiti!

Mixer donosi izbor ponajboljih starih i novih naslova s našeg najpoznatijeg sajma knjiga. Ako odaberete ove knjige najboljih izdavača u Hrvatskoj, sigurno nećete pogriješiti!

Danas je službeno počeo Interliber i mi ne može biti sretniji! Nakon prošlogodišnjeg online izdanja, ove godine od 9. do 11. studenoga na Zagrebačkom Velesajmu održava se 43. međunarodni sajam knjige. Ova godina je zaista posebna za knjige jer je Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.



Čitanje ima mnogobrojne benefite

Zašto je čitanje važno? Identifikacijski modeli koji se javljaju u književnosti nude mogućnosti za uspješnije razumijevanje međuljudske komunikacije, kao i bolje rješavanje konflikata, a čitanje nam povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju. Jednako tako čitanje je važno jer se razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice objašnjavaju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja

Ovogodišnji Interliber

Interliber se ove godine održava uživo i to u tri paviljona Zgarebačkog Velesajma. Radno vrijeme Interlibera je: utorak, srijeda, četvrtak 10.00h do 21.00h, petak i subota 10.00h do 22.00h, te nedjelja 10.00h do 20.00h. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, a za ulazak na sajam potrebna je EU digitalna COVID potvrda ili važeći negativni testa (PCR do 72 sata, brzi antigenski do 48 sati). Djeca do 12 godina starosti ulaze bez ograničenja. 

Posjetitelji, predstavnici medija i izlagači koji nemaju potvrdu moći će obaviti brzi test ispred glavnog južnog ulaza (postavljen kontejner), a cijena testiranja iznosi 50 kuna. Nakon potvrde negativnog nalaza, dolazi se do barijera/vrtuljaka, dobiva se jednokratna narukvica i ulazi na sajam. Brzi test vrijedi 48 sati.

Knjige koje preporučujemo

Mixer donosi izbor ponajboljih naslova s našeg najpoznatijeg sajma knjiga. Ako odaberete ove naslove najboljih izdavača u Hrvatskoj, sigurno nećete pogriješiti! Možda vam ovaj popis pomogne da izaberete  neke nove naslove i žanrove za svoju biblioteku, ali i za neko buduće čitanje!

EGMONT

Ann Cleeves – Crni gavrani

Ann Cleeves jedna je od najpopularnijih suvremenih britanskih autorica kriminalističkog romana, dobitnica nagrade Duncan Lawrie Dagger za roman “Crni gavrani”. Roman govori o Fran Hunter koja otkriva tijelo svoje šesnaestogodišnje susjede Catherine Ross. Stanovnici spokojnog otoka upiru prstom prema jednom čovjeku – samotnjaku Magnusu Taitu.
 
No, kada detektiv Jimmy Perez i njegovi kolege ustraju u nakani da prošire istragu, sjenke sumnje i straha nadviju se nad cijelom zajednicom. Prvi put u mnogo godina, Catherinini susjedi počnu nervozno zaključavati ulazna vrata svojih domova, svjesni da među njima živi ubojica.

Sarah Penner – Izgubljena ljekarna

Roman koji govori o ženi koju može spasiti samo srce i hrabrost druge žene. Tajna ljekarna, skrivena u sjenama Londona osamnaestog stoljeća, poslužuje neuobičajenu klijentelu. Žene diljem grada šapuću o tajanstvenoj osobi po imenu Nella, koja prodaje dobro prikrivene otrove.

U međuvremenu, u današnjem Londonu, Caroline Parcewell desetu godišnjicu braka provodi sama. Kada nabasa na predmet povezan s neriješenim ubojstvima koja su London opsjedala prije dvjesto godina, njezin se život u zapanjujućem preokretu sudbine sudari s ljekarničkim. Taj sudar neće svi preživjeti…

Richard Osman – Klub istražitelja ubojstava četvrtkom

Klub istražitelja ubojstava četvrtkom britanska je književna senzacija koja je u samo tri mjeseca u Velikoj Britaniji prodana u više od milijun primjeraka i objavljena u četrdesetak zemalja. Još prije izlaska knjige iz tiska, prava za filmsku ekranizaciju kupila je producentska kuća Stevena Spielberga.

Roman koji govori o spokojnom umirovljeničkom naselju, gdje se četvero vrlo različitih prijatelja sastaje jednom tjedno kako bi istraživalo nerazriješena ubojstva. Ali kada se okrutno ubojstvo dogodi baš na njihovu pragu, Klub istražitelja ubojstava četvrtkom zateći će se u žarištu svojeg prvog aktualnog slučaja.

P. A. Straubinger; Margit Fensl; Nathalie Karré – Fontana mladosti

 

Knjiga koja pokazuje kako redovitom meditacijom smanjiti stres i poticaje za prejedanjem. Nudi mentalne tehnike koje će vam omogućiti postizanje učinaka trajne dugovječnosti. Naime višesatno nejedenje dokazano potiče pomlađivanje stanica: proces tzv. autofagije omogućuje čišćenje i regeneraciju tjelesnih stanica.

Za njegovo je istraživanje dodijeljena i Nobelova nagrada za medicinu 2016. godine. Šesnaestosatni post temelji se upravo na tim znanstvenim spoznajama, a posve ga je lako učiniti sastavnim dijelom svakidašnjice. Nadahnite se i lako i bez muke promijenite svoj život!

Lucinda Riley – Sedam sestara

Roman “Sedam sestara” prvi je roman iz povijesno-ljubavne sage o sedam sestara. Ova bestseller saga autorice Lucinde Riley je diljem svijeta prodana u više od 20 milijuna primjeraka. Nakon očeve iznenadne i misteriozne smrti, u domu iz djetinjstva okuplja se šest posvojenih sestara od kojih svaka dobije po jedan trag koji će je voditi na njezinom putovanju života.

Maju, najstariju sestru koju prati prvi roman, trag odvodi na suprotnu stranu svijeta u dotrajalu vilu u Riju de Janeiru. U romanu se povijesne činjenice i elementi fikcije s takvom vještinom izmjenjuju da se čitatelj za tren izgubi u tajanstvenoj i očaravajućoj priči, a stranice se listaju same od sebe.

Goran Tribuson – Vilinska priča

Roman “Vilinska priča” koliko je roman toliko je i bajka, neobična i na trenutke nevjerojatna priča o trima ženama i trima ljubavima koje su bile osuđene na propast. Iako je ovo roman o nesretnom životu nesretnih ljudi, on je istodobno i vrlo zabavan, napet i pisan neodoljivim stilom njegova autora.

Max Linder, glavni junak Vilinske priče, tipičan je lik kakve smo zavoljeli u brojnim romanima Gorana Tribusona: simpatični gubitnik kojega ponekad život, ponekad i sam sebe, baca na dno, a onda ponovno pronalazi način kako se vratiti. Iako ga se bogata obitelj rano odrekla, on baš i neće žaliti i neće zazirati ni od kakva posla: bit će policajac, istražitelj, švercer, vojnik, ali i trgovac nekretninama.

Jean-Paul Didierlaurent – Čitač iz vlaka u 6:27

Guylain Vignolles živi na rubu egzistencije. Radi posao koji ne voli, šef mu je vrlo neugodna osoba, a jedini znak života koji vidi zlatna je ribica koju hrani svake večeri kad se vrati s posla. Guylain radi na stroju koji reciklira stari papir, najčešće knjige.

Pokušavajući knjigama spasiti dostojanstvo Guylain čuva preživjele stranice i bez obzira na formu i sadržaj čita ih naglas ljudima sličnim sebi koji putuju istim jutarnjim vlakom. No kad u vlaku pronađe zaboravljen i neobičan dnevnik žene izgubljene u svijetu baš kao i on, započet će novo, drugačije i uzbudljivije putovanje nego li su to ona njegova svakoga jutra.

 

STILUS

Joseph Sarosy, Silke Rose West – Kako pričati priče djeci

Priče pomažu djeci da upravljaju svojim emocijama, suosjećaju s drugima i bolje razumiju složeni svijet u kojem živimo. Što je još važnije, pripovijedanje njeguje bogatu i smislenu vezu između pripovjedača i slušatelja, gradeći intimnost i povjerenje između roditelja i djeteta.

U ovoj prekrasnoj knjizi, Silke Rose West i Joseph Sarosy – odgajatelji djece predškolske i školske dobi, s tisućama sati pripovijedanja za sobom – pretvaraju ključne sastojke pripovijedanja u iznenađujuće jednostavnu metodu koja svakoga može učiniti stručnjakom za pripovijedanje. Njihova intuitivna tehnika primjenjuje događaje i predmete iz svakodnevnog života vašeg djeteta kako bi pripovijedanje bilo jednostavno i pristupačno.

Glendy Vanderah – Gdje šuma susreće zvijezde

Ovaj roman govori o usamljenoj Joanne Treale, kojoj se jednog dana na vratima pojavi bosonogo i modricama prekriveno dijete. Djevojčica Ursa tvrdi da je poslana sa zvijezda kako bi svjedočila o pet čudesa. Jo, zabrinuta za dijete i njezin smještaj, nevoljko joj dopušta da ostane s njom – barem dok ne otkrije istinu o Ursinoj prošlosti. Kako bi riješila misterij zalutale djevojčice, Jo traži pomoć svog povučenog susjeda Gabriela Nasha.

No, što više vremena provode u Ursinom društvu, nailaze na sve više pitanja. Kako je malena djevojčica, ne samo sposobna čitati, nego i razumjeti Shakespeara? Zašto se dobre stvari događaju u njenoj prisutnosti? I zašto Jo i Gabriel više ne provjeravaju internetsku stranicu za nestalu djecu? Uskoro će sve njihove bolne tajne izići na vidjelo, a njihove će sudbine biti prepuštene zvijezdama.

Emma Lucy Knowles – Čudotvorna moć intuicije

 

U svojoj knjizi Čudotvorna moć intuicije, Emma Lucy Knowles otkriva nam da je rješenje problema mnogo jednostavnije nego što smo mislili. Trebamo samo naučiti osluškivati svoj unutarnji glas – intuiciju – i povezati se sa svojim pravim ja. Čudotvorna moć intuicije nezaobilazan je duhovni vodič. Sadrži mnoštvo praktičnih savjeta, vježbi i meditacija koje će vam pomoći da naučite razvijati svoju intuiciju i produbite povezanost sa svojim autentičnim ja. Autorica knjige, Emma Lucy Knowles, svjetski je poznata britanska iscjeliteljica koja se više od 15 godina bavi kristaloterapijom i energetskom medicinom te piše za najpoznatije svjetske lifestyle časopise, kao što su CosmopolitanGrazia Elle.

Antonio Neves – Prestanite živjeti na autopilotu

Knjiga međunarodno poznatog govornika i success coacha Antonija Nevesa, Prestanite živjeti na autopilotu, poticaj je na suočavanje sa surovom istinom o tome kako smo dospjeli tu gdje jesmo. Poziv na suosjećanje, iskrenost i odgovornost prema vlastitom životu. Antonio Neves svjetski je poznati govornik, success coach i nagrađivani novinar.

Redovito drži govore i predavanja diljem svijeta i vodi obuku zaposlenika u najvećim svjetskim tvrtkama kao što su Amazon, VISA, Google i sl. Više od deset godina surađivao je s najpoznatijim američkim televizijskim mrežama kao poslovni dopisnik, voditelj i producent. 

 

Christy Lefteri – Pčelar iz Alepa

Nuri je pčelar, a njegova supruga Afra slikarica. Žive životom običnih ljudi, okruženi obitelji i prijateljima, u prelijepom sirijskom gradu Alepu – dok se ne dogodi ono najgore. Kada ratni vihor pohara njihovu zemlju i do temelja uništi njihov grad, odnijevši sa sobom sve ono što su nekoć voljeli i do čega im je bilo najviše stalo, ne preostaje im ništa doli pobjeći.

Dani Atkins – Prijelom

Rachelin život je savršen. Zgodan dečko, sjajni prijatelji i mogućnost da za nekoliko tjedana pođe na studij znači da nikad nije bila sretnija. Ali u jednom otkucaju srca njezin svijet zauvijek se raspada. Pet godina poslije, Rachel se još uvijek pokušava pomiriti s tragedijom koja je sve promijenila. Vraćajući se u svoj rodni grad prvi put nakon dugog vremena, shvati kako je proždiru misli o životu kakav je mogla imati. Ali nakon što doživi nezgodu i završi u bolnici, Rachel otkrije da život o kojem je sanjala možda ipak može biti stvaran…

 

LJEVAK

Anna Burns – Mljekar

Knjiga autorice Anne Burns dobitnica je čak 3 nagrade: Man Booker 2018., National Book Critics Circle Award 2018. i International Dublin Literary Award 2020.U neimenovanom gradu neimenovane zemlje neimenovana protagonistica hoda ulicom čitajući knjige, udubljena u svijet devetnaestog stoljeća, jer dvadeseto stoljeće i sve što s njim ima veze ne podnosi.

U sredini u kojoj vlada strah, nepovjerenje i paranoja, preporučljivo je privlačiti što manje pažnje, a osamnaestogodišnja “srednja sestra” svojim je čitanjem u javnosti dok hoda naokolo navukla na sebe neodobravanje zajednice, tračeve i neželjeni interes moćnog i opasnog pripadnika paravojske kojeg svi zovu Mljekar. Mljekar je uporan u svojoj nakani, nepostojeća priča se širi, a ona više nema nikakvu kontrolu.  

Marie Aubert – Odrasli ljudi

Ida je četrdesetogodišnja arhitektica koja putuje autobusom prema idiličnom ljetnikovcu na jugu gdje njezina majka želi proslaviti svoj 65. rođendan. U ljetnikovcu se već nalazi Idina mlađa sestra Marthe sa svojim partnerom Kristofferom i njegovom kćeri iz prethodne veze. Ida se bori s osjećajem panike da joj blijede šanse da postane majka i zato visi na Tinderu i razmišlja o smrzavanju jajašaca.

Marthe pak iznenadno objavljuje vijest o svojoj trudnoći. Ta naizgled sretna vijest otvara neočekivane krugove emocionalnih zamki, skrivenih namjera te mučnih obiteljskih preispitivanja. Roman je osvojio prestižnu nagradu “Ungdommens kritikerpris” (norveška verzija nagrade “Goncourt des lyceens”) te je nominiran za “The Booksellers’ Prize”.

Laura Freudenthaler – Priča o duhovima

Priča o duhovima studija je o raspadu braka, nepremostivim daljinama i sumnjama koje dodatno ruiniraju već posrnulu bračnu zajednicu. U središtu razvaline nalazi se sredovječna nastavnica klavira Anne i njezin duhom odsutan suprug Thomas, organizator filmskih festivala. Priča je ispričana gotovo u cijelosti s njezina stajališta intuicije koja predosjeća da je Thomas prekršio davno dano obećanje vjernosti i predanosti.

U tom trenutku otvara se nova dimenzija stvarnosti, iluzorna inačica, u kojoj Anne zamišlja pa onda i primjećuje prisutnost njegove ljubavnice u njihovu stanu, kako nastanjuje i koristi prostor koji Anne smatra svojim. Nakon posla Thomas tiho ulazi i zatvara se u svoju sobu, bez pozdrava ili potvrde da je primijetio Anneinu prisutnost. Ta fizička odvojenost i zatvaranje vrata simbol su odnosa u kojem partneri žive odvojenim životima. Oni samo nastanjuju isti prostor, ne dijele ga.

Lina Wolff – Ljubavnici poligloti

Roman “Ljubavnici poligloti” osvojio je najprestižniju švedsku književnu nagradu August i nagradu časopisa Svenska Dagbladet, a do sada je preveden na osamnaest jezika.  Ellinor je trideset šest godina. Omiljena joj je odjeća crna trenirka i debela podstavljena jakna, a dobar je dio svojih mladenačkih godina provela boreći se s muškarcima u skrivenim podrumima po uzoru na likove iz Kluba boraca. Pametna i lišena sentimentalnih osjećaja, svoju će sreću okušati online, na stranici za samce, gdje će upoznati neobičnog književnog kritičara.

Max Lamas cijenjeni je pisac koji sanja o ljubavnici poliglotkinji, ženi koja će ga uistinu razumjeti – na svim zamislivim jezicima. Njegova će ga potraga, ali i osobni demoni odvesti u Italiju, gdje će upoznati ostarjelu markizu čija je stoljećima stara plemenitaška obitelj na rubu financijske propasti. Njihovu će priču ispričati unuka ove plemenitašice. A ono što povezuje tri živopisna lika ove književne intrige je rukopis koji će nepopravljivo utjecati na njihove živote.

 

Fraktura

Sally Rooney – Divni svijete, gdje si

Mlada spisateljica Alice odluči preseliti se iz Dublina u malo mjesto na zapadu Irske, gdje putem Tindera upozna skladištara Felixa i unatoč prvom neuspjelom spoju neočekivano ga pozove da s njom otputuje na predstavljanje njezina romana. U Dublinu njezina najbolja prijateljica Eileen proživljava teške trenutke i iznova počinje izlaziti sa Simonom, svojom ljubavlju iz djetinjstva. Alice, Felix, Eileen i Simon i dalje su mladi, ali život ih nosi.

Trebaju jedno drugo, poigravaju se međusobno, zbližavaju se i udaljavaju, vode ljubav, sumnjaju u sebe i svoje osjećaje, no najviše od svega zabrinuti su za svijet u kojem žive – svijet koji se nalazi na rubu ekološke katastrofe, u kojem vlada Trump, svijet neoliberalizma. Pitaju se jesu li oni posljednji koji svjedoče kraju epohe, kako da pomognu osiromašenima, hoće li uspjeti vratiti vlastitu vjeru u naš divni svijet.

Leïla Slimani – U zemlji drugih

Usred Drugog svjetskog rata u malome francuskom mjestu uz Rajnu Mathilde kao i svi čeka oslobođenje. Ona je mlada djevojka željna ljubavi i života, a život joj se sasvim promijeni kada se zaljubi u osloboditelja vojnika francuske vojske Aminea, Marokanca, i odluči poći za svojim snovima, za svojom ljubavi preko mora u Maroko. No u toj dalekoj, za nju egzotičnoj zemlji ništa nije onako kako je sanjala. Nema veličanstvenih zabava, raskošnih haljina…

Ona postaje majka dvoje djece, žena čovjeka druge vjere, koji želi postati veleposjednik, poljoprivrednik koji će se služiti najsuvremenijim znanjima. A sve to na zemlji koja ne daje ploda. Mathilde se suočava sa svojim strahovima, s mržnjom, nepovjerenjem, oskudicom, te odgaja dvoje djece. Bistru i inteligentnu Aicheu, koja se, kao ni majka, ne uklapa u sredinu, u školu za bogate kolonijaliste – i njezina brata maloga Selima. Može li ona to sve, protiv sredine, protiv običajā, u osvit rata za oslobođenje od kolonijalizma?

Lars Kepler – Dvostruki čovjek

Kad šesnaestogodišnja Jenny Lind pred školom nađe svoj bicikl s probušenim gumama, odluči otpješačiti do vile svojih roditelja u obližnjem mjestašcu Forssjö. Njezina kolegica iz škole Eleonor uhodi je i vidi kako vozač tegljača poljske registracije nokautira Jenny i omamljenu je ubaci u svoju prikolicu.

Vrijeme prolazi, nestanak tinejdžerice pada u zaborav, a čak se ni njezini roditelji više ne nadaju dobrim vijestima. No pet godina nakon Jennyna nestanka počinju se pojavljivati tijela mladih djevojaka ubijenih na različite okrutne načine. Inspektor Joona Linna jedini posumnja da sva ubojstva nose isti potpis i krši procedure kako bi pokušao pronaći i zaustaviti krvoločnog psihopata skrivenog iza bezazlene maske.

Jaume Cabré – Eunuhova sjena

Ugledni umjetnički kritičar Miquel posljednji je potomak stare loze Gensana, nekoć bogate i moćne katalonske obitelji. Jedna večera s privlačnom i odlučnom kolegicom iz redakcije potaknut će ga da ispripovijeda svoju intimnu priču o potrazi za Putem, Istinom i Životom.

Ispovijest o militantnoj mladosti, borbi protiv Francove diktature i ljubavi prema umjetnosti. Kao ie nadasve o strasti prema talentiranoj violinistici Teresi maestralno je prepletena s obiteljskom kronikom koju ispisuje stric Maurici Sicart, ljubitelj književnosti, glazbe i laži.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime