Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Godina čitanja: 5 načina kako ipak pronaći vrijeme za užitke čitanja

Puno nam stvari odvlači pažnju i shvaćamo da može biti teško sjediti i čitati knjigu satima. Zato donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ponovno zavolite čitanje i da pronađete barem malo vremena za ovu lijepu rutinu

Znamo da u ubrzanom načinu života i svakodnevnici prepunoj obveza, ponekad teško možemo pronaći minutu samo za sebe. Otići na spavanje pola sata ranije i uzeti knjigu u ruke, primjerice, makar pročitali 5 stranica, sasvim sigurno bi nam pomoglo da nakratko zaboravimo na sve probleme.No, na čitanje ne treba gledati samo kao na užitak ili luksuz. Jer ono ima stvarne mentalne i fizičke koristi. Istraživanje koje su proveli David Comer Kidd i Emanuele Castano pokazuje da čitanje povećava sposobnost suosjećanja. Studija Neurology.org pokazuje da je kod osoba koje redovito čitaju manja vjerojatnost razvoja plaka u mozgu koji je povezan s Alzheimerovom bolešću.

Knjige kao alati za našu opću dobrobit

Knjige koje skupljaju prašinu na vašoj polici ne bi trebale biti tamo samo za ukras, one su alati za vašu opću dobrobit. Danas nam puno stvari privlači pažnju i shvaćamo da može biti teško sjediti i čitati knjigu satima, stoga, donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ponovno zavolite čitanje i da pronađete vrijeme samo za sebe.

1) Napravite kutak za čitanje
Jedan od čestih ‘krivaca’ koji nas sprječava u čitanje jest – nedostatak ugodnog i mirnog mjest za čitanje. Kao i sa svime ostalim, od spavanja do rada od kuće, teško je biti koncentriran ako za to nemate određen prostor. Posebno je teško ako ostatak vašeg kućanstva ne poštuje vaš mir dok čitate. Napravite kutak za čitanje. Nabavite stvarno udoban stolac ili naslonjač, ispravite kralježnicu i podignete noge (to će vas može potaknuti da satima ostanete na mjestu). Nabavite dobro svjetlo za čitanje kako ne biste naprezali oči, dodajte udoban jastuk i deku kako ne biste morali ustajati ako vam bude hladno.

Zoran Maljković: U pandemiji su počeli čitati i oni koji prije nisu imali tu naviku

2) Osnivanje kluba
Ako ste društvena osoba, čitanje bi moglo biti posebno zeznuto jer je to usamljena aktivnost. Međutim, vjerojatno možete, kao i većina ekstroverta, biti motivirani zbog društvene aktivnosti. Zato pokrenite knjiški klub. Možete se veseliti tome što ćete nakon čitanja knjige moći uživati u razgovoru s prijateljima. 

3) Pronađite knjige koje će vam poboljšati život
Ako ste osoba usmjerena na ciljeve, koja voli saznavati informacije koje će vam poboljšati život, onda vam je čitanje možda teško jer se u to ne uklapaju ljubavni romani. Roman o  aferi koja uključuje BDSM ne obogaćuje um. Možda vam trebaju knjige koje će vam promijeniti život. Mogli biste početi čitati knjige o psihologiji koje se bave načinom na koji funkcionira um i pomoći vam u razvoju novih perspektiva, razmišljanja i psiholoških alata za rješavanje problema u svakodnevnici. Znajući da bi vam, kad završite s ovim knjigama, život mogao biti bolji, mogli biste početi čitati.

Top 10 novih krimića koje od napetosti nećete moći ispustiti iz ruku

4) Pročitajte knjigu na kojoj se temelji vaš omiljeni film
Može biti jako zabavno čitati knjigu prema kojoj se temelji vaša omiljena serija ili film. A takvih je danas dosta. To je kao da radite korak unatrag. Neki ljudi pročitaju sve knjige prije nego što pogledaju film, ali ako ste već gledali film, i to je u redu. Može biti fascinantno vidjeti kako se izvorni materijal razlikuje od filma ili serije. Ponekad ćete pronaći zanimljive elemente lika ili scene koji nisu bili prikazani na ekranu. To vam može dati potpuno novi uvod u priču. 

Top 10 ljubavnih romana: Ušuškajte se pod dekicu i uživajte u strastvenim pričama

5) Pročitajte malo svaki dan
Nekima je teško započeti bilo koji zadatak ako su preplavljeni krajnjim ciljem. Zato se nemojte opterećivati završetkom knjige. Nemojte o tome razmišljati kao o 300 stranica do kraja. Dovoljno je pročitati 10 stranica dnevno. Hej, možete početi s pet stranica dnevno. Ubrzo čitanja neće biti zadatak, već ono čemu ćete se veseliti. Možda ćete početi shvaćati da je to vrlo opuštajuće jer, dok čitate, to znači da ne perete suđe ili ne odgovarate na mailove.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime