Ponedjeljak, 8 travnja, 2024

Neobična Sally Diamond: Novi psihološki triler s jedinstvenom junakinjom

U Guardianu su tako istaknuli: Dosad najbolji roman Liz Nugent: zlo rađa zlo u dirljivoj priči o nepopravljivo oštećenim ljudima



Sally Diamond ne može shvatiti što je tako neobično u tome što je učinila. Samo je poslušala što joj je otac bio rekao, a to je da ga iznese sa smećem kad umre. Točno je to i napravila, stoga ne može shvatiti zašto se zbog tog čina našla u središtu pažnje medija, policije i javnosti. A još manje može shvatiti zašto sve toliko zanima njezino rano djetinjstvo.

Povučena Sally ubrzo će otkriti zastrašujuću istinu, ali istovremeno će prvi put zakoračiti u vanjski svijet, sklopiti prijateljstva, donijeti velike odluke i naučiti da ljudi ne misle uvijek ono što govore. No tko je muškarac koji je prati s druge strane svijeta? I zašto je novi mještanin opsjednut njome?

Šokantno i duboko

“Neobična Sally Diamond” šokantan je, duboko potresan psihološki triler višestruko nagrađivane irske spisateljice Liz Nugent koja je svojim romanima osvojila čitatelje diljem svijeta.

“Jedna od najinteligentnijih, najoriginalnijih, najkompleksnijih kriminalističkih autorica našeg doba“, napisao je pisac Adrian McKinty nakon što je pročitao novi hit Liz Nugent, roman koji je promptno osvojio top-ljestvice najčitanijih knjiga, a čije je hrvatsko izdanje upravo objavljeno u izdanju Stilusa i prijevodu Tee Tosenberger Lubar.

 Komplimentima su se pridružili i ostali kolege. “Zadivljujuća, jedinstvena junakinja. Sjajno!“ ustvrdio je Ian Rankin. “Šokantno i posve originalno“, komentirala je Paula Hawkins, dok je Anthony Horowitz Neobičnu Sally Diamond opisao riječima: “Tako dobar roman.“ Ni kritičari nisu zaostajali u komplimentima. U Guardianu su tako istaknuli: Dosad najbolji roman Liz Nugent: zlo rađa zlo u dirljivoj priči o nepopravljivo oštećenim ljudima.“

Peti roman autorice

Neobična Sally Diamond peti je roman autorice koju je Irish Times opisao kao spisateljicu koju je nemoguće svrstati u samo jednu kategoriju. Prije nego što se u potpunosti posvetila pisanju, Liz Nugent radila je za radio i televiziju. Za svoje je romane osvojila više nagrada i priznanja među kojima i Medalju Jamesa Joycea Sveučilišnog koledža u Dublinu, priznanje koje su ranije dobili Seamus Heaney, J. K. Rowling i Sue Townsend.

Roman Neobična Sally Diamond, na engleskom objavljen početkom ožujka, duboko je potresan triler o ženi koja je, kako se otkrije, imala zastrašujuće djetinjstvo. Autorica je u intervju Grahamu Nortonu izjavila da za potrebe pisanja nije proučavala stručnu literaturu o traumi: “Ušla sam u njezinu glavu i postavila si pitanje što bi mogao biti odgovor na takvu traumu. Što bi se dogodilo? Tako sam tome pristupila. Nisam psihijatrica, tako da je ovdje riječ samo o mojoj mašti. Baš kao što su uznemirujući aspekti romana, vjerujem, posljedica mašte čitatelja jer sam svjesno izbjegavala slikovite opise nasilja i nisam htjela ulaziti u detalje strašnih stvari koje su se dogodile. Ako su čitatelji svejedno uznemirili, odlično. Ali to je njihova mašta, ne moja.“

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime