Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Teatar Erato predstavlja intrigantu dramsku komediju o prirodi prijateljstva, hrabrosti i ljubavima svih vrsta

Trebaju li žene biti svećenice i može li se Lady Gaga zarediti za svećenicu? Smije li novak u Novicijatu i pretendent na đakonstvo imati ljubavna iskustva prije celibata (pa i ona strogo zabranjena)? Je li crkva suvišna?

Prvijenac Williama Clarka Davisa, originalnog naslova Mass Appeal, postao je hitom na Broadwayu čim se pojavio ranih 80-tih godina prošloga stoljeća, i od tada se ne prestaje izvoditi. Trebaju li žene biti svećenice i može li se Lady Gaga zarediti za svećenicu? Smije li novak u Novicijatu i pretendent na đakonstvo imati ljubavna iskustva prije celibata (pa i ona strogo zabranjena)? Je li crkva suvišna?… Tako započinje niz pitanja koja, samo naizgled, podliježu isključivo pod proceduralne i institucionalne teološke tabue, a koja nas uvode u suvremenu ili bolje rečeno – vječnu krizu katoličanstva.



Ova dramska komedija odvaja se od površnih dilema i uvlači nas u duboka pitanja morala i temeljnih ljudskih sloboda. Počinje kao rasprava između dvaju muškaraca na suprotnim stranama generacijskog i teološkog jaza, a pretvara se u mudru, dirljivu i komičnu dramu o prirodi prijateljstva, hrabrosti i ljubavima svih vrsta. – The New York Times

Radnja predstave

Stari župnik konformizam je prihvatio kao način lagodnog života i samo dvije stvari daju toplinu njegovoj svakodnevnici. Jedna je nastojanje da se svidi svojim župljanima, pa makar ih tješio lažima i glupim utjehama kako bi njihovoj boli dao dašak uzvišenosti: To je jedino mjesto, gdje glup postaje pametan. Druga je Sauvignon koji mu redovito poklanja njegova pastva. Njegova domaćica Margaret povazdan bigotno kleči pod raspelom s molitvenikom u ruci, ali redovito poprskana krvlju peradi kojoj s užitkom sjekirom odsjeca glave. Njihov udoban život ugrozit će mladić koji smisao života nalazi u iskrenoj vjeri. Njegov credo je Istina i individualna Sloboda. U tom srazu različitih karaktera živih ljudi od krvi i mesa, eksplodirat će i autoritarne ideje. Njihov duhovni život doživjet će fundamentalne promjene i iznova otvoriti nikada odgovorena pitanja. Pobuna protiv lažnih autoriteta i pomicanje granica individualnih prava, uz poštivanje humanih kodeksa i rušenje predrasuda, osnažuje našu sposobnost empatije i razumijevanja drugih. Je li riječ o gubitnicima ili dobitnicima otkrijte sami, rekao je redatelj Branko Ivanda.

Premijerna izvedba održat će se u Kazalištu KNAP, 15. ožujka u 20 sati, a nakon toga propovijedat će se u Dubrovniku, Šibeniku, Blatu i diljem Lijepe naše. Glumački trio, u ulozi župnika Tima Farleya, predvodi višestruko nagrađivani Siniša Popović. Novaka Marka Dolsona igra Ivica Pucar, a domaćicu Margaret, Šibenčanka Ana Perković.

Redatelj: Branko Ivanda

Scenograf: Miljenko Sekulić

Kostimografkinja: Slavica Šnur

Dizajner svjetla: Milan Kovačević

Oblikovatelj zvuka: Davor Rocco

Dizajnerica vizuala: Sanja Rocco

Fotografkinja: Suzana Arslani

Savjetnik: p. Anto Bobaš

Producentica: Lidija Ivanda

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime