Petak, 1 ožujka, 2024

Top 10 knjiga u čijem čitanju uživamo tijekom blagdana

Nijedna tehnologija ne može zamijeniti taj stvarni osjećaj listanja papira pod prstima, miris knjige i osjećaj uzbuđenja koji donosi svaka nova stranica

Koliko dobrobiti od čitanja knjiga imamo ne možemo ih sve ni nabrojati. Mladima su knjige posebno korisne, a u današnjem svijetu tehnologije, možda i nužno potrebne. Sada kada uživamo u blagdanima, idealno je vrijeme da ekrane zamijenimo knjigama. 



Jer, nijedna tehnologija ne može zamijeniti taj stvarni osjećaj listanja papira pod prstima, miris knjige i osjećaj uzbuđenja koji donosi svaka nova stranica. Taj prelijepi osjećaj držanja knjige u ruci i opuštenog čitanja uz šalicu kave ili čaja, dok ulazimo u svijet mašte, zamišljeni svijet likova i zanimljivih života kroz koji nas knjige vode – neprocijenjiv je!

1/ Vilinska priča

Max Linder, glavni junak Vilinske priče, tipičan je lik kakve smo zavoljeli u brojnim romanima Gorana Tribusona koji će vas natjerati da ovu knjigu pročitate u jednom dahu. On je simpatični gubitnik kojega ponekad život, ponekad i on sam sebe, baca na dno, a onda ponovno pronalazi način kako se vratiti. Iako ga se bogata obitelj rano odrekla, on baš i neće žaliti i neće zazirati ni od kakva posla, bit će policajac, istražitelj, švercer, vojnik, ali i trgovac nekretninama. No, Max Linder samo je katalizator burne njemačke i europske povijesti prve polovine 20. stoljeća koja će se prelomiti preko njegovih leđa, dva rata, političke promjene, nesretne ljubavi i avanture kao iz kakva najuzbudljivijeg filma.

2/ Gdje šuma susreće zvijezde

Ovaj magični roman govori o usamljenoj Joanne Treale, kojoj se jednog dana na vratima pojavi bosonogo i modricama prekriveno dijete. Djevojčica Ursa tvrdi da je poslana sa zvijezda kako bi svjedočila o pet čudesa. Jo, zabrinuta za dijete i njezin smještaj, nevoljko joj dopušta da ostane s njom – barem dok ne otkrije istinu o Ursinoj prošlosti. Kako bi riješila misterij zalutale djevojčice, Jo traži pomoć svog povučenog susjeda Gabriela Nasha. No, što više vremena provode u Ursinom društvu, nailaze na sve više pitanja. Kako je malena djevojčica, ne samo sposobna čitati, nego i razumjeti Shakespeara? Zašto se dobre stvari događaju u njenoj prisutnosti? I zašto Jo i Gabriel više ne provjeravaju internetsku stranicu za nestalu djecu? Uskoro će sve njihove bolne tajne izići na vidjelo, a njihove će sudbine biti prepuštene zvijezdama.

3/ Mi koji smo preživjeli

Utemeljen na nevjerojatnoj i istinitoj priči koja seže od prijeratnih pariških džez-klubova sve do sumornih sibirskih gulaga i prati članove obitelji Kurc kao izbjeglice, zatočenike i borce, roman ‘Mi koji smo preživjeli’ svjedoči o spoznaji da čak i u najmračnijim vremenima ljudski duh može pronaći način da preživi, pa čak i pobijedi. Godina je 1939., a tri generacije obitelji Kurc pokušavaju živjeti uobičajenim životom unatoč sve težim prilikama s kojima se kao Židovi suočavaju. Ipak, ratna stvarnost i njih baca u vjetar pa moraju pronaći svoj put do slobode na razorenom kontinentu.

4/ Kako manje misliti

Ponekad nam je sreća pred nosom, no nismo je sposobni prepoznati? Zahvaljujući svjetskom hit romanu ‘Kako manje misliti’, naučit ćete iskorištavati izvanredne mogućnosti svoga mozga koji vam se prije činio neuhvatljivim! U tvojoj se glavi uvijek nešto kovitla – ponekad sanjaš o tome da pritisneš tipku za isključivanje uma. Imaš dojam da si s drugog planeta. Ne uspijevaš pronaći svoje mjesto. Osjećaš se neshvaćeno. Opisuje li ijedna od ovih rečenica baš tebe? Ako je tako, zacijelo ćeš se prepoznati u profilu iznimno misleće osobe. Biti iznimnomisleći je zbilja zamorno, ali tvoj mozak – upravo taj koji previše razmišlja, pravi je dragulj. Dosad te je tvoj nestašni mozak vodio po bespućima. No vrijeme je da preuzmeš upravljač i to već od danas. Zahvaljujući ovoj knjizi naučit ćeš iskorištavati izvanredne mogućnosti svoga mozga koji ti se prije činio neuhvatljivim! A usto ćeš osjetiti i olakšanje te, prihvativši sebe i svoj fantastični um, napokon odahnuti punim grudima.

5/ Čitači znakova

Fantastičan roman o odrastanju, sazrijevanju i jednom presudnom putovanju. Slika idiličnoga sela u koji dosele djevojčica Dora i njezin mlađi brat Vid i tamo steknu dobroga prijatelja Bora, vrlo će brzo zadobiti i neke nepoželjne obrise.
Obrise slutnje, straha, jeze… i postati poprište uzbudljivih događaja, nedokučivih tajni, plemenitih osjećaja… Djeca, na prvi pogled sasvim obična, radoznala i dobrodušna, zapravo su čitači Zemljinih znakova. Čitači spajaju svjetove. Čitači štite Zemlju.
Ovo je roman originalne fabule sa snažnom porukom o ljudskoj zlobi i površnosti kojoj treba stati na kraj. Ne bismo li se trebali zamisliti i pokušati sami iščitavati znakove koje nam priroda redovito šalje, a mi ih najčešće niti ne pokušavamo odgonetnuti?

6/ Oblak čvoraka

Jedna od naših najznačajnijih autorica, Ivana Šojat nakon uspješnice ‘Zmajevi koji ne lete’, ponovo se vraća s izvrsnim romanom za mlade. Novim romanom za mlade Ivana problematizira još jedan, sve više prisutan problem kod mladih u svijetu koji nije zaobišao ni Hrvatsku.
‘Oblak čvoraka’ priča je o potrazi za vlastitim, temeljnim identitetom, za mjestom u svijetu ljudi, za snom svakog od nas koji je daleko od kolektivnog – jer, svaka ptica u jatu ima vlastitu priču, vlastiti identitet i poziv.

7/ Imati hrabrosti biti sretan

Uspješnica romana ‘Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima’ toliko je očarala svjetsku, ali i hrvatsku publiku, da su se njezini autori odlučili ponovno pozabaviti idejama austrijskog psihologa Alfreda Adlera.
Napisana u formi sokratskog dijaloga između filozofa i mladića, ova knjiga govori o važnim temama poput sreće, poštovanja, prijateljstva, ljubavi i vjere u druge. Adlerova individualna psihologija tvrdi da se ljudi mogu promijeniti i pronaći sreću bez obzira na životne okolnosti, da možemo živjeti bez potvrde drugih, kao i da nas naša prošlost ne određuje. No kušnje svakodnevice često nas mogu navesti da u to počnemo sumnjati.

8/ Shantaram

Shantaram, ime koje znači Čovjek Božjeg Mira, dobio je onaj koji mu se najmanje nadao – odbjegli zatvorenik, bivši ovisnik i pljačkaš, očajnik koji je iz Australije pobjegao u Indiju s krivotvorenim ispravama, bez prošlosti, bez nade, bez imena.
Junak romana ‘Shantaram’ zaronit će u Indiju ne štedeći se i otvorena srca – spoznat će i raj i pakao, živjeti u najsiromašnijem slamu, liječiti u improviziranoj klinici, naukovati kod kralja bombayske mafije. Ovo je epski, po mnogočemu zadivljujući roman, koji osvaja pričom iza koje stoji veliko i fascinantno životno iskustvo njezina autora, Gregorya Davida Robertsa. Ako postoji književno djelo koje za pogled izvana može otključati Indiju – od najblistavijih do najmračnijih njezinih mjesta – onda je to ovaj roman, pun ljudskog razumijevanja, iskrenosti i ljubavi.

9/ Obilje Kathetina

Kada je riječ o vezama, Colin Singleton pada na cure koje se zovu Katherine. A kada je riječ o Katherinama, Colin svaki put dobije nogu. Devetnaest puta, da budemo točni te kreće u avanturu potrage za savšrenom Katherin. Dok se besciljno vozi kilometrima daleko od kuće, ovaj ljubitelj premetaljki, nekada smatran čudom od djeteta, ima deset tisuća dolara u džepu, krvoločnog vepra za petama i najboljeg prijatelja, debeljka koji obožava TV emisiju Judge Judy, na suvozačkom sjedalu – ali nigdje nijedne Katherine. Colin ima zadatak – dokazati teoriju o predvidljivosti ishoda njegovih veza s Katherinama, uz pomoć koje će, kako se nada, predvidjeti budućnost bilo koje veze, osvetiti svakoga tko je ikada dobio nogu i naposljetku osvojiti djevojku. Ljubav, prijateljstvo i jedan preminuli austrougarski nadvojvoda dovest će nas do iznenađujućih i neočekivanih zaključaka u ovom domišljatom, slojevitom i duhovitom romanu o pronalasku samoga sebe.

10/ Planine pjevaju

Godina je 1972., a u Hanoiju bjesni rat. Djevojčica Guava i njezina baka pokušavaju umaknuti bombama dok čekaju da im se najmiliji vrate s bojišta. Kada baka počne unuci prepričavati svoj život, rasplete se dugačka i zamršena nit njezine sudbine, prepuna prepreka, patnje i ustrajnosti. Guava uviđa da je u članove njene obitelji duboko utisnut pečat vijetnamske trnovite povijesti: Velike gladi, zemljišne reforme i rata te da čovjek samo ljubavlju, oprostom i unutarnjom snagom može nadići sve nevolje i besmisao sukoba. Odlučne da pronađu ratom razbacanu obitelj te da stanu na noge, baka i unuka ne zaziru ni od čega dok ne ispune svoj cilj. Ispisan prekrasnim, liričnim stilom, roman ‘Planine pjevaju’ otvara prozor u bogati vijetnamski svijet. Prepun opisa krajolika, polja riže, džungle, planina, mirisa juhe pho i wokova, zvukova prirode i žamora na ulicama, roman nas odvodi u nama daleku zemlju, upoznaje s Vijetnamcima i njihovom bolnom prošlošću.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime