Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Za knjiške moljce: Ovo je 5 najpopularnijih novih knjiga idealnih za čitanje na plaži

Ovo je pravi trenutak da obogatite svoju knjišku kolekciju i dodate joj par novih zanimljivih naslova. U nastavku potražite pet novih knjiga koje će vas provesti kroz vrhunac sezone

Midsommar, u tradicionalnom švedskom smislu, označava zelena polja, cvjetne krune i možda ritualno ubojstvo. Sredina ljeta ove nam godine donosi novu hrpu knjiga koje možete čitati u udobnoj ležaljci još barem narednih šest tjedana.



Ovo je pravi trenutak da obogatite svoju knjišku kolekciju i dodate joj nekoliko novih zanimljivih naslova. U nastavku potražite pet novih knjiga koje će vas provesti kroz vrhunac sezone.

1/ Gabrielle Zevin, Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow  

Sam i Sadie upoznaju se kao dvoje usamljene djece u Los Angelesu, a zatim opet godinama kasnije na željezničkom peronu u Bostonu. Ovo ipak nije ljubavna priča, ili barem ne tradicionalna romansa: ono što ih spaja su video igrice, a ako ne razlikujete Switch konzolu od rupe u podu (ili što vas za igrice jednostavno nije briga), Tomorrow je knjiga koj svejedno možete pročitati. Ova je knjiga iznimno čitki portret prijateljstva, identiteta i poriva za stvaranjem nečeg lijepog, bilo na stranici ili u pikselima.  

2/ Eleanor Brown, Any Other Family  

Pet roditelja, četvero djece, jedna biološka majka: to je čudna matematika u najnovijem izdanju fikcije iz pera Eleanor Brown. Brianna je imala samo 14 godina kada je rodila svoju prvu kćer, a ubrzo potom i blizance; nekoliko godina kasnije dolazi još jedna djevojčica i sve završavaju na jedinstvenim otvorenim posvajanjima. Odluka da ih se odgaja u nekoj vrsti labavog kolektiva – i da ih se sve okupi tijekom dva tjedna u luksuznoj kući za odmor u planinama Colorada – naglašava velike razlike u dobi, iskustvu i stilovima privrženosti u ovom nastranom, ali jasno prikazanom opisu posvojiteljskih obitelji. 


3/ Jennifer Hillier,  Things We Do in the Dark   

“Postoji vrijeme i mjesto za uspravne bradavice, ali stražnji dio policijskog automobila u Seattleu to definitivno nije.” Tako počinju Stvari, triler s četiri preokreta i jednim zaokretom koji je zapravo spora studija karaktera koliko i  priča. To ne znači da ova priča nije nagonska kao što je uvodni stih: Paris Peralta je uhićena jer je njezin slavni suprug TV komičar mrtav, a ona — prestrašena, smeđe puti, gotovo 30 godina mlađa — pronađena je dezorijentirana i dok drži ravnu britvu koja ga je ubila. Ubojstvo, ukradeni identitet i neobuzdano seksualno zlostavljanje samo su početak ove mračne priče, a zahvaljujući bliskoj povezanosti koju ćete osjetiti s ovom pričom, stranice će same letjeti. 

4/ Alice Elliott Dark, Fellowship Point  

Svakog dugog i lijenog ljeta mora pasti barem jedan veliki teškaški roman. Ovogodišnji prijedlog je Fellowship, rezultat dvadesetogodišnjeg rada Alice Elliott Dark. Njezine su protagonistice proizvod još neužurbanog vremena: osamdesetogodišnja Agnes i Polly, najbolje prijateljice, ali i susjede čija povezanost seže desetljećima u prošlost u njihovo obalno selo u Maineu, ali čiji su se životi i izbori inače jako razišli. Možda će vam trebati držači za zapešća da poduprete ovu ogromnu knjigu koja ima gotovo 600 stranica u tvrdom uvezu, ali Darkina žustra, velikodušna proza vrijedna je težine. 

5/ Taymour Soomro, Other Names for Love  

Šesnaestogodišnji Fahad nadao se da će provesti ljeto s majkom u Londonu; umjesto toga, njegov ga otac odvuče na udaljeno obiteljsko imanje u ruralnom Pakistanu kako bi ga naučio kako biti muškarac. Ondje upoznaje lokalnog dječaka Alija, što se pokazalo i seksualnim i emocionalnim buđenjem. Odvjetnik je po zanimanju, ima diplome s Cambridgea i Stanforda, Soonro je već izmamio sjajne pohvale od suvremenika kao što su Rumaan Alam i Alexander Chee za svoj sanjivi, živopisno nacrtani debi, idilu odrastanja čvrsto ukorijenjenu u kulturi i običaja svog zavičajnog okruženja, ali univerzalan po dubini osjećaja koje izaziva. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime