Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Summer City Style: U čaroliji ljetne romanse nema maženja bez paženja

U Hrvatskoj godišnje rodi oko 1000 djevojaka u dobi od 14 do 19 godina. Stoga je HZJZ pokrenuo važnu edukativnu kampanju 'Nema maženja bez paženja' koja za cilj ima skretanje pozornosti na odgovorno spolno ponašanje, što je posebice važno tijekom ljeta

Lagane, kratke haljine, ljupki kupaći kostimima, vjetar u valovima kose, sol na koži, sunce golica serotonin privlačeći poglede, feromoni se grle s mirisima kokosa izazivajući zavodljive osmijehe. Ljetne ljubavi stižu sa zalaskom, spremne magično opiti otvorena srca.Malo mjesto opet postaje raj na zemlji

U malom ribarskom mjestu svi su čekali da prođe dosadna, pusta, duga zima, šibana burama što fijuču i olujnim jugom, potapana kišom i valovima. Nema se kamo, nema se što. Kapa se dobro nabije na oči, jakna se digne preko nosa i gura se pomalo. No, ljeto dođe i malo mjesto opet postaje raj na zemlji.

Na odlazak u raj čekali su i kontinentalci, zatvoreni u kućama, spojeni na Zoom sastanke, predavanja, rješavajući ispite i družeći virtualno u Whatsapp grupama i društvenim mrežama. Željnima spajanja, upoznavanja i flerta ljeto donosi prilike izvan digitalnog svijeta Tindera. Dok se na vrućem asfaltu afektivno kupuje nova ljetna oprema i love prva sniženja, dolje je bolje. Prva kupanja u još hladnom moru, koža lagano zlati, a prvi furešti lagano pristižu. Svi su spremni za misiju “zabava i samo zabava”.

Ljeto, taj slatki, privremeni bijeg od rutine, oslobađa od inhibicija, nadahnjuje za romantična i seksualna iskustva. Uzburkane strasti dolaze na svoje. Dame će upućivati čeznutljive poglede iza velikih sunčanih naočala, muški će odgovarati osmjesima koji pozivaju na druženje, na mazanje leđa zaštitnim kremama, na hladne koktele, lagane večere i sladolede koji tope otpor želji za avanturom šarenom poput kratkih haljina koje one nose. Uz more, obavijena tamom, zaštićena borovima raste mlada sloboda koja će tinejdžerima omogućiti otpuhivanje dima prvih skrivenih cigareta, nešto alkohola iskamčenog na trafiki koja radi do jedan i upoznavanje tjelesnih sladostrašća.

Riva, terase restorana i barova poligoni su za susrete, za pitanja, sramežljive odgovore i dogovore zbog kojih djevojke već dobrano kasne u svoje apartmane na spavanje. Drugi dan kupanje u skrivenim uvalama, potom ponovno večer za izlazak. Magija slanih kapi na sjajnoj koži učiniti će svoje, spojiti svakog baš kako treba pogledima žudnje, usnama željnim uzbuđenja, isprepletenim prstima. Bez obzira na godine, tijela se privlače poput magneta, treperava srca plamte u noći spremna okusiti slankaste okuse neodoljivosti. Izazvane slatkim milovanjima, obmanjene zvjezdanim nebom, skrivene u noći razuma stjeranog u kut rađaju se priče s mirisom mora, s mirisom soli, za duge zimske dane, za cijeli život.

Ljetna ljubav je to

O Posejdonu, ljetna ljubav je to! Zaljubljena, stvarna, žarka, od koje se teško pred jutro rastaje i nestrpljivo dočekuje ponovni susret. Neki će s ljetovanja u malom ribarskom mjestu ponijeti slomljeno srce, a neki će sa smjenom turista uploviti u novu romansu. Ovi što odlaze, vraćaju se s nostalgijom, melankolijom, potpirujući čežnju gledanjem slika i poruka u mobitelu, iščekujući da zavibrira WhatsApp u nadi da čarolija nije samo tako nestala, isparila. Ajme, fizički je bolna potreba da onaj drugi čezne istim žednim, gladnim nedostajanje, jačim od sna, od jave. Tko bar jednom u životu nije osjećao isto?

Koliko god da ljetovanje traje – kratko traje. Bilo je divno dok je trajalo. Sjećanje na ludu avanturu je dovoljno, nikome ne treba kao suvenir svrabljiva klamidija ili neželjena trudnoća. Oni pametni imali su prezervativ “za svaki slučaj” u džepu, dok su drugi gubeći glavu, gubili zdravlje pokleknuvši bez zaštite. Kako mladi, tako i zreli parovi. Malo kome padaju na pamet moguće posljedice u trenutku kada iskre frcaju, što podaci prikupljeni istraživanjem potvrđuju.

Posljednje istraživanje Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) ispitivalo je stanje korištenja zaštite u 15-godišnjaka i otkrilo da je 23 % dječaka i 6 % djevojčica izjavilo da su imali spolni odnos, a od toga 40 % dječaka i 50 % djevojčica nije pri tome koristilo zaštitu što predstavlja znatan pad korištenja kondoma u odnosu na prijašnje godine kada su petnaestogodišnjaci u 80 % slučajeva koristili kondome.

Za one koji ne misle, ili misle da se to događa drugima, u Hrvatskoj godišnje rodi oko 1000 djevojaka u dobi od 14 do 19 godina. Prema zadnjim dostupnim podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je u 2019. godini bilo ukupno 872 poroda među djevojkama te dobi, od čega je bilo i tri rodilje u dobi od 14 godina. Također je u 2019. godini prijavljeno 168 legalno induciranih prekida trudnoća među adolescenticama. To su dostupni podaci, a ima i onih nedostupnih koji se ne bilježe, koji se broje u kunama privatnih klinika, a često ih potajice broje mnogi prizivači svijesti. Tri tisuće po tri tisuće, palača.

Ne želiš biti mama u 43., čuvaj se; ne želiš biti baka u 45., razgovaraj s klincem o svemu, najviše o onome što ti čini nelagodu ili sram. Podsjetite sebe, priznajte svojim mladima (ako mislite da su još premladi, pogotovo tada) koliko je lako uhvatiti se za trenutak, osjećaje i hormone. Svjedočimo o odgovornosti toliko važnoj u intimnim odnosima, informirajmo i educirajmo o mogućnostima koje ima mlada osoba kako bi što spremnije i sigurnije započela spolni život.

Nema maženja bez paženja

Dok se zaduženi za obrazovanje lažno snebivaju i kukavički žmire, podilazeći nekim nazadnim, trećerazrednim i licemjernim uvjerenjima, istraživanja pokazuju da tinejdžerskih trudnoća ima više ondje gdje se u obrazovnom sustavu izbjegavaju teme o spolnom zdravlju. Pa kad već obrazovni sustav izbjegava govoriti o seksu, skrivajući se iza procesa oprašivanja kod biljaka, oplodnje i razmnožavanja kod ostalih živih bića, važno je ne dopustiti da mladi informacije traže na Youtubeu ili Pornhubu. (Nešto kasnije u životu nije loše ovdje uzeti dopunske sate.)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokrenuo je tako potrebnu i važnu edukativnu kampanju “Nema maženja bez paženja” u sklopu Svjetskog dana spolnog zdravlja koja za cilj ima skretanje pozornosti svih generacija i pojedinaca, bez obzira na spolnu orijentaciju, na odgovorno spolno ponašanje kako bi se zaštitilo vlastito zdravlje, ali i zdravlje partnera.

I ako zaista nemaš  ili ne možeš s kim pričati otvoreno, tu je Savjetovalište u kom će vam rado pomoći, dati savjete o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja, odgovornom spolnom ponašanju, smanjenju rizika od zaraze spolno prenosivim infekcijama. Ovdje se možete testirati na HIV, hepatitis B i/ili C i sifilis, ako posumnjate da ste u riziku za te infekcije. Uz to, dobit ćete pomoć pri upućivanju na liječenje i skrb ako je potrebno. Sve je anonimno i besplatno, ne trebate se niti najaviti, niti imati neku uputnicu.

Neka vam ovo ljeto bude za pamćenje, neka ga obilježe samo lijepi doživljaji, samo pozitivna iskustva, a u džepu da stoji kondom “za svaki slučaj”. Guštajte!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime