Srijeda, 14 veljače, 2024

Kućni popravci uz terapiju smijehom: Zašto su Majstori pobrali hrpu ovacija

Dodana su novi zagrebački termini predstave! Radnja se događa nakon potresa u centru Zagreba i u vrijeme pandemije koronavirusom. Prateći sudbine i odnose stanara u jednoj zgradi pod zaštitom, bitni akteri same radnje su njihovi majstori

Godina 2020. zasigurno će ući u povijest. Situacija u kojoj se našao čitav svijet, ostavila je posljedice na mnoge, ali dobra vijest je da ljudi u svemu lošem, uvijek pronađu nešto pozitivno i nešto vrijedno “gledanja unaprijed”.Upravo zbog toga ne treba zaboraviti i neke rijetke, ali poprilično snažne pozitivne trenutke koji su na neobičan način učinili da “kad se mnogo malih složi”, ipak može sanjati o boljem sutra. Jedan od pozitivnih trenutaka je dvostruka premijera predstave “Majstori” održana 27. rujna te će tako nesumnjivo biti i 23. i 25. listopada te 7. i 15. studenog kada su u Kazalištu Kerempuh rezervirani termini za nove susrete s Majstorima!

Najava predstave proteklih je dana zaokupila veliki interes javnosti, a obje će premijerne izvedbe u produkciji Kazališta Moruzgva, sudeći prema ovacijama publike, ostati zapamćena kao jedan prekrasan trenutak za sve one koji su je imali priliku pogledati i predstava koju vrijedi pogledati u ‘novo normalnoj’ kazališnoj sezoni.

Fotografija: Bojan Zibar

Glavni pokretač svih aktera koji su maestralno odigrali svoje uloge je strah – od potresa, bolesti, financijskog gubitka i životnog neuspjeha. Unatoč specifičnoj vibraciji koja se još uvijek osjeća u glavnom gradu Hrvatske, priča koju donose Majstori nije depresivna. Baš naprotiv, glavni motiv za stvaranje predstave bio je smijeh inspiriran psihičkim zdravljem kojeg je jedan mudar psihijatar zanimljivo opisao riječima: Čovjek je normalan dok god se može šaliti na svoj račun.

Radnja predstave događa se nakon potresa u centru Zagreba i u vrijeme pandemije koronavirusom. Prateći sudbine i odnose stanara u jednoj zgradi pod zaštitom, bitni akteri same radnje su njihovi majstori, koji su oduvijek bili i ostali “posebna vrsta”.

“Nema čovjeka koji makar jednom u životu nije gubio živce zbog nekog, makar i najmanjeg, kućnog popravka.” – kažu tvorci predstave s čime će se zasigurno složiti i publika. Što su zahtjevi veći, situacija se sve više komplicira. Aktualna tema s kojom se gotovo svatko može poistovjetiti jednostavno poziva na gledanje ove predstave.

Autorica predstave je Ana Tonković Dolenčić, a za režiju je zaslužan Krešimir Dolenčić. Sjajne glumice i glumci Petra Dugandžić, Jasna Palić Picukarić, Ecija Ojdanić, Matija Šakoronja, Hrvoje Barišić i Dražen Bratulić sinoć su oduševili publiku svojim ulogama. Scenografiju potpisuje Irena Kraljić, dok je za kostimografiju bila zadužena Martina Ptičar, a cijelu priču lijepo zaokružuje glazba Maria Mirkovića.

Fotografija: Bojan Zibar

Zagrebačku premijeru u kazalištu Vidra na kojoj smijeha nije nedostajalo posjetila se mnoge poznate osobe: Barbara Nola, Ksenija Marinković, Indira Levak, Ana Begić Tahiri, Katarina Baban, Livio Badurina, Petra Kraljev, Jan Kerekeš, Ivica Propadalo, Neno Belan, Zoran Vakula i Ivana Delač, a ovog listopada dodatni su i novi termini u kojima će moći uživati zagrebačka publika.

Fotografija: Bojan Zibar

Ako se još pitate zašto pogledati predstavu, možda vas potakne službeni poziv: “Terapija koju nude genijalni Majstori je ovih dana i više nego potrebna i upravo zato se ne propustite smijati s ekipom kazališta Moruzgve i nabavite svoju ulaznicu za nezaboravnu večer koju ćete dugo pamtiti.”

Ulaznice za predstave u Zagrebu moguće je kupiti online klikom ovdje.

Kazalište Moruzgva je ono kazalište čije teme su uvijek bliske čovjeku. Njihove predstave se bave aktualnim pitanjima domaće stvarnosti, a to je i ono što ih motivira da publici na neki način olakšaju misli i barem na trenutak, zajedno s njom odlutaju u svijet smijeha.

Fotografija: Bojan Zibar

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime