Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Večer glamura i filma: Otvoreno je 77. izdanje Filmskog festivala u Cannesu!

Francuski grad sljedećih 12 dana bit će središte okupljanja filmskih zvijezda i odličnih filmskih naslova. Program počinje 14. svibnja i traje do 25. svibnja, a očekuje se preko 30 tisuća posjetitelja.  Otvorenje 77. Filmskog festivala u Cannesu predvodila je Merly Streep koja je u ulozi počasne gošće. Ceremonija će se održala na pozornici kazališta Grand […]

Francuski grad sljedećih 12 dana bit će središte okupljanja filmskih zvijezda i odličnih filmskih naslova. Program počinje 14. svibnja i traje do 25. svibnja, a očekuje se preko 30 tisuća posjetitelja. 



Otvorenje 77. Filmskog festivala u Cannesu predvodila je Merly Streep koja je u ulozi počasne gošće. Ceremonija će se održala na pozornici kazališta Grand Théâtre Lumière. Zadnji dan festivala nagrade svim dobitnicima će dodjeliti predsjednica žirija redateljica Greta Gerwig. Za glavnu nagradu, Zlatnu palmu, natječu se 22 filma, a svi dobitnici bit će proglašeni u subotu 25. svibnja. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Festival de Cannes (@festivaldecannes)

Ovogodišnje izdanje filmskog festivala okupit će nekoliko kultnih filmskih redatelja uključujući Francisa Forda Coppolu koji je režirao nominirani film Megalopolis, Georgea Millera koji je zaslužan za film Furiosa i brojne druge. Slavni redatelj George Lucas bit će počasno nagrađen Zlatnom palmom. Konkurencija ove godine je poprilično jaka, a neki od filmova koji se posebno ističu su Kinds of Kindness, Oh Canada redatelja Paola Schradera u kojemu glumi Richard Gere. 

Svi filmovi natječu se u nekoliko kategorija- Competition, Un Certain Regard, Out of Competition, Special Screenings and Midnight Screenings i Cannes Premiere. Među najiščekivanijim filmovima na festivalu je The Apprentice, biografski film o Donaldu Trumpu sa Sebastianom Stanom u glavnoj ulozi. 

Festival je prošle godine oborio rekord kada se sedam redateljica našlo u konkurenciji, a Zlatnu palmu na kraju je kući odnijela Justine Triet za Anatomy of a Fall. Ona je bila treća žena koja je osvojila najbitniju nagradu na festivalu. Dok je prošle godine bilo sedam žena u konkurenciji ove godine broj ih je samo četiri. 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime