Petak, 19 srpnja, 2024

Želite upoznati japansku kulturu? Donosimo detalje o svjetskom filmskom pokretu Hokiichi Hanawa!

U okviru programa u Varaždinu, Zagrebu, Rijeci, Biogradu, Zadru i Dubrovniku od 19. – 26. lipnja upoznajte japansku filmsku ekipu i pogledajte modnu reviju te dokumentarni film o nevjerojatnoj predanosti, viziji i volji u očuvanju japanskoga blaga

Domaćoj publici nudi se sve više programa i događanja kulturne razmjene s Japanom, poput koncerata, izložbi tradicionalnih umjetnosti i demonstracija borilačkih vještina, a
odnedavno i filmskog festivala. U organizaciji Japan Croatia Society od 2021. godine u
Japanu se održava Croatia Film Festival koji promovira recentna hrvatska filmska ostvarenja. Festival je prepoznat kao iznimno kulturno događanje te je dobio nominalnu potporu veleposlanstava obiju država.Dugogodišnja uspješna suradnja Hrvatske i Japana

Povodom 30. godišnjice diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana, u studenom 2023. godine je održan i 1. Japanski filmski festival u okviru kojeg je u Hrvatskoj premjerno prikazano šest japanskih filmova. Festival je otvoren dokumentarnim filmom Simpatične duše – biografija Hokiichija Hanawe (5. svibnja 1746. – 12. rujna 1821.) redatelja Masato Osata. Film priča istinitu priču o slijepom japanskom nacionalnom učenjaku koji je tijekom svojih brojnih putovanja Japanom memorirao mnogobrojne japanske mitove i legende te angažirao ljude da ih uklešu u drvene ploče kako bi se tiskale i sačuvale za buduće generacije.

Sakupio je i objavio golemu zbirku od oko 670 svezaka japanske nacionalne povijesti i književnosti. Zahvaljujući njegovoj predanosti očuvanju ove dragocjene baštine, priče drevnog Japana nisu zaboravljene i postale su jedan od stupova japanske kulture. Najdugovječniji japanski car – Hirohito – simbol napretka i demokratizacije svoga naroda, smatrao je rad Hanawa Hokiichija japanskim blagom. I izvan Japana, Hokiichi je bio inspiracija i uzor američkoj autorici Hellen Keller, prvoj gluhoslijepoj osobi u Sjedinjenim Državama koja je stekla diplomu prvostupnika umjetnosti.

Međunarodna promocija kreće iz Hrvatske

Životno poslanje Hanawe Hokiichija bilo je za dobrobit cijelog svijeta i budućih generacija, stoga je Japan Croatia Society pokrenuo projekt koji ima za cilj međunarodnim projekcijama filma Simpatične duše upoznati svijet s njegovim životnim djelom.

Prva projekcija održana je u Japanskom veleposlanstvu u Londonu u rujnu 2023. godine, a
međunarodna promocija Hokiichi HanawaSvjetskog filmskog pokreta kreće iz Hrvatske. Istinitu priču o predanosti, volji i viziji koja je sačuvala japansko blago, možete pogledati od 19. – 26. lipnja u Varaždinu (Kino Gaj, 19. 6.), Zagrebu (Uranija, 20. 6.), Rijeci (Centar kulture Kostrena, 22. 6.), Biogradu na Moru (City Hall Square, 23. 6.), Zadru (Kino Zona Zadar, 25. 6.) i Dubrovniku (Ljetno kino Slavica, 26. 6.). Projekt se održava uz potporu Japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj i ulaz je besplatan.

Uz svaku projekciju održat će se i prigodan program s modnom revijom japanske modne dizajnerice Ikuyo Umezawa iz Kyota koja kombinirajući tradicionalnu odjeću s japanskim kimono materijalima kreira visoko cijenjene, elegantne i originalne kreacije. Svjetski filmski pokret predstavit će domaćoj publici i cijelu japansku filmsku ekipu koja će o svom gostovanju u Hrvatskoj snimiti kratki film u svrhu promocije svake hrvatske festivalske destinacije na svakoj budućoj projekciji u svijetu kao i na popularnim digitalnim platformama.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime