Utorak, 19 listopada, 2021

8 načina da se zaštitite od raznih prevara tijekom online kupnje

Kako bi izbjegli bilo kakve neugodnosti otkrivamo do kojih problema može doći za vrijeme online kupnje te kako se zaštiti od njih

Trenutno svi kupujemo preko interneta više nego ikad prije. To je, naravno, rezultat napretka suvremene tehnologije i pandemije. Online kupovina nam nudi jednostavan pronalazak onoga što nam je potrebno samo pritiskom na gumb.

Često su nam dostupna razna sniženja i uspoređivanja cijena te pronalazak najjeftinijih opcija – što nam štedi novac (još jedan veliki plus). Ipak, šoping online ponekad se može pretvoriti u neugodno iskustvo ako ne kupujemo na provjerenim stranicama ili ne koristimo kartice na siguran način.

Kako bi izbjegli bilo kakve neugodnosti otkrivamo do kojih problema može doći za vrijeme online kupnje te kako se zaštiti od njih. 

1/ Pažljivo odaberite gdje kupujete

Vrijedi istražite unaprijed o online prodavačima kako biste provjerili jesu li legitimni. Neke od e-poruka ili SMS-ova koje primate o nevjerojatnim ponudama mogu sadržavati veze na lažne web stranice. Ako niste sigurni, nemojte koristiti vezu i upišite adresu web stranice kojoj vjerujete izravno u adresnu traku, potražite je i slijedite rezultate pretraživanja. Također je dobro znati da prevaranti često koriste plaćene slike ili istu sliku na više web stranica/oglasa. Da biste provjerili pojavljuju li se slike drugdje na internetu i je li prodavač autentičan ili ne, možete upotrijebiti web stranice poput TinEye ili Reverse.Photos.

Mudra kupnja: Nemojte pasti na ove outlet shopping trikove

2/ Provjerite cijene i pravila

Istražite po internetu koja je poštena ili konkurentna cijena za sličnu robu u istom stanju. Ako ponuda zvuči predobro da biste je propustili, možda i ne postoji, bila da je lažna ili lošije kvalitete. Dok ste već tu, provjerite povratne informacije drugih recenzenata. Čuvajte se računa koji su možda tek nedavno postavljeni, a imaju puno pozitivnih povratnih informacija koje zvuče slično. Također, može se ponešto naučiti i iz pravila dostave i povrata. Rok isporuke duži od uobičajenog mogao bi značiti da se roba uvozi i da bi mogla biti krivotvorena. Ako politika povratka nedostaje također se može raditi o lažnoj prodaji.

3/ Za internetsko plaćanje koristite kreditnu karticu

Prilikom online kupnje uvijek koristite kreditnu karticu, ako je imate. Većina banki koja ima kreditne kartice štiti vas za vrijeme online kupnje i dužni su vam vratiti novac u određenim okolnostima. Korištenje kreditne kartice (umjesto debitne kartice) također znači da ako vam ukradu podatke o plaćanju, to neće izravno utjecati na vaš glavni bankovni račun. Također biste trebali razmisliti o upotrebi internetske platforme za plaćanje, kao što su PayPal, Apple Pay ili Google Pay. Korištenje ovih platformi za autorizaciju plaćanja znači da trgovac čak ne vidi vaše podatke o plaćanju. Oni također pružaju vlastito rješavanje sporova u slučaju da nešto pođe po zlu. Međutim, oni možda ne pružaju istu zaštitu kao pružatelj kartica, pa prije prijave provjerite njihove uvjete i odredbe. 

Vintage moda: Kako je kupovanje ‘stare’ odjeće postalo ‘novi luksuz’?

4/ Potražite ikonu lokota

Kad dođe vrijeme za plaćanje stavki, provjerite postoji li u adresnoj traci preglednika ikona “zatvorenog lokota”. Ikona lokota ne jamči da je sam trgovac legitiman/ugledan (i da je njihova web stranica sigurna). To znači da je veza sigurna. Ako ikona lokota ne postoji ili preglednik kaže da nije siguran, nemojte koristiti web mjesto. Ne unosite nikakve osobne podatke ili podatke o plaćanju niti stvarajte račun. 

5/ Budite oprezni s aukcijskim mjestima

Najčešće prijevare događaju se na internetskim stranicama za aukcije, gdje se kriminalci predstavljaju kao prodavači popularnih artikala, poput mobilnih telefona, automobila i dizajnerske robe po povoljnim cijenama. Cilj im je potaknuti vas na brzi prijenos novca. Nakon što je uplata izvršena, nestaju, ostavljajući vas bez robe (ili s neispravnom ili krivotvorenom robom) i bez načina da vratite svoj novac. Osim toga, kriminalci se ponekad mogu predstavljati kao kupci na aukcijskim stranicama, šaljući lažne e-poruke kao dokaz o prijenosu plaćanja pravom prodavatelju. Plaćanje se ne ostvaruje, ali je roba već poslana. Prevaranti također mogu unijeti vrlo nisku ponudu, a zatim, koristeći drugo ime, unijeti izuzetno visoku ponudu. Neposredno prije zatvaranja ponuda visoki ponuđač će se povući ostavljajući nisku ponudu prevaranta.

NOVITET: Prije kupovine virtualno isprobajte make-up proizvode

6/ Navedite samo dovoljno podataka za dovršetak kupnje

Prema riječima stručnjaka, prilikom kupnje trebate ispuniti samo obvezne podatke na web stranici. Oni su obično označeni zvjezdicom i obično uključuju vašu adresu za dostavu i podatke o plaćanju. Ne biste trebali navesti sigurnosne podatke (poput djevojačkog prezimena majke ili imena vašeg prvog ljubimca) da biste dovršili kupnju. Ako je moguće, nemojte stvarati račun za internetsku trgovinu prilikom plaćanja. Obično možete dovršiti kupnju bez potrebe za otvaranjem računa ili pomoću internetske platforme za plaćanje (kao što je PayPal). Ako mislite da ćete u trgovini postati stalni kupac, možda biste htjeli s njima otvoriti račun. Trgovina vas također može pitati mogu li spremiti vaše podatke o plaćanju radi brže odjave sljedeći put kada kupujete s njima, ali osim ako web stranicu nećete koristiti redovito, najbolje je to ne dopustiti.

7/ Čuvajte vaše račune

Ako koristite istu lozinku za svoje internetske račune (ili koristite lozinke koje se lako mogu pogoditi), moguće da ste u opasnosti. Hakeri bi mogli ukrasti vašu lozinku s jednog računa i koristiti je za pristup vašim drugim računima. Iz tog razloga morate biti sigurni da su vaši važni računi (kao što su bankovni računi, računi za kupovinu i računi za plaćanje poput PayPal-a) zaštićeni jakim lozinkama koje ne koristite nigdje drugdje. Možete dodatno zaštititi svoje važne račune od hakiranja uključivanjem dvofaktorske provjere autentičnosti (2FA). Također se naziva “provjera u dva koraka” ili “višefaktorska provjera autentičnosti”. Uključivanje 2FA-a zaustavlja hakere u pristupu vašim računima, čak i ako znaju vašu lozinku. To čini tako što vas zamoli da na drugi način potvrdite da ste to zaista vi – obično tražeći da unesete kôd koji vam je poslan na telefon. 

Impulzivna kupnja: Koji spol više troši i kako kontrolirati potrošnju?

8/ Pazite na sumnjive e-poruke, pozive i tekstualne poruke

Vjerojatno ćete primati e-poštu ili poruke iz internetskih trgovina kao rezultat ‘uključivanja’ u primanje poruka od njih – a možda će biti i lažnih (koje sadrže veze osmišljene za krađu vašeg novca i osobnih podataka). Naravno, nisu sve poruke loše, ali ako nešto nije u redu, kontaktirajte Udrugu za potrošače ili policiju.

 

Pročitajte još...

6 načina na koje možete uštedjeti novac na online shoppingu

Velika mana šopingiranja preko interneta jest što se možete lako uloviti u zamku - impulzivne kupnje! Zato donosimo 6 savjeta koji će vam pomoći da 'nadmudrite' trgovce i iz svega vi izađete kao - pametnija osoba!

Život na sjeveru: Second hand svije(s)t

U Oslu sam naišao na potpuno drugačije trgovine, stil, modne navike, ali i jedan novi način ophođena prema odjeći: probuđenu svijest kod mladih i starih da se odjeća dijeli, poklanja i reciklira - kako bi se i na taj način vodila briga o okolišu

NOVITET: Prije kupovine virtualno isprobajte make-up proizvode

Zahvaljujući Google-u sada možete isprobati svoje omiljene kozmetičke proizvode prije nego što ih kupite – virtualno!

Vintage moda: Kako je kupovanje ‘stare’ odjeće postalo ‘novi luksuz’?

Kupovati vintage odjeću pitanje je strasti za odjećom i modnim dodacima koji imaju priču i zrelost vremena koje prolazi i osvještenost da ne gomilamo modernu odjeću sumnjive kvalitete. Koliko Hrvatice kupuju i što najviše vole otkrivaju nam vlasnice nekih od najpopularnijih vintage trgovina kod nas

Povezano

Kako je industrija satova postala industrija namijenjena ženama?

Poznati urarski brendovi osvijestili su kako su pripadnice ženskog spola veliki potrošači, čemu svjedoče i istraživanja koja su otkrila da tvrtke koje zanemaruju kupovnu moć žena bilježe pad prometa i do 50 posto!

Upoznajte najpopularnijeg TikTokera u regiji s više od 30 milijuna lajkova

Svoju strast prema snimanju videa Dario Marčac pretvorio je u posao; na TikToku prati ga više od 544 tisuće ljudi, a broj lajkova na videozapisima premašuje 30 milijuna

Digitalni nomadi u nedjelju dobivaju svoju ‘dolinu’ u Zadru!

U zadarskom Boriku u nedjelju, 10. listopada, u organizaciji Digital Nomad Association Croatia, otvara se prva 'dolina' za digitalne nomade kojih u Hrvatskoj trenutačno boravi na tisuće

4 savjeta kako što zadovoljnije otići na posao i biti sretan dok radite

Bilo da se mučite s prilagodbom drugačijem radnom okruženju ili postavljate sebi pitanje je li vrijeme za traženje novog posla ili se samo želite osjećati sretnije na trenutnom radnom mjestu - donosimo savjete koji će vam pomoći

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime