Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Marko Bogdan – jedini član Američkog saveza juice industrije koji nije iz SAD-a

Daruvarčanin Marko Bogdan u posao je krenuo s nula kuna, a sada je na dobrom putu da izgradi carstvo sa svojim brendom juice barova 'Zdrawi Kutak', a ujedno je i vlasnik  Juice&Wellness konzultantske agencije

“Jako dugo, čak do kraja fakulteta, nisam znao koji mi je cilj u životu. I onda sam se jedno jutro probudio na zadnjoj godini magisterija s velikim pritiskom u grudima. Taj dan odlučio sam sabotirati i sebe i diplomski rad, sve kako ne bih završio faks u roku, jer nisam mogao dopustiti da odem s faksa bez neke životne poante. Tako da sam produžio tu godinu i, kao što sam i osjećao, pronašao smisao svog života”, otkrio je za mojportal.hr 33-godišnji Daruvarčanin Marko Bogdan koji je ipak na koncu magistrirao na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, a područje ekspertize mu je hotelsko-turistički menadžment, marketing i nutricionizam.
 

Od 2019. godine član je Američkog saveza juice industrije, a ujedno je i njihov prvi član koji ne živi na području SAD-a. Lani je postao i agent za nekretnine.

Zdravi životni stil

Ovaj svestrani mladić osnivač je koncepta i brenda Juice barova “Zdrawi Kutak” i vlasnik Juice&Wellness konzultantske agencije za otvaranje Juice barova, zdravih restorana, nadopuna wellness centara i hotela. On i njegovi ljudi treniraju osoblje za uvođenje zdravih napitaka i obroka u ugostiteljske objekte, kreiraju grafičke vizuale, menu liste, recepture i sve ostale popratne usluge toga koncepta, kao što je nabava smrznutog tropskog voća i opreme za HoReCa sektor.
Njegova Juice&Wellness konzultantska agencija djeluje i kao marketinška agencija za promoviranje i reklamiranje zdravih životnih stilova kroz promocijske usluge s ciljem bolje prepoznatljivosti proizvoda i usluga lokalnih proizvođača hrane i kozmetike (OPG-ovi), te ostalih poslovnih partnera koji imaju sličnu misiju. Nudi nutricionistička savjetovanja kroz individualan pristup svakom klijentu, piše i izrađuje food kolumne za potrebe poslovnih partnera, njihovih portala i web stranica.

“Tijekom studiranja, nekoliko godina sam radio kao crupie u jednom lancu casina, gdje sam se nagledao svega i svačega. Međutim, isto tako sam shvatio da je novac u biti nebitan komad papira koji nestaje u sekundi, ali u drugu ruku poluga koja će nam poslužiti da dođemo do ciljeva koje želimo postići. Na tome radnome mjestu, shvatio sam da onaj tko ima novac, ima otvorena vrata kreirati svoj dan prema svojim pravilima”, objašnjava Marko koji se nakon završenog fakulteta vratio u Daruvar.

Holistički pristup hrani i načinu življenja

Znao je da je stvoren za nešto više, za nešto što će ostaviti traga među ljudima pa se počeo aktivno zanimati za samozapošljavanje. U to vrijeme pročitao je puno poslovnih američkih knjiga, završio nekoliko online tečajeva i educirao se na razne strane oko svojih tada najvećih strasti; zdrave hrane, poslovnog konzaltinga i fitnessa.
U početku mu je bilo dosta teško budući da sam je doslovno morao izmisliti i klasificirati cijelu jednu dodatnu ugostiteljsku granu od temelja, koju je zaštitio na 10 godina u Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo.
“Životna misija mi je da ljudi u postojeću prehranu ubace dodatne zdravije alternative koje će im još više obogatiti život, a istodobno napraviti balans u organizmu. Budući da sam želio svoju ljubav prema hrani dodatno ojačati, upisao sam specijalizaciju iz nutricionizma. Ovakav stil života živim preko deset godina, stalno se educiram i gradim. Najbolje mogu pomoći kroz nutricionistička savjetovanja ljudi koje želimo dovesti do željenih ciljeva, ali na jedan holistički pristup hrani i načinu življenja jer prehrana je samo jedan dio cjelokupne željene transformacije osobe. Mi živimo ono što zagovaramo, a to ljudi izrazito cijene, poštuju i prepoznaju kao još jaču referencu naše autentičnosti. Ali na kraju ako čovjek želi promjenu, prehrambenu ili psihološku, mora je i istinski sprovesti u djelo jer bez akcije, nema niti reakcije”, kaže 33-godišnji Marko koji se svaki dan budi u 5 ujutro.

Dan započinje tako što popije miks od jedne litre tople vode, limuna, green mix praha, a nakon toga popije vitamine i minerale. Potom hoda po traci za trčanje kako bi se razbudio, gleda edukativne video materijale ili neki online tečaj. Sat vremena kasnije kuha si kavu i priprema doručak, a potom pola sata odvaja za izradu dnevnog poslovnog plana koji večer prije okvirno prođe pa ujutro odlučuje što prvo ‘napada’. Aktivno radi do podneva s pauzama od 5 minuta, onda sat i pol vježba, pa se istušira i napravi si ručak. U popodnevnim satima nastavlja obavljati svoje dnevne zadatke, sat vremena odvoji za čitanje produktivnih knjiga, a navečer opet sat vremena provede na traci za hodanje. Tijekom dana pije čistu crnu kavu, dosta destilirane vode, a navečer litru čaja.

Prehrana je 80 posto izgleda i zdravlja, a tjelovježba oko 20 posto

“Ako sam nešto naučio zadnjih 10-12 godina jest da kod ljudske prehrane ne postoji ništa generalno, budući da smo toliko različiti da jednostavno ne smeta svima sve, te ne paše svima sve ‘zdravo’. Ljudi samo kvalitetnijim načinom prehrane i uvođenjem zdravijih opcija i alternativa u svoju postojeću prehranu kakva god da ona jest, mogu uvelike napraviti promjene za svoj organizam i tijelo, budući da je prehrana 80 posto izgleda i zdravlja, a tjelovježba oko 20 posto. Znači, iako vam je možda ograničeno odlaženje u teretanu, uvijek možete prošetati na svježem zraku i pripaziti što unosite u sebe. Te dvije stvari još možemo kontrolirati i smatram da za to nema izgovora”, ističe Marko.

Budući da je svoj najveći uspjeh do sada i ekspanziju ostvario na području od Zadra do Dubrovnika, znao je da je najbolje sjedište za razvoj njegovog daljnjeg posla – Split u kojem je živio i radio četiri godine. 
“Život u Splitu bio je izrazito ugodan i odlično iskustvo, ali naravno istovremeno i skup ako gledate sa stajališta nekoga tko tamo nema neku nekretninu. Plaćanje stana i ureda bilo je skupo, ali ne krijem da sam fantastično zarađivao od ugostiteljskog sektora, tako da sam to gledao kao nužni trošak koji se jednostavno treba platiti i ne misliti na to. Živio sam na par lokacija u Splitu, a zadnja mi je bila pod samom šumom Marjan, u kvartu Marjan, gdje sam svaku priliku koristio za šetnju južnom stranom park-šume Marjana, popio kavu na Vidilici i uživao u predivnom pogledu i svježem zraku. Splićani su jako dinamični i vatreni ljudi, ima ih svakakvih – od najvećih vucibatina do produktivnih poslovnih ljudi koji znaju zaraditi i uživati, a na vama je da odlučite s kim želite rasti ili potrošiti vrijeme uzalud”, govori Marko koji je ponosan na svoja postignuća diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali posebno u Dalmaciji gdje je za klijente otvorio veliki broj Juice barova, i zdravih restorana.
Ponosan je što je surađivao i s Hajdukom, nekim njihovim igračima i trenerom golmana. U Splitu je upoznao prijatelje za cijeli život.

Potencijal Daruvara i online poslovanje s ostatkom Hrvatske

Kako je ugostiteljima bio zdravi konzultant, koji im zarađuje novac, uvijek su ga zvali na razna događanja i evente gdje je stekao brojne prijatelje s glazbene estrade. Shvatio je da je pravo bogatstvo u tome koliko ljudi poznaješ i s kim se okružuješ. Prošle godine su uložili velika sredstva u dva najveća ugostiteljska sajma u Hrvatskoj gdje su bili izlagači, dogovorili su velike projekte ali onda je došla korona i sve je stalo. Ove godine nastavljaju sa svojim planovima pa će se ovisno o situaciji i poslovno prilagođavati.

“Jedino pozitivno od korone jest to da sam se vratio u svoj rodni  Daruvar, odakle je sve i počelo. No, sada imam puno veće znanje, iskustvo i puno poznanstava iza sebe koje mogu iskoristiti za prosperitet ovoga grada i svih građana koji ovdje žive i planiraju budućnost, posebice mlađe i srednje dobi koja nema previše sadržaja i aktivnosti u gradu, ali kroz određene projekte idemo i u te promjene. Budući da prvenstveno radim kao poslovni konzultant u HoReca sektoru, dio mojih poslova zahtijevat će odlazak na teren klijentima. Međutim, zbog čvrstih temelja na Jadranu, sada ću puno toga moći za njih odraditi online iz Daruvara, od logistike, nabave robe i opreme, te zapošljavanja sezonskih radnika za njih na Jadranu. Tako da ću se istodobno moći baviti projektima koji se tiču Daruvara, naših građana i županije”, kaže Marko koji smatra kako Daruvar ima nedostataka, ali daleko više prednosti i potencijala koji se trebaju iskoristiti kako bi se obogatio cijeli spektar života, od poduzetništva, sportskog, zdravstvenog i kulturno-socijalnog dijela.

“Smatram da mladi ljudi ovdje itekako mogu prosperirati samo se moraju fokusirati na jednu do dvije stvari koje ih zanimaju te se specijalizirati u dubinu, a za što postoji potreba u gradu, pa čak i ako radite online i ne ovisite o samome gradu. Daruvar je predivan grad koji nudi fantastičnu razinu kvalitete života. Daruvar vidim kao ogroman potencijal za mlade jer je cijena i kvaliteta života daleko bolja nego bilo gdje drugdje, ali samo uz dobar poduzetni plan razvoja grada kao cjeline te ono još najbitnije, osluškivati što mladima treba, kako bi ovdje gradili budućnost i stvarali obitelj”, nastavlja Marko i dodaje kako je pozitivan primjer njegov prijatelj i kolega s fakulteta, daruvarski koktel majstor Denis Vlahovac, kojeg je prošlo ljeto savjetovao zašto je bitno da to što zna, pretoči u vlastiti posao i specijalizira se u jednu nišu industrije, te svoje poslovne usluge ponudi kao vanjski suradnik HoReca sektoru.

Lider u otvaranju zdravih restorana i juice&smoothie barova za klijente

Iako zbog korone nisu otvorili barem deset novih lokacija na Jadranu, Marko smatra da prave stvari tek dolaze jer su se pozicionirali na tržištu kao lider u otvaranju zdravih restorana i juice&smoothie barova za klijente. Njihov trud i rad prepoznalo je Američko veleposlanstvo u Zagrebu i njihov američki trgovački ured, koji su im omogućili već tri godine budu delegacija iz Hrvatske u Juice&Wellness industriji na sajmovima u Americi. Tamo se također jednog dana žele proširiti budući da su na zadnjem putovanju u Miamiju na svjetskoj juice konferenciji, pokrenuli početne pregovore.
“Ostajem u Daruvaru razvijati svoje projekte za našu lokalnu zajednicu, te sve svoje ostale poslove dodatno online prebaciti kako bih mogao živjeti i graditi budućnost u Daruvaru, ali dio prihoda zarađivati i od poslova van Daruvara. Cilj mi je ovdje privući investitore, zapošljavati te osigurati gradu dodatne sadržaje vrijedne ostanka ovdje, kako mladi i moji prijatelji ne bi morali napuštati ovaj lijepi grad koji ima itekako perspektive i budućnosti, a na nama poduzetnicima i lokalnoj vlasti je da to i građanima omogućimo”, kaže na kraju Marko koji je zahvalan svojoj baki i djedu koji su ga naučili cijeniti domaću hranu i novac budući da nikada nije dobio džeparac, a da ga nije zaradio.
Kao dječak je naučio da novac ne pada s neba. Nikada ga nije trošio na gluposti jer ga je teško zaradio na selu. Dan danas ga troši vrlo pametno i uvijek ulaže u nešto što će donijeti još novaca. 
Glavna lekcija koju je naučio tijekom svog samoobrazovanja jest da, ako ti ne napraviš planove za svoje vrijeme i život, netko drugi će ih napraviti umjesto tebe.

Tekst preuzet s portala mojportal.hr

Pročitajte još...

Pravi sastojci za smoothie koji će vas držati site – satima!

Veliki broj ljudi jutro započinje smoothiejem, ali ne izdrže svi do ručka jer brzo ogladne. Razlog tome su krivi sastojci koje birate za napitak. Nutricionistica Kelly Leveque donosi recepte za smoothie koji će vas satima držati sitim.

Vitaminska bomba za bustanje imuniteta i detox: zeleni smoothie

Jednostavan način za unijeti dodatne vitamine u organizam jest 'zeleni' sok. Sadrži vitamine, antioksidanse i vlakna koja vam daju energiju i čuvaju organizam. Primjerice, sok od celera pomaže u probavi i nadutosti, a sastojci poput đumbira koriste se tisućama godina zbog svojih ljekovitih moći

5  brzih i zdravih ideja za doručak – u 5 minuta!

Ne budite lijeni, ne preskačite doručak i izbjegavajte pekare u širokom luku (pa ćete se poslije pitati od kuda vam višak kilograma i loša zdravstvena slika)!  

Matcha: recepti za popularniju i zdraviju alternativu jutarnjoj kavi

Fini prah zelenog čaja koristi se u receptima za pripremu čajeva, lattea, smoothieja, pa čak i sladoleda. A sve više je onih koji umjesto jutarnje kave biraju matchu - jer sa svojim antioksidansima pruža energiju i vitalnost i do 6 sati, upola više nego - kofein!

Povezano

Tomislav Pokrajčić (JelTom): Na međunarodnom tržištu dobijemo zlato, a u RH nas odbiju bez točnog objašnjenja!

Tomislav Pokrajčić, suvlasnik i direktor tvrtke Jel Tom, koju je osnovao njegov otac, poznati inovator Frano Pokrajčić, otkriva kako je njihova tvrtka postala poznata po višestruko nagrađivanim inovacijama, od izuma Razbijača valova preko mobilne Box barijere koja služi za zaštitu od poplava

Mirna Bučević (Producentice): Voljela bih snimiti dugometražni film!

Naša je industrija nepredvidiva i prevrtljiva tako da se u pandemiji zapravo nije dogodilo ništa što nam se ne može dogoditi i inače. Ne mislim će dobar val trajati vječno, ali to nije razlog da ga ne zajašemo, ističe producentica Mirna Bučević

Boris Barbir (Pine Studio): Naš ulog od 2,2 milijuna kuna isplatio se u samo nekoliko dana

Suvlasnik Pine Studija Boris Barbir otkriva kako je njihov Escape Simulator 'rasturio' na gaming tržištu, na što su posebno ponosni, kako se igrica razvijala te kako je Pine Studio nastao doslovno u maloj garaži, a danas niže svjetske uspjehe i rekorde u gaming industriji

Holiday Stream & Shop: YouTube uskoro postaje shopping destinacija!

Od 15. do 22. studenoga održat će se tjedan streamova uživo na kojima će biti omogućene kupnje proizvoda nekih od najpopularnijih kreatora i robnih marki na platformi. Nudit će posebne proizvode i, naravno, cijene s popustima

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime