Gin je posljednjih nekoliko godina postao jedno na najpopularnijih pića na svijetu. A tamo gdje je potražnja velika, mnogi pronalaze priliku da pokrenu svoj privatni ‘craft’ biznis.
Iako je u svijetu prva asocijacija na riječ ‘craft’ zapravo pivo – postoji čitav niz malih proizvođača – nezavisnih i izvrsnih – čiji ‘ručni rad’ podrazumijeva i proizvodnju gina. U malim ‘craft’ destilerijama njihovi vlasnici svakog jutra sami pokreću kotlove za destilaciju i kreiraju proizvod od prve kapi do rukom pisane oznake na etiketi i žiga na vosku. Sve na istom mjestu. Transparentno, inovativno, kvalitetno, strastveno i u maloj seriji.
Tako su i neki od hrvatskih malih poduzetnika iskoristili popularnost ovog napitka te hrabro krenuli u poduzetničke vode – Old Pilots gin, Luftbremzer i Blazar, primjerice, domaće su destilerije čiji su ginovi osvojili brojne svjetske nagrade i u kojima uživaju ljubitelji gina – širom svijeta.
Luftbremzer
Luftbremzer Gin Distillery osnovana je 2018. godine i prva je destilerija u Hrvatskoj koja se bavi samo proizvodnjom gina, a njezin je cilj sačuvati zanat proizvodnje gina.
Prepoznatljivi su po ambalaži koju krasi cool papigica koja je osvojila brončanu medalju na ‘2019 San Francisco World Spirit Competition’. A Luftbremzer je poseban i po tome što im je u poslovanju, održivost veoma bitna, pa je pakiranje njihove boce moguće reciklirati!
“Luftbremzer Gin rađen je u london dry stilu, izraženog i snažnog tijela borovice, ali s modernim ‘twistom’ kojem paletu okusa proširuju cvjetne note bazge i kamilice te mediteranski herbalno-citrusni akcenti lovora, rute, kore limuna i gorke naranče. Gin završava zemljastim korjenastim notama korijena anđelike i irisa. Iako kompleksan, okus Luftbremzer Gina pažljivo je balansiran i karakterističan podneblju u kojem je nastao”, ispričao nam je njegov osnivač, Filip Presečki.
Od ideje do prve boce – prošlo je oko godinu dana
Filip Presečki je geolog i gin entuzijast koji je, dok je radio u INA-i kod kuće razvijao recepte gina na laboratorijskoj opremi. Počeo je raditi na business planu, pronašao prave ljude, stručnjake koji su mu pomogli podići destileriju na noge i ostalo je povijest. Od ideje do prve boce bilo je potrebno vrijeme od oko godinu dana. Bilo im je potrebno pedesetak probnih destilacija u laboratorijskim uvjetima prije nego što su uspjeli postići prepoznatljivi Luftbremzer karakter. Kako bi prenijeli taj okus na proizvodnu razinu, odradili su još nekoliko probnih ‘fine-tune’ destilacija na stvarnom pogonu.
“Pripreme su uključivale rad na recepturi, tehnološkom projektu, financiranju pogona, dizajniranju vizualnog identiteta, traženju prostora, ishođenju dozvola, itd. Krajem 2017. pokrenuta je i crowdfunding kampanja kojom je djelomično financirana oprema i steknuti prvi vjerni pratitelji”, kazao nam je Filip.
Gin s 11 vrsta bilja
Proces proizvodnje gina započinje maceracijom, tj. namakanjem bilja u neutralnom alkoholu poljoprivrednog porijekla (u njihovom slučaju 96-postotnog organskog pšeničnog alkohola).
“Proizvodnja se nastavlja destilacijom za koju koristimo visoko sofisticirani destilator nizozemske proizvodnje u kojem se uz destilaciju macerata odvija dodatna parna infuzija nježnijih cvjetnih sastojaka. Ukupnu okusnu paletu našeg gina čini 11 bilja. Destilat se nakon destilacije razrjeđuje na jačinu od 44% i odležava u inox spremnicima 5 tjedana prije nego što se ručno puni u bocu izrađenu na održiv način, u cijelosti od recikliranog stakla. Čepimo je punim plutenim čepovima i ljepimo ručno svaku etiketu i popisujemo rukom broj šarže na svaku bocu.”
Trude se što je više moguće nabavljati sastojke iz Hrvatske, a nabavljaju ih od desetak hrvatskih i regionalnih dobavljača bilja. Cijela proizvodnja održava se u Gračanima, podsljemenskom zagrebačkom kvartu.
Raznolika ponuda proizvoda i posebno biranih sastojaka
Dolazak do novih okusa je kako nam kažu proces pokušaja, spajanja različitog bilja i improvizacije, naravno na određenim temeljnim postulatima onoga što gin po svojoj prirodi jest. Borovica je primarni aromat i mora dominirati, ostalo je u umješnosti destilatera. Luftbremzer u ponudi ima zanimljive proizvode, pa će sigurno i oni najzahtjevnijeg nepca pronaći nešto za sebe: od Luftbremzer Gina, Luftbremzer Wine Barrel Aged Gina limitirane serije gina proizvedene u suradnji s vinarijom Meneghetti, te odležanoj u bačvi crvenog vina do pre-batched Luftbremzer Negroni koktela.
Iako je njihov gin pažljivo izbalansiran i kreiran tako da se može piti i sam, njihovi potrošači preferiraju piti ga – s tonikom. Za pripremu Gin&Tonic-a na Luftbremzeru preporučaju kvalitetan neutralan tonik po izboru.
“Ako govorimo o klasičnom Gin&Tonic-u, naš preporučeni servis uključuje crnu maslinu i borovu grančicu. Savršeno ‘ide’ i uz koru od naranče, ako se odlučite na ponešto klasičniju varijantu”, otkrio nam je Filip.
Murska Dekla
Murska Dekla osnovana je 2019. godine u samome srcu Međimurja, u malom mjestu Prekopa, u blizini Čakovca. Iako su na tržištu prisutni tek dvije godine, njhov gin već ima dvije nagrade: IWSC srebrnu medalju te broncu s London Spirit Competitionu, a osim u Hrvatskoj, njihov gin može se pronaći i u Danskoj.
Mursku Deklu osnovala su trojica prijatelja Ivan Blažon, Marko Car i Jurica Goričanec. Trojac se zna još od srednjoškolskih dana te su od tad nerazdvojni prijatelji i sva sva trojica su inženjeri: Ivan je agronom, Jura i Marko su ferovci. Uz posao koji svi imaju u vlastitim strukama, Jura i Marko završavaju doktorate na FER-u, a Ivan se u suradnji s lokalnim OPG-ovima bavi razvojem lokalnog poduzetništva. “Sama ideja o vlastitom brendu je nastala spontano, prije 3 godine, kada smo jedne večeri razgovarali o tome čime bismo se bavili da možemo odabrati bilo što. Shvatili smo da nas zanimaju slične stvari i da bismo svi zajedno htjeli imati svoj vlastiti brend i okušati se u proizvodnji vlastitog pića. Taj dan je nastala ideja o našem ginu i pao je dogovor da ćemo na istome mjestu u isto vrijeme otvarati bocu vlastitog pića, to su ujedno i počeci nastajanja Murske Dekle” ispričali su nam prijatelji.
Zanimljiva priča o nastanku brenda
Ime brenda nastalo je od stare narodne priče gdje Murska Dekla predstavlja šumsku vilu, točnije, duh vode i bilja, ona predstavlja lijep oblak, zvijezdu repaticu… Dekla se rađa u proljeće iz mrazovčeva soka, jasenova cvijeta i rose. Najčešće se pojavljuje u obliku djevojke, a pretvara se u maglu, cvijet ili zvjerčicu.
Željeli su da sve bude u skladu s prirodom jer su sva trojica strastveni u području ekologije i s puno ljubavi pristupaju prirodi. Vođeni činjenicom da su svi sastojci koji se nalaze u Murska Dekla ginu organskog porijekla te njihovom ljubavlju prema prirodi kreiran je i njihov slogan ‘Feel the whisper of nature’ (Poslušaj šapat prirode).
“Držimo se filozofije koja podrazumijeva uživanje u životu, povezanost s prirodom i jednostavno to što nam i slogan govori – da stanemo na minutu, poslušamo šapat prirode i opustimo se. To je upravo to što želimo – da ljudi osjete kada piju naš gin, želimo da zastanu na trenutak, odmore se i opuste se uz našu Mursku Deklu.”
Ljubav prema prirodi zaokružili su i zanimljivim dizajnom s dizajn studiom KPR iz Zagreba u suradnji s ilustratorom Ivanom Gatarićem. Ideja je bila pakiranjem kao i samom bocom dočarti legendu o Murskoj dekli, zaigranoj i mističnoj vili dodatno istaknuti vezu s prirodom. “Tako smo došli do, prema našem mišljenju, zanimljivog i vizualno atraktivnog koncepta u kojem crtež na prozirnoj prednjoj etiketi oživljava bojama sa stražnje etikete. Odabir boja pri tome asocira na prirodne sastojke i Međimurje, njegove plave rijeke, zelene šume i vinovu lozu kao poseban sastojak našeg gina”, objašnjavaju nam prijatelji.
Na pozadnici boce stoje riječi: “Iz proljetne rose na obalama Mure rađa se duh vode i bilja – Murska dekla. Tiho poput magle neumorno tumara divljinom u nemilosrdnoj borbi protiv nepoštenja i zla. Za stoljetnu upornost priroda ju nagrađuje tajnim receptom. Murska dekla London dry gin vilinski je eliksir koji stišava zle duhove i svakim ti gutljajem približava tajnu besmrtnosti prirode. Prepusti se osjetilima i poslušaj šapat prirode. Murska dekla poput rijeke vječno teče.”
Aromatičan gin koji se može piti – sam
Muska dekla je London dry gin, a njihova ideja bila je napraviti gin koji će biti dovoljno ukusan i aromatičan kako bi se pio sam.
“Željeli smo napraviti vrlo aromatičan gin, u kojem će osim borovice sve ostale arome biti izbalansirane. Tako smo dobili piće koje može odgovarati svim nepcima, i u kojem se može uživati bez dodataka. Kroz iteracije smo došli do kombinacije sastojaka koji se međusobno podržavaju i nadopunjuju. Uz neizostavnu borovicu, ovdje su svoje mjesto našli citrusi, ljekovito korijenje, i kao poseban, lokalni element, list vinove loze. Dio tajne okusa je i u samom procesu izrade. Uz potpuno povjerenje tradicionalnom načinu proizvodnje žestokih alkoholnih pića, važno načelo kojim se vodimo jest korištenje sastojaka lokalnog podrijetla. Pri destilaciji koristimo bilje isključivo iz domaćeg i organskog uzgoja. Murska Dekla proizvodi se ručno, tradicionalnim procesom destilacije u malim serijama, tako da je posebna pažnja posvećena svakoj proizvedenoj boci.”
Za uživanje u okusu savjetuju čisti gin, a za one ljubitelje “laganijih” verzija predlažu klasičnu gin tonic varijantu. Naglašavaju kako pritom treba pripaziti na to da to bude tonic sa što manje šećera i za kraj je potrebno dodati jednu krišku limete.
U posljednje vrijeme radili su na nečemu novom, a radi se o novoj inačici Murske Dekle –Murska Dekla Old Tom gin!
“Ono što Old Tom gin razlikuje od klasičnog London Dry gina jest metoda miješanja s vinskim destilatom – mladim vinjakom, u našem slučaju je to vinjak od vina Pušipel u koji nam je omogućila lokalna međimurska vinarija Tomšić”, otkrili su nam iz destilerije.
Osvojili su već dvije prestižne nagrade
Uz brončanu medalju na London Spirits Competitionu osvojili su i srebro na prestižnom IWSC natjecanju i na to su izrazito ponosni.
“Takvi rezultati čine nas ponosnim i daju nam, u neku ruku, potvrdu da se krećemo u pravome smjeru, no isto tako nas i motiviraju da budemo bolji i da još više radimo na našem proizvodu, a samim time i da sam proizvod bude još bolji. Mi ne možemo biti u potpunosti objektivni oko naše Murske Dekle, stoga nam ovakva natjecanja i nagrade služe kao neki oblik dokazivanja i, naravno, promocije proizvoda na internacionalnoj razini.”
Old Pilot’s gin
Prije više od tri godine, dvojica pilota, entuzijasta, hedonista i ljubitelja sjajnih i kvalitetnih pića, odlučili su uzeti stvar u svoje ruke i hrabro proizvesti najbolji mogući gin, koji će sa zadovoljstvom ispijati oni sami, ali i svi drugi zaljubljenici u ovo osvježavajuće prozirno piće.
Oni su Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac, dugogodišnji prijatelji koji su se upoznali na vojnoj akademiji u Zadru pred dvadesetak godina, a svoj gin, nadasve simpatično, nazvali su Old Pilots gin.
Posebnost ovog premium gina leži u tome što je u potpunosti napravljen od najkvalitetnijih hrvatskih sastojaka, aromatičnih prirodnih biljaka poput borovice iz Otočca, anđelike iz Like, naranče iz Opuzena, lista masline s Biokova, lavande s Hvara i kadulje s Velebita. Prilikom proizvodnje prvo rade ekstrakte navedenih aroma, koje sami proizvode u svojoj destileriji te ih potom destiliraju i pretvaraju u vrhunski premium gin.
“Gin je u svijetu pa tako i u Hrvatskoj doživio svoju renesansu. S razlogom. Gin je svestrano piće, važan sastojak mnogih poznatih koktela, piće koje možete piti s kockom leda ili ga pomješati sa tonikom za savršeni Gin&Tonic. Osim toga, malo ljudi zna da je kvalitetan i znalački proizveden gin lišen apsolutno svih loših alkohola od kojih vas, “dan poslije”, može boljeti glava. Ako vas nakon “čašice više” boli glava, niste pili dobar gin. Old Pilot’s Gin proizveden je prema našoj, orginalnoj, recepturi i bez kompromisa u sastojcima i kvaliteti. Posebnu pažnju posvećujemo izboru biljaka koje su potpuno prirodne, rukom brane i posebno sušene kako bi zadržale svo bogatstvo eteričnih ulja. Posebno smo ponosni na našu mediteransku kombinaciju bilja. Lavandu, list masline i kadulju. Tijekom procesa proizvodnje uzimamo samo “srce” destilata. Uvijek i samo ono najbolje”, otkrivaju nas naši sugovornici.
Fokusirani isključivo na proizvodnju pića najviše kvalitete
Cjelokupan proces odlikuje njihov ručni rad, od spomenute destilacije preko odležavanja, punjenja do etiketiranja i zatvaranja voskom (cjelokupni brending potpisuje zagrebačka agencija Kofein). Potpuno i kompletno kvalitetno, dosljedno i autentično. Iznimno su ponosni na svaku bocu koja izađe iz njihove male, ali srčane manufakture.
Svjesni su kako zasigurno postoje jeftiniji načini proizvodnje gina, no oni su fokusirani isključivo na proizvodnju pića najviše kvalitete, što im omogućuje navedeni proces proizvodnje, hrvatske biljke i jedinstvena tehnologija destilacije.
Od samih početaka vjerovali da uz puno učenja i rada te uz pomoć vrhunskih lokalnih sastojaka mogu proizvesti jako dobar hrvatski craft gin. Stoga je prvi korak ka ostvarenju svog sna bio Hrvojev odlazak u Nizozemsku na školovanje, gdje je postao ovlašteni certificirani destiler i dobio ključna znanja o tehnologiji i proizvodnji. Nakon toga uslijedilo je nekoliko mjeseci pogreške i pokušaja, što je u konačnici rezultiralo Old Pilot’s ginom – hrvatskim premium ginom inspiriranim strašću prema letenju u kombinaciji sa strašću prema najboljim i najkvalitetnijim pićima.
Preko gina do čokoladica i pralina
Njihov prvi i najuspješniji proizvod, London Dry Gin, 2019. godine apsolutno je pomeo konkurenciju na najprestižnijem svjetskom natjecanju IWSC, okrunivši se titulom ‘najboljeg London Dry Gina na svijetu’!
U međuvremenu su se preselili u novu destileriju, s tri puta većim kapacitetima za proizvodnju, osmislili i proizveli još jedan vrhunski proizvod – Old Pilot’s Gin – Barrel Aged Gin, odnosno gin dobiven odležavanjem u nekoliko hrastovih bačvi različitih vrsta drveta.
A zadnji u nizu njihovih pothvata i originalne priče jest i proizvodnja – pralina. Možda azto što tako savršeno pašu uz gin. Kako god, ekskluzivni čokoladni bomboni proizvedeni u Hrvatskoj, rezultat su dugogodišnje ljubavi prema kvalitetnoj čokoladi i svakodnevnom razvijanju novih okusa proizvedenih u čarobnim čokoladnim radionicama.