Nedjelja, 23 siječnja, 2022

Chef Bojan Kljajić: Počašćen sam da nas je Noma proglasila herojima pandemije!

"Počašćen sam prilikom da mogu otići u Nomu, jedan od najboljih, ako ne i najbolji restoran na svijetu. Velika mi je čast i privilegija predstavljati Hrvatsku, pogotovo Udrugu, a naročito ljude s kojima sam volontirao. Jako mi je žao jer sa mnom ne mogu ići svi divni ljudi koji su nam pomagali", istaknuo je velikodušno Bojan

Rene Redzepi, chef restorana Noma u Danskoj, najboljega restorana na svijetu, na svom je  Instagram profilu objavio natječaj na koji su se mogli prijaviti svi koji su pomogli nekome u pandemiji. 

To je mogla biti sitnica poput svakodnevnog nošenja namirnica starijim osobama ili nešto kompleksnije, poput rada u zdravstvenom sustavu. Kao nagradu za njihova dobra djela, Noma će im pripremiti večeru na prvi dan svog otvaranja. Istaknimo kako je stol u Nomi potrebno rezervirati otprilike 6 mjeseci unaprijed, a poslužuju samo 20 slijedova hrane. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Rene Redzepi (@reneredzepinoma)

Udruga Chef kuha doma nominirala Bojana i Mirtu

Na natječaj su se mogli prijaviti svi, kao što su mogli i glasati svi. Sve se odvijalo preko Nomine web stranice, a oni koji su imali najviše glasova pozvani su na večeru. Na natječaj se prijavila i Udruga Chef kuha doma, a nominirali su chefa Bojana Kljajića koji je kao šef kuhinje u Sisku kuhao za osobe u potresu pogođenim područjima, kao i koordinatoricu volontera, Mirtu Livingston. I znate što? Dobili su poziv od Nome da su odabrani za heroje pandemije. Mi im od srca čestitamo!

Chef Bojan Kljajić ima samo 31 godinu, a kuhinja je njegov poziv posljednjih 5 godina.
“Završio sam gimnaziju u Slavonskom Brodu, a zatim sam završio fakultet za Menadžment, turizam i ugostiteljstvo u Opatiji. Radio sam na raznim poslovima vezano za turizam i ugostiteljstvo, a posljednjih 5 godina radim kao kuhar. Od malih nogu sam s mamom i bakom radio zimnicu, ajvare, paradajz sos i sve ostalo. Nisam slutio da ću završiti u kuhinji, naročito ne u Nomi s 31 godinom. Ali ne znam kako to drugačije objasniti osim ‘dobro se dobrim vraća'”, rekao nam je ponosni Bojan. 

Kad je saznao da su upravo on i kolegica Mirta izabrani, bio je presretan.
“Počašćen sam prilikom da mogu otići u Nomu, jedan od najboljih, ako ne i najbolji restoran na svijetu. Velika mi je čast i privilegija predstavljati Hrvatsku, pogotovo Udrugu, a naročito ljude s kojima sam volontirao. Jako mi je žao jer sa mnom ne mogu ići svi divni ljudi koji su nam pomagali”, istaknuo je velikodušno Bojan.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Chef kuha doma (@chefkuhadoma)

Još uvijek ne znaju točan datum odlaska i čekaju Nomin odgovor, ali vjerojatno će to biti početkom šestog mjeseca.
“Ne znam ni što će nam spremiti, ali siguran sam da će biti izvanredno i jako ukusno. I pijenje i jedenje. Nisam siguran hoće li nam dati da mi njima nešto skuhamo, mislim da će ipak oni kuhati za nas”, rekao je Bojan.

Više od dva mjeseca kuhanja na potresom pogođenim područjima

Na odlazak kuhanja u potresom pogođenom području Bojan se odlučio zbog pomoći ljudima koji su unesrećeni i kojima je svaka pomoć i više nego dobrodošla. Prvo se prijavio u Crveni Križ i bio je u njemu nešto malo manje od tjedan dana, a zatim je prešao u Udrugu Chef kuha doma. Ukupno je na lokaciji Sisak i u općini Mošćenica kraj Petrinje bio oko dva mjeseca. To je bila samo jedna od lokacija na kojima je bilo organizirano kuhanje.
“Nisam uopće dvojio oko odlaska. Mlad sam i kuhar sam, ako mogu pomoći, zašto ne? Naša ekipa je skuhala više od 30 tisuća obroka. Organizacija je bila na vrhuncu i sve je bilo po p.s.-u, pa nije bilo praznog hoda. Također, hrana se nije bacala, sve smo iskorištavali i pazili smo da sve bude jako ukusno”, otkrio nam je Bojan.

U konačnici, baš kako i sam Bojan kaže “dobro se dobrim vraća” tako su i oni ovim priznanjem nagrađeni za svoja dobra djela!

Pročitajte još...

Déguste – kratki film koji savršeno dočarava sav stres rada u kuhinji

Filmski producent Stéphane Baz režirao je kratki film 'Déguste', koji nas poziva da očima kuhara doživimo jedan njegov radni dan. Zaboravite romantiku, stvari u trenu postaju vatrene...

Dr. Hrvoje Handl: Energiju straha iskoristite da učinite nešto dobro

Ljudi moraju razumjeti da se smiju smijati. Ok je i plakati. Treba si dopustiti plakati, ali važna je ravnoteža. Važno je i nazdraviti i biti sretan što si živ. Empatija i suosjećanje za ljude koji su izgubili sve ne poništava moju sreću zbog svega što imam, sreću što sam živ...

Daruvar kao New York: Obišao 6 kontitenata i vratio se kući da stvori koktel carstvo

Denis Vlahovac prvi je put probao pravi koktel prije pet godina u koktel baru 'Employees only' u New Yorku. Nakon 12 godina vratio se u Daruvar i otvorio agenciju koja se bavi educiranjem ugostitelja, ali i gostiju kojima će pokazati kako se rade najbolji kokteli

Croatia Revealed: Projekt koji Hrvatsku želi promovirati kao vinsku velesilu

Ideja sommeliera Ante Palac i Marka Biondića jest pokrenuti ljude da više konzumiraju hrvatske proizvode, da na vinskim listama u našim restoranima bude čast imati što više Hrvata, uz Francuze, Talijane i druge velikane iz svijeta vina. Žele biti začetnici pokreta koji će učiniti da se na Hrvatsku gleda kao na visoko pozicioniranu vinsku regiju u svijetu

Povezano

Ako ste u žurbi: 3 doručka pomoću koji ćete puni energije krenuti u dan

Za pripremu kvalitetnog obroka, poput žitarica s visokovrijednim fermentiranim mliječnim proizvodima, za pripremu i konzumiranje trebat će vam samo 5 minuta

Ususret vikendu u Zagrebu: Gdje otići subotom na prefini brunch?

Brunch je u Zagrebu postao idealna subotnja prigoda za izlazak iz kuće i guštanje u hrani te dozu druženja i razgovora s prijateljima. Odlazak na brunch smatramo dozom vikend self-carea. Ako ste u potrazi za novim mjestima priželjkivanog brunch-dejta, donosimo provjerene adrese koje možete posjetiti već ove subote

Zdrav život: Pravi sastojci za smoothie zbog kojih ćete biti siti – satima!

Veliki broj ljudi jutro započinje smoothiejem, ali ne izdrže svi do ručka jer brzo ogladne. Razlog tome su pogrešni sastojci koje biraju za napitak. Donosimo recepte za smoothie koji će vas satima držati sitim

Raštika: Povrće koje je kod nas zaboravljeno, a u svijetu je skupa delicija

Idealna je namirnica za zdravu prehranu jer je bogata hranjivim tvarima, a niskokalorična. Jedna šalica kuhane raštike ima samo 49 kalorija. Pravilna priprema raštike ključna je za postizanje najboljeg okusa i očuvanje maksimalne količine hranjivih tvari. Zato vam donosimo 3 recepta s raštikom - za prste polizati

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime