Petak, 26 veljače, 2021

Lako bismo se mogli prilagoditi na FIKU – švedski ‘gumb’ za pauzu od stresa

Skandinavska kultura usavršila je umjetnost uživanja u ugodnom, opuštenom i uravnoteženom životu. Osim toga, Skandinavci, pretežito Šveđani, razvili su i posebno umijeće ispijanja kave. Upoznajte Fiku, švedsku tradiciju uzimanja kvalitetnog vremena za uživanje u polaganom ispijanju kave.

Fika je švedska tradicija odvajanja vremena za uživanje u polaganom ispijanju kave. Fika je tišina, slatki zalogaj i dobra kava. Vrijeme je da si i vi priuštite fiku!

Za skandinavsku kulturu zaista se može reći kako je usavršila umjetnost uživanja u ugodnom, opuštenom i uravnoteženom životu. A u taj se život savršeno uklapa i posebno umijeće ispijanja kave koju su razvili Skandinavci, pretežito Šveđani. Govorimo, naravno, o fiki! Fika je zapravo pauza za kavu koja znači uživanje u trenutku bez previše razmišljanja. I to gotovo uvijek uz kanelbullar – tradicionalne švedske rolice s cimetom.

Kako fikati kao Šveđanin?

Zamislite fiku kao potpunu suprotnost espressu koji ste srknuli tijekom brzog spremanja za posao. Spora, jednostavna i često spontana fika je tradicija u kojoj ljudi svih dobnih skupina mogu uživati ​​sami ili uz drage im osobe. Prakticira se u svako doba dana u kafiću, prirodi ili udobnosti vlastitog doma.

Zapravo je toliko dobro privaćena u švedskoj kulturi da se može koristiti kao imenica ili kao glagol, pa se tako promovira i na drugim jezicima. Često ćete čuti kako vas pozivaju da ‘fikate kao Šveđani’ (Fika like a Swede). Ili će vas učiti ‘kako fikati kao Šveđani’ (How to fika like a Swede?). Ova lijepa tradicija u Švedskoj često spaja davno izgubljene prijatelje ili približava poslovne suradnike. Zbog terapijskih učinaka mnoge su švedske tvrtke uvrstile fikarast ili ‘fika pauzu’ u ugovore svojih zaposlenika.

Šveđani u prosjeku popiju četiri šalice kave dnevno što ih prema istraživanju iz 2016. godine stavlja na treće mjesto najvećih kavopija u svijetu (ispred njih su tek Finska i Norveška). No, za Šveđane kava nije tek potreba za kofeinom, ona je sastavni dio švedske kulture, kvalitete života, gostoljubivosti i druženja.

Fika su istinski trenutci iskričave sreće

Tradicija fike u Švedskoj je započela u 18. stoljeću, kad je kava kao napitak predstavljena na sjeveru Europe. Na početku je, kako to obično biva, kava bila dostupna tek onima koji su si je mogli priuštiti, što je trajalo gotovo do kraja 19. stoljeća. S vremenom je ispijanje kave postalo izuzetno popularno među širokom populacijom Švedske, a pečene poslastice – poznate kao fikabröd (fika kruh) koje bi se jele uz kavu, postale su jednako važne za fiku kao i socijalni aspekt tradicije. Nakon što su u 19. stoljeću u Švedskoj otvorene i prve slastičarnice, običaj uživanja u kavi i kolačima s prijateljima postao je prepoznatljivi ritual.

Zanimljivo je i porijeklo naziva fika. Naime, Švedska riječ za kavu je kaffi, no kako je u povijesti Švedske kava nekoliko puta bila zabranjivana, kavoljupci su se dosjetili tajne riječi za kavu. Okretanjem slogova i izbacivanjem jednog slova ‘f’ dobili su riječ fika koja je u njihovu vokabularu prisutna i više od 100 godina kasnije.

Cimet rolice slatki su zalogaji koji se serviraju uz kavu

Zanima vas kako prakticirati tradicionalnu i originalnu fiku? Za super autentičnost poslužite kavu iz aparata s malim kolačićima ili rolicama s cimetom.

Možete dodati i sitnice po svojoj želji, no pripazite da fika ne izgubi smisao. A on je naći se s osobama koje su vam drage i zajedno popiti šalicu kave. Fika je i vrijeme koje možete provesti sami sa sobom, u onim trenutcima kad vam treba malo mira i samoće, te slatki zalogaj. Ustalom, nisu li upravo šalica kave i slatki zalogaj baš ono što nam u neizvjesnim vremenima čini život ljepšim? Istinski trenutci iskričave sreće…

Fotografije: Pexels, Unsplash

Odabrano

Matcha: recepti za popularniju i zdraviju alternativu jutarnjoj kavi

Fini prah zelenog čaja koristi se u receptima za pripremu čajeva, lattea, smoothieja, pa čak i sladoleda. A sve više je onih koji umjesto jutarnje kave biraju matchu - jer sa svojim antioksidansima pruža energiju i vitalnost i do 6 sati, upola više nego - kofein!

Vrhunski espresso: iskustvo uživanja u omiljenom napitku u vašem domu

Zahvaljujući 50 godina dugoj tradiciji, Barcaffè je prepoznao istančane ukuse ljubitelja kave na ovim prostorima te je ponudio mješavinu posebno odabranih sorti arabike i robuste koje se savršeno nadopunjuju

Zobena kaša: zdravi doručak s puno više kreativnosti nego dosad

Ako volite jesti zobenu kašu svaki dan, lako je zapasti u monotoniju okusa. E pa, da se to ne bi dogodilo mi vam donosimo zanimljvije i ukusnije 'varijacije na temu' jer kašu se doista može oplemeniti najrazličitijim dodacima (iznenadit ćete se kojima)!

Jaka jutarnja kava s Đurom iz mega popularne Đurologije

Pripremljena što brže, jaka jutarnja kava, sa što više okusa i arome, kavoljupcima je najveći užitak! Baš poput B'N'E Strong koji misli na potrebe ljubitelja kave u svim vremenima. Zato poznati glumac Branko Đurić Đuro ne propušta započeti jutro najdražom B'N'E Strong kavom

Povezano

Sretan vam Dan tosta: Otkrijte neke od najukusnijih kombinacija ikad!

Dosta vam je klasičnog tosta s avokadom i jajem? Od onih za ljubitelja mesa do vegetarijanskih, od zdravih do onih manje zdravih, ove recepte za tost trebate u svom životu... i u trbuhu!

Gluten free kuharica: Provjereni trikovi za najukusniji bezglutenski kruh

Kako je gluten (protein koji se nalazi u većini žitarica) vrlo jeftin i lako dostupan, a industrijskim namirnicama daje formu, volumen i kompaktnost, tako...

Kako pretvoriti ‘jutro iz pakla’ u najljepši dio dana

Svježe mljevena kava osim podizanja raspoloženja i osjećaja razbuđenosti, zbog svog je sastava veoma korisna za zdravlje, te opravdava tvrdnju hormona sreće u potpunosti. Lijek za tako zvano jutro iz pakla krije se u savršenom napitku za savršen početak dana

Sretan vam dan palačinki! Danas uživajte u pahuljastim banana-palačinkama

Ovo jelo idealno je za svaki dio dana, kao doručak, slastica poslje ručka ili navečer uz dobar film i čašu mlijeka. Donosimo jednostavan, a vrlo ukusan recept za svačiju omiljenu slasticu

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime