Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Kako se izboriti za veću plaću? Donosimo savjete!

Najvažniji korak u procesu traženja veće plaće je razgovor s poslodavcem, znamo koliko težak može biti taj prvi korak, pa stižemo u pomoć

Svjetske krize, inflacija te drugi čimbenici utječu na gospodarsko stanje. Promjene u gospodarskom smislu odražavaju se i na svakodnevni život. S porastom cijena sve postaje skuplje, a često plaća više nije dovoljna. Čini se kako živimo u vremenu kada nam novac treba više nego ikad, a poslodavci puno teže ispunjavanju naše potrebe. Zato je potrebno da znate načine koji će vam pomoći izboriti se da dobijete veću plaću. Najvažniji korak u procesu povećanja plaće je znati kako pitati za potrebnu povišicu. Mi smo vam izdvojili neke trikove koji će vam pomoći da lakše dobijte povišicu čak i u trenucima kada gospodarska situacija to otežava.

Vrijeme je ključ 

Važno je poslodavcu dati do znanja da poštujete procese kroz koje tvrtka prolazi. Zato nećete pitati za povećanje vaše plaće ako je tvrtka te izašla iz neke krize ili kada je najavljeno otpuštanje radnika. Promjenite pristup i zatražite sastanak na kojemu ćete raspravljati o vašem učinku rada. Tada suptilno probajte pokrenuti temu o mogućoj povišici vaše plaće. 

Pokažite svoju vrijednost

Kada tražite veću plaću budite spremni da morate poslodavcu navesti razloge zbog kojih bi vam on dao povišicu. Pokažite mu vašu vrijednost i kako vi pridonosite tvrtki u njezinom razvoju. Navedite neka vaša postignuća i ciljeve koji će dodatno motivirati poslodavca da se odluči povećati vam plaću. 

Imajte opravdanja za vaše zahtjeve 

Prije nego što dođete vašem šefu ili poslodavcu sa zahtjevom da tražite povišicu, napravite malo istraživanja i saznajte kolike su plaće za vašu poziciju na drugim mjestima. Pri tome nemojte imati nerealna očekivanja koja je nemoguće ispuniti. 

Razmišljajte dalje od plaće

Ako vam poslodavac odbije zahtjev za povišicu plaće, nemojte misliti da je vaša borba gotova. Postoji još načina kako da dobijete ono što želite. Ukoliko ne uspjete u vašem prvotnom planu da dobijete novčanu povišicu, postoji još alternativa. Pregovarajte o fleksibilnijem radnom vremenu ili većem godišnjem odmoru. 

Isplanirajte razgovor unaprijed

Ovakav razgovor nije jednostavno imati i vrlo je bitan pa je dobro da se unaprijed malo pripremite. Prođite kroz najbitnije točke o kojima želite razgovarati i planirajte govor, a neka vam u tome pomogne netko od vaših najbližih. 

Imajte plan B

Ako vaš plan ne uspije, uvijek je dobro imate druge opcije. Nemojte se bojati tražiti da zakažete sljedeći sastanak nakon šest mjeseci, a do tada napravite sve kako bi ste ostvarili zadani cilj. Nekada i promjena tvrtke može rezultirati većom plaćom pa razmislite i o toj opciji. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime