Srijeda, 17 srpnja, 2024

Financije u vezi/braku: Moje ili tvoje ili naše ili nešto sasvim treće?

Financijska neovisnost u braku trebala bi biti temeljena na ukupnoj kvaliteti odnosa, a ne samo na količini osobnog novca na računu. Kako bilo i kako god partnerima pasalo kod raspodjele prihoda, svakako je dobro dogovarati se o zajedničkim investicijama i planovima

Financije u braku/zajednici nezaobilazna su tema svakog oblika zajedničkog življenja. Financije su važne: dobre utječu na zajednički život i razinu zadovoljstva partnera, ali isto tako loše financije utječu na nezadovoljstvo te stvaraju frustracije i razilaženje.U brak ulazimo s različitim očekivanjima ali i usvojenim navikama, isto se odnosi i na navike potrošnje odnosno štednje. Prema gruboj podjeli svi mi smo bazično ili ‘potrošači’ ili ‘štedljivci’ iako je normalno da ponekad i štedljivac potroši malo više, no u osnovi i dugoročno gledano pripadamo ovim financijskim tipovima. 

Ako jedan partner zarađuje više, ima li i veća prava pri raspodjeli budžeta?

Ovdje namjerno ne koristim izraz škrtica jer to je već granično ponašanje. Situacija je jednostavnija ako su partneri slični tipovi sa sličnim očekivanjima i navikama. No, to nije uvijek tako pa se partneri trebaju prilagođavati jedan drugom ali i svom zajedničkom budgetu. Također, česte su situacije kada jedan od partnera zarađuje više i samom tom činjenicom želi imati veća prava pri raspolaganju budgeta.

Financijska odgovornost: 10 preventivnih načina kako bolje upravljati novcem

Slikovito bi to moglo izgledati ovako: ja zarađujem 5.000 kn, moj suprug 25.000 kn i nakon što odvojimo za kućne potrepštine dio – recimo ja 2.500 kn, a suprug 6.000 kn – svako troši kako želi. I onda dođe vrijeme godišnjih odmora – on ode dva tjedna na godišnji odmor, a ja budući da si svojim novcem ne mogu isto priuštiti – ostanem kod kuće i eventualno odem u Crikvenicu na dnevno kupanje. Pri tom mi suprug šalje divne razglednice i opisuje koliko mu nedostajem i kaže koliko mu je žao što nisam s njim.
Naravno, ova je situacija karikirani primjer, ali isto tako moguća ako u bračnom zajedništvu financije imaju potpuno odvojenu funkciju. Naime, činjenica da jedan partner zarađuje manje u primjeru zajedničkog budgeta trebala bi značiti da se oko zajedničkih mogućnosti, troškova i planova zajednički i dogovaraju bez obzira na pojedinačni financijski doprinos kućnom budgetu.

Nematerijalni doprinos jednog partnera

Uostalom postoji i nematerijalni doprinos koji bi se itekako mogao financijski iskazati, veća briga o domaćinstvu, djeci i sl. od strane jednog partnera, kako bi drugi mogao imati više vremena za posao koji donosi i financijske rezultate. Primjera je nebrojeno no činjenica je da zajednički budget para iz našeg primjera broj 1. iznosi 25.000 kn i da, ako dobro planiraju i usklade svoje troškove, novca može biti i za svakodnevne potrebe i za putovanja i djecu i štednju, odnosno, investiranje…

Neki parovi imaju potpuno odvojene budgete i funkcioniraju tako da svatko pridonosi jednako za troškove života, a ostatak troši kako želi. Na taj način imaju osjećaj zadržavanja neovisnosti. Osobno vjerujem da je financijska neovisnost u braku temeljena na ukupnoj kvaliteti odnosa, a ne isključivo na količini osobnog novca na računu. Kako bilo i kako god partnerima pasalo kod raspodjele prihoda, svakako je dobro dogovarati se o zajedničkim investicijama i planovima.

Poželjno je imati ‘redovite’ obiteljske sastanke o financijama

Ovdje dolazimo do riječi planovi koji su u braku nužni, tj. potrebno je izdvojiti vrijeme kako bi se izradio zajednički pisani plan prihoda i troškova pa onda i planiranih investicija, bilo da se radi o manjim troškovima kao što je nabavka namirnica ili o većim izdacima kao što je kupnja automobila, stana i sl. Znači poželjno je imati ‘redovite’ obiteljske sastanke o financijama.

Impulzivna kupnja: Koji spol više troši i kako kontrolirati potrošnju?

Jedno istraživanje iz 2017. godine u Americi kaže da su 54% onih koji dnevno ili tjedno razgovaraju o novcu u braku – svoj brak okarakterizirali kao izvrstan ili jako dobar. Nasuprot 29% onih koji su izjavili da o novcu rijetko razgovaraju, a svoj brak karakteriziraju kao OK ili u krizi. Zato razgovarajte o obiteljskim financijama jer one uključuju puno više nego samo vas dvoje.

Obiteljske financije mogu uključivati i pomoć roditeljima ili rodbini jednog partera, a znamo svi koliko ovakvi odnosi mogu biti teški i bez financija. Ako jedan od partnera ne razumije potrebe onog drugog često se pomoć obitelji skriva. Isto je i s djecom – koliko puta smo čuli ‘ok, mama će ti kupiti ali nemoj reći tati ili obrnuto’. Nije li i ovo jedan od oblika bračne ‘nevjere’, bez obzira što obično pod pojmom nevjere pretpostavljamo seksualno ili emotivno varanje.

U pravilu nema jednog ispravnog odgovora kako voditi zajedničke financije ali svakako ključ je u dogovoru i u poštivanju nekoliko principa:

  1. Trošite onoliko koliko zarađujete – ako jedan od partnera voli brendiranu odjeću, a drugi je zadovoljan i sa robnim markama nađite zajedničko rješenje, pronađite stvari na rasprodaji u outletu i sl., vaš životni stil trebao bi biti usklađen s vašim mogućnostim.
  2. Prepoznajte vlastite razlike u osobnosti i nastojte se uskladiti kad je novac u pitanju.
  3. Izradite i pratite obiteljski budget – neka vam financijski sastanci budu izvor dodatnog zajedništva.
  4. Radite na stvaranju budgeta (uštedite) za neočekivane situacije – što ako se primanja obitelji smanje, kako pratiti fiksne troškove i osigurati funkcioniranje obitelji. Zajednički stvorite budget u kojem obitelj može naći spas za ovakve nepoželjne situacije
  5. Neka razlike u prihodima pojedinog partnera ne budu kamen spoticanja među vama – brak bi trebao biti zajedništvo, a to u financijama znači da i onaj koji zarađuje manje može imati životni obiteljski stil u skladu s obiteljskim budgetom.
  6. Pomozite partneru kod želje da postane financijski odgovorniji i jasno komunicirajte zajedničke mogućnosti i želje.
  7. Dogovorite potrošnju koja se odnosi na djecu i nikako nemojte djeci dozvoliti da oni rastežu vaš kućni budget iskorištavajući činjenicu da vas dvoje slabo komunicirate na temu financija!

Savjet psihologa: Kako se oduprijeti konzumerizmu u kriznim situacijama?

_______________________________________________________________________

Ivana Gabrić Markovinović diplomirana je ekonomistica s dugogodišnjih iskustvom rada u marketingu te u prodaji banaka i osiguravajućih kuća. Na temelju poslovnog iskustva u ‘malom prstu’ ima sve o racionalnom upravljanju novcem. Supruga je i majka dvoje djece pa sva znanja primjenjuje i u privatnom životu. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime