Subota, 23 ožujka, 2024

Najveseliji vrtić u gradu: u njemu ekipa maše repom, laje, zavija…

Saša Španović je 30-godišnja Zagrepčanka koja je prva u Hrvatskoj registrirala vrtić za pse, a potražnja za njezinim uslugama čuvanja kućnih ljubimaca toliko je porasla u zadnjih 5 godina da Saša neke klijente – mora i odbiti!

Nakon godina volontiranja po raznim udrugama za zaštitu životinja, još od svoje osnovne i srednje škole, ali i pomaganja i uskakanja prijateljima i susjedima kada nisu imali kome ostaviti svoje ljubimce na čuvanje, Saša Španović odlučila je svoje usluge na koncu i – registrirati.Pets Only prva je legalizirana tvrtka za profesionalne šetnje pasa ali i svojevrsni hotel za pse koji ne uključuje čuvanje u kavezima. Zanimljivo je kako je Saša, prije pet godina kada je pokretala ovaj biznis, morala tvrtku registrirati kao – zoološki vrt! Naime, kod nas nije do tada bilo registriranih takvih djelatnosti.
“Mi smo prva registrirana firma u RH koja se bavi čuvanjem i šetanjem kućnih ljubimaca. Do sada je kod nas bilo samo registriranih obrta koji se bave čuvanjem pasa, odnosno hotela u kojima su psi smješteni u kavezima, a mi smo prvi tip smještaja gdje su psi smješteni po stanovima. Kod nas je zaposlen veći broj ljudi, i za sada radimo na području cijelog Zagreba. Nudimo razne usluge: od čuvanja pasa, vrtića za pse, šetnji, obilaska mačaka dok su vlasnici odsutni, nudimo mogućnost čuvanja ljubimca u klijentovom stanu, davanje terapija, vožnju pasa kod veterinara, kupanje, rezanje noktiju, edukacije i savjeta, marketinške usluge”, priča nam Saša.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Saša Španović (@mopsron)

Zaposlenici samo uz stručne preporuke
Svi njezini zaposlenici moraju imati preporuke za posao, i to obično od uzgajivača i kinologa koji garantiraju da se radi o osobi koja je odgovorna, koja poznaje osnove socijalizacije pasa i kinologije te zna kako komunicirati s vlasnicima.
Naime, Saša je do sada imala i razne studente koji su radili za nju, no mnogi su se pokazali nepouzdanima. Zanimalo nas je kako uopće izgleda njezin dan?
“Bukirano (smijeh), od ranog jutra do kasno navečer, doslovno od 0-24. Vodim vrtić koji kreće od 7 ujutro pa traje do navečer jer imamo dvije smjene čuvanja. Osim vrtića vodim brigu o papirologiji, društvenim mrežama, radim rasporede za zaposlenike. Također uskačem u šetnje, kada nema pasa u vrtiću iskoristim priliku za obilazak mačaka i davanje terapija…”, objašnjava naša sugovornica.

Skrb o ljubimcima je komplicirana
Na činjenicu da mnogi posao čuvanja kućnih ljubimaca ne doživljavaju kao ozbiljnu profesiju, Saša odmahuje rukom:
“Nažalost mnogi misle da je to samo uzeti psa i čekati da vlasnik dođe, no, skrb o kućnim ljubimcima je iznimno komplicirana. Većina pasa je na nekoj terapiji, i definitivno je najteže raditi s alergičarima. Njih treba stalno paziti i nagledati da ne pojedu kakvu mrvicu jer odmah dobiju alergijsku reakciju. Isto tako, znalo nam se dogoditi da vlasnici pošalju psa u vrtić ili na čuvanje s potrganim povodcima i ogrlicama pa je tu velik rizik da se pas istrgne u šetnji i pobjegne, zato u većini slučajeva koristimo našu opremu. Psi se, naravno, vani mogu sukobiti, što je prilično čest slučaj, a obično se zaleti neki nepoznati pas – u toj situaciji moramo znati reagirati. Barem jednom se to dogodilo svakom od nas i barem jednom nas je ugrizao neki tuđi pas, ali dogodi se da nas ugrize i pas o kojem skrbimo. Problem su i vlasnici koji ne žele sebi priznati da su im psi neodgojeni i agresivni, pa ga predstave kao najboljeg psa na svijetu, a zapravo je jako problematičan. No, nikad nije pas kriv, nego su krivi vlasnici koji se ne bave s takvim psom pa moramo korigirati njegovo ponašanje. Da, korigiramo, ne odbijemo klijenta kao konkurencija, nego se potrudimo da preodgojimo psa i damo savjete vlasniku!”, otkriva Saša.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli PETS ONLY (@petsonlyzg)

Nova aplikacija za naručivanje
Pets Only od nedavno ima i aplikaciju kojom se olakšava naručivanje ljubimaca. Na njoj se radilo zadnjih godinu dana, jer je zahtijevala program za rad u više smjena, više zaposlenika, lokacija i usluga.
“Do ideje smo došli jer mi svakodnevno stižu poruke na svim društvenim mrežama i kanalima za dopisivanje i nekada mi se dogodi da ne stignem sve poloviti. Primjerice, ako sam u šetnji, zaboravim na neki termin i više ne znam gdje su mi poslali poruku i kada i tu se gubim i gubim vrijeme. Ovako se nadam da će ljudi slati sve u aplikaciju gdje svi zaposlenici mogu vidjeti zahtjeve i sami ih odobriti, a opet sve nam je na jednom mjestu”, s osmijehom kazuje Saša.

Zainteresirani vlasnici kućnih ljubimaca (a tu nisu uključeni samo psi, jer je Pets Only na čuvanju ima i druge ljubimce, poput, primjerice, svinje Bacon Kosher ) trebaju popuniti upitnik nakon kojeg se Saša dogovara s njima. Bitno je da pas koji dolazi na čuvanje bude čipiran i cijepljen protiv bjesnoće (sukladno zakonom) te je poželjno da je cijepljen protiv zaraznih bolesti. Isto tako inzistira se da su psi koprološki testirani (test na parazite preko stolice) dva puta godišnje kako ne bi došlo do invazije parazite među njima.
U eri društvenih mreža Saša nije zanimljiva samo zbog svog poslovnog pothvata – jer, kakao nam priznaje nitko joj na početku nije vjerovao da će njezina ideja o čuvanju i šetnjama ljubimaca uopće zaživjeti – nego je zanimljiva i raznim sponzorima pa se namaće kao i jedna od najpoznatijih pet influencerica kod nas.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli PETS ONLY (@petsonlyzg)

Šetnje ljubimaca zaraženih osoba
S time bi se sasvim sigurno složili i svi njezini ljubimci kod kuće; tri psa, tarantule, gekoni, razni kukci, glodavci…
S obzirom na pandemijsku situaciju u zemlji Saša nam objašnjava kako su do sada šetali i puno pasa zaraženih osoba i osoba u samoizolaciji. Maksimalna zaštita je u tom slučaju obveza, iako je strah uvijek pomalo prisutan, objašnjava Saša i dodaje:
“Uvijek uz sebe imamo bočice dezinficijensa s kojima dezinficiramo lajne i sebe. Nažalost, situacija s koronavirusom je takva da je previše osoba koje nas zovu i traže pomoć pa smo neke morali i odbijati!”

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli PETS ONLY (@petsonlyzg)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime