Ponedjeljak, 14 studenoga, 2022

Petra Pupić: Kako uvesti red u dom i riješiti se viška po KonMari metodi

Kako je svima cilj da predmeti koji nas okružuju budu isključivo oni koji nam izazivaju veliku radost i koji nam čine život jednostavnim, potražili smo savjete kod Petre Pupić, prve konzultantice KonMari metode u Hrvatskoj

Godina koja je iza nas više nego ikad navela nas je da preispitamo kvalitetu svog življenja, posložimo prioritete, rasčistimo s ‘viškom’ i svim nepotrebnim stvarima oko sebe… U situaciji životne ugroze shvatili smo bez koliko stvari možemo i što nam nije nužno neophodno za sretan život.Pa smo u jednom trenutku lockdowna sasvim sigurno svi krenuli raspremati dom i rješavati se viška stvari. Iako smo u nekim trenucima osjećali olakšanje i rasterećenje, vjerojatno je bilo i onih trenutaka koji su u nama izazivali stres i teško nam se bilo odvojiti od dragih uspomena.

Kako najbolje očistiti dom i posložiti postojeće, nužne stvari, u njemu sasvim sigurno znaju profesionalci za taj posao – konzultanti koji uz pomoć određenih metoda paze na sustavnu organizaciju u domu, ali i na radnom mjestu.

Glavne smjernice i pravila KonMari metode

Kako je svima cilj da predmeti koji nas okružuju budu isključivo oni koji nam izazivaju veliku radost i koji nam čine život jednostavnim, potražili smo savjete kod Petre Pupić, prve konzultantice KonMari metode u Hrvatskoj.

“Najbitnije je željeti napraviti velike promjene i znati kako se točno želimo osjećati u novom prostoru te koji životni stil želimo imati. Nakon toga počinjemo s raščišćavanjem i to na način da radimo po kategorijama umjesto po lokaciji. Kategorije su: odjeća, knjige, papiri, komono (ostali predmeti kao kozmetika, kuhinjski predmeti, hobiji itd.) i sentimentalne vrijednosti. Kod poslovnog prostora, kategorija su iste izuzev prve, dok kod digtalnog raščišćavanja imamo kategorije: dokumenti, emailovi i smartphone aplikacije. Raščišćavamo na način da uzmemo predmet s obje ruke i zapitamo se osjećamo li iskru radosti. Istu onu iskru koju osjetite kada primate bilo koji najdraži predmet. Cilj je da se tako osjećate, ili barem približno, sa svim ostalim predmetima. Čak i kada na prvu mislimo da nema iskre, sjetimo se svrhe samog predmeta. Ako je to, primjerice, lončić za kuhanje kave koji nam je potreban da bismo uživali u kavi, onda ta njena svrha izaziva itekako radost”, objašnjava Petra.

Raščišćavamo točno ovim redosljedom kategorija, a razlog je prepoznavanje emocija i iskre, a to je jednostavnije kad se ide od lakšeg prema težemu. Primjerice, ako se netko bavi knjigama, za njega će to biti zadnja kategorija jer je izrazito vezan za nju, tako da se sustav prilagođava.

Konmari tehnika je zamišljena da se provede po mogućnosti samo jednom i to u jednom mahu, što znači da je bolje da nema većih pauzi između čišćenja kategorija

Važno je napraviti nagle promjene

Prema Petrinom dosadašnjem iskustvu rezultati su tim bolji kada napravimo veliku i naglu promjenu. Nije isto kada odlučite odbaciti, recimo, tri majice u odnosu na svu vašu odjeću, od rublja do skafandera, koju ćete staviti na jednu hrpu i ‘suočiti’ se s njom. Ne radi se samo o količini koju posjedujete već se često među predmetima zametnu i duplikati koji su inače ili skriveni ili spremljeni na više strana.
“Osim toga, neminovno ćete shvatiti koliko je to ustvari puno posla i nećete više tako olako dopuštati novim slučajnim predmetima da pređu prag vašeg doma. Znat ćete da će vas kad-tad dočekati i kratiti vam vrijeme koje ste mogli iskoristiti za nešto vama puno draže samo da ste u startu rekli ‘ne, hvala’, zar ne?”, kaže Petra.

Organizacija predmeta je ključna

Osim riješavanja predmeta KonMari metodom može se naučiti pospremiti i skladištiti odjeća, namirnice i ostale stvari. Postoje određena pravila za dobru organizaciju predmeta. Jedno od glavnih pravila organizacije odjeće jest da ju većinom slažete kao kazete jer se ne gužvaju ostale stvari pri njihovom vađanju. Također, postoji i pravilo slaganja stvari okomito umjesto horizontalno jer tako lakše posegnete za predmetom i vidite sve što imate. 
“Dva glavna završna pravila koja ostaju nakon što se raziđem sa klijentom su:
posjedujte samo stvari koje vam izazivaju veliku radost te pronađite dom za svaku i najmanju stvar koju posjedujete na lako dostupno i vidljivo mjesto. To znači da sve što se nalazi u nekom od elemenata, primjerice, u ladici, morate vidjeti na prvi pogled kada ju otvorite, bez da išta dodirujete”
, objašnjava Petra.

Ideje za skladištenje – prije kupovine novog namještaja

Ova metoda se može koristiti i u uređenju prostora i interijera. Primjerice, jedna Petrina klijentica je htjela KonMari savjet prije kupnje nove kuhinje, odnosno ideje za bolje skladištenje. I to je nešto što je svakako preporučljivo prije bilo koje renovacije.
“Naime, ne samo da znate s kojom točnom količinom stvari raspolažete i prema tome dizajnirate na to 20% više prostora, već počinjete dobivati razne zamisli i želje oko nove kuhinje. Marie Kondo sama kaže u knjizi ‘Spark Joy’ da, ako smo u procesu kupnje novog stana ili kuće, prvo dobro raščistimo staru. Kuća u kojoj sada živite dovest će vas do vaše sljedeće kuće. Ponekad mislim da su sve kuće povezane nekom mrežom i kada pospremite svoju staru kuću kao da javlja svima na mreži da se vi zbilja dobro brinete o svom mjestu te vam privuče novu i predivnu kuću. Osobno mi se tako i dogodilo, a vjerujem da je tako i s manjim prostorijama kao što je u ovom slučaju kuhinja”, tvrdi  Petra.

Photo courtesy of KonMari Media, Inc.

Konmari za razliku od minimalizma predlaže da sve stavite na hrpu i odjednom te odlučite na temelju pitanja ‘što ostaje’. Kod minimalizma je pitanje ‘što odlazi’

Sličnosti i razlike između minimalizma i KonMari metode

Iako oba pravca imaju isti temelj i cilj, a to je raščišćavanje doma, razlika je u načinu provođenja. Konmari za razliku od minimalizma predlaže da sve stavite na jednu hrpu i odjednom te odlučujete na temelju pitanja ‘što ostaje’. Kod minimalizma si postavljate pitanje ‘što odlazi’.

“Putem KonMari metode možete zadržati 500 knjiga ako sve do jedne izazivaju u vama ogromnu radost. Minimalizam zagovara život sa što manje predmeta što bi značilo da otpustite i tih 500 knjiga. Vrlo često minimalisti, kada vide završni rezultat Konmari festivala, i dalje vide zakrčeni prostor. Zato je vrlo zanimljivo kada ljudi izjednačavaju Konmari sa minimalizmom, pokazuje nam u kakvom konzumeričkom vremenu trenutno živimo. Također, minimalizam pita ‘je li to zbilja trebaš?’ dok Konmari pita ‘je li to zbilja voliš?’ Minimalisti se znaju često riješavati i predmeta koje vole i predmeta koji su im možda praktični kako bi ostavili samo one koji su im neophodni za život. Nema ničeg loše u tome, to samo znači da im je prazan prostor potrebniji i samim time na vrhu prioritetne liste. Ne vidim ih kao dva pravca koja se sukobljavaju, više kao dva pravca koja vam na pladnju nude svoje prednosti a na vama je da odaberete i sa jednog i sa drugog. U svakom slučaju ćete slušati sebe i svoju intuiciju”, pojašnjava Petra.

Uspješno raščišćavanje prostora je moguće

Ako niste spremni na ovakvu metodu raščišćavanja krenite po redu. Odlučite se za kategoriju za koju mislite da ste spremni i stavite sve na jednu hrpu. Ako je moguće kada radite hrpu radite ju u podkategorijama. Kod odjeće bi to značilo, hlače na jednu stranu, haljine na drugu.

“Uzmite jednu po jednu stvar sa obje ruke i obratite pozornost osjetite li radost. Ako niste sigurni, jedna od podmetoda koja može pomoći je da na početku odabere tri najdraža predmeta sa hrpe i dobro zapamtite osjećaj koji imate kada ih uzmete. Stavite ih uz vas i kada dođe trenutak nedoumice pogledajte u najdraže izdvojene predmete do vas i ocjenite koliko je njima blizu predmet koji ste uzeli. Nemojte zaboraviti donirati predmete kojih se riješavate (najbolje u kartonskim kutijama umjesto plastičnim vrećicama) ili ih pravilno reciklirati. Ovisno o čemu se radi, postoji Humana Nova, Crveni križ i facebook grupa Sharing is caring za svaki grad u Hrvatskoj”,savjetuje Petra.

Nemojte zaboraviti donirati predmete kojih se riješavate (najbolje u kartonskim kutijama umjesto plastičnim vrećicama) ili ih pravilno reciklirati

Trebamo li promjeniti kompletan mindset?

Za uspiješnost Konmari metode potrebna je snažna želja da pokrenemo sve ponovno iz korjena ili da promjenimo cijeli mindset.
“Za početak je dovoljna sama želja, a kako prolazite kroz process ili kako mi to zovemo KonMari festival, mindset se automatski mijenja. Jer iskustveno osjećamo i vidimo promjene i ne želimo se više vratiti nazad na stari način razmišljanja. No, ono što je bitno jest da svatko u sebi mora osjetiti potrebu i želju za promjenom i balansom, umjesto da se sam prisiljava ili da ga okolina prisiljava na to”, zaključuje Petra, a njezin rad možete pratiti na stranici Root of Joy.

Pročitajte još...

Tražite inspiraciju za uređenje doma? Ovo su top trendovi u umjetnosti!

Osim djela izloženih u muzejima i galerijama, sjajna umjetnička djela čekaju nas i na ekranima uređaja koje svakodnevno koristimo. Ako tražite inspiraciju za "savršeni" komad koji će osvježiti vaš prostor ili pak razmišljate o potpunom uređenju doma, ovo su neki od trenutačno najpopularnijih trendova

Japandi, neon, grandmillenial… ovi će stilovi vladati u interijerima u 2021.

Netko će utjehu pronaći u čistim linijama minimalističke estetike, a drugi u baršunastoj sofi koja neodoljivo podsjeća na bakinu kuću i vraća nas mislima u djetinjstvo. Trendovi za ovu godinu fokusirani su na stvaranje doma koji je proje svega udoban

10 malih načina da oživite dom: bez kupovanja ijedne nove stvari

Što napraviti sa 'silnim vremenom' koje provodimo u svom stanu zbog pandemije? Nikad nije bilo povoljnije vrijeme za mini adaptacije u stanu i preslagivanje namještaja, dekora... općenito za - osvježenje doma. A za to ne trebate potrošiti niti jednu kunu!

4 jednostavna načina da čišćenje doma pretvorite u – zero waste ritual

Nitko od nas ne očekuje da se preko noći prebacimo na život bez otpada. No, savjesni i odgovorni, kakvi moramo biti prema vlastitom zdravlju i održivom razvoju Zemlje, čak i najosnovnijim djelovanjem u svoja četiri zida možemo doprinjeti boljoj budućnosti - i istodobno čišćem domu

Povezano

Čestitamo: dm je predstavio brojne poslovne uspjehe i postignuća

U protekloj poslovnoj godini dm je uložio više od 61 milijun kuna u razvoj prodajne mreže, dm online shopa i digitalizaciju poslovanja. Uz šest novih prodavaonica, od kojih su tri otvorene u gradovima u kojima dm do sada nije imao prodavaonice, dm je otvorio i 11 novih specijaliziranih odjela za bezreceptne medicinske proizvode

DUBROVNIK EXPO 22 ćete napustiti s mnoštvom inspiracija i ideja

Da jesen u Dubrovniku nikada nije bila uzbudljivija najbolje nagoviješta program koji vas očekuje u tri dana održavanja DUBROVNIK EXPO-a, pa će se tako kroz prva dva dana, mladi iz Hrvatske, ali i Crne Gore i Bosne i Hercegovine moći na interaktivan način upoznati s prilikama koje nude poslodavci, obrazovne institucije i europske inicijative

14 mladih i uspješnih poduzetnika koji dokazuju da su godine samo broj

Nikada nije prerano ili prekasno postati uspješan u životu. Putovanje do uspjeha može početi u bilo kojoj dobi, a mi donosimo listu poznatih i manje poznatih mladih poduzetnika koji to dokazuju

Top 5 trikova koji će vam olakšati odrađivanje radnih obveza

Bilo da si želite uštedjeti vrijeme i frustraciju ili se bolje usredotočiti na ono što je stvarno važno, donosimo savjete koje ćete lako primijeniti u svakodnevnim radu, a dovesti će vas korak bliže tome da ovu godinu svoj radni život podignete na 'viši stupanj'

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime