Nedjelja, 9 siječnja, 2022

Urban Oasis: Pun stol povrća kao iz bakina vrta za manje od 15 kuna!

Da Hrvatska nimalo ne zaostaje po inovativnim trendovima dokazuje i priča o Urban Oasisu - moderno dizajniranom uređaju za aeroponski uzgoj biljaka i povrća -u 'pametnim' vitrinama koje se mogu smjestiti u bilo koji zatvoreni prostor. Aeroponski uzgoj podrazumijeva uzgajanje biljaka bez zemlje, samo uz pomoć vodene pare!

Urbani vrtovi budućnost su uzgajanja povrća, terapetutskog i ukrasnog bilja. Među njima su najinovativniji takozvani aeroponski uređaji kojima za uzgoj biljaka nije potrebna zemlja, već samo voda.
Osim što može uzgajati veći broj biljaka na manjoj površini, ovakav način uzgoja biljaka održiviji je za okoliš jer značajno smanjuje upotrebu fosilnih goriva, vode i pesticida te omogućava proizvodnju tijekom cijele godine. Ovaj pametni uređaj štedi veliku količinu novaca, a omogućuje vam da jedete vlastito uzgojenu hranu, što je naročito u gradovima, postalo skoro pa nemoguće. 

Prva nagrada za inovaciju – poticaj za razvoj projekta

Urban Oasis hrvatska je tvrtka koja se bavi proizvodnjom urbanih vrtova, a pokrenuta je 2018. godine kada su se Marko Ratković, tada student FER-a, i Mateo Cahun, student TVZ-a, prijavili na studensko natjecanje ‘Imagine, Create, Innovate: Smart City’ u organizaciji Inovacijskog centra “Nikola Tesla”. Mladi je tandem osmislio projekt ‘Urbani vrt – koncept automatiziranog IoT staklenika za kućno uzgajanje povrća’ i osvojio – prvu nagradu! To im je dalo ‘krila’ pa su se odlučili ozbiljnije posvetiti projektu.

Zato su se timu priključile Lucija Jelavić i Nikolina Martinec, studentice Krajobrazne arhitekture Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Izradili su prvi protip i započeli s uzgojem reznica različitog ukrasnog bilja, nakon čega su pokušali uzgojiti zelenu salatu i začinsko bilje i u tome – uspjeli! Nakon toga su uspješno uzgojili i ciklu, kukuruz i bosiljak te odlučili proizvod plasirati na tržište.

Sve što trebate za vrt u svom domu su vodena para i utičnica

Njihov vertikalni vrt ima različiti sistem navodnjavanja od horizontalnih vrtova. U njemu se koristi vodena para i zbog toga je potrebno taktički postaviti biljke – one kojima je potrebno najviše vode za razvoj postavljaju se na dno, a one koje trebaju manje vode na – vrh. Zahvaljujući ultrasoničnoj čestici koja se nalazi u uređaju, voda se pretvara u vodenu paru koju ventilatori raspršuju kroz cijeli prostor, a korijeni biljaka ih ‘ulove’ – i tako funkcionira proces zalijevanja. Zahvaljujući spremniku od 8 litara, vodu je potrebno dodavati u prosjeku svaka dva tjedna, a uređaj treba cijelo vrijeme biti uključen u struju.

Za njegov rad treba vam čak 50 posto manja količina vode u odnosu na onu koju bi potrošili na uzgoj biljaka u vrtu s vodom. Uređaj je opremljen i raznim senzorima te je kroz pametne algoritme u mogućnosti precizno prilagoditi unutarnju mikroklimu kako bi biljke rasle u optimalnim uvjetima.
“Uređaj je osmišljen i realiziran posebnim metodama navodnjavanja te LED rasvjetom, koja osigurava svjetlost za fotosintezu. Specijalizirani senzori koji prate unutarnje faktore (kao što su: temperatura, vlaga i tlak) omogućavaju precizno kontroliranje mikroklime unutar  sustava. Kako je okolina izolirana i regulirana, mogu se uzgajati posve različite vrste voća, povrća, terapeutskog i ukrasnog bilja. To znači da se mogu uzgajati posve različite biljke, od tropske prašume do bakinog vrta – istodobno!”, otkrivaju nam iz Urban Oasisa.

Biljke se kontroliraju na ‘oblačiću’

Zahvaljujući tehnologijama koje koristi uređaj sam kontrolira rast i razvoj biljaka te odmah uočava i najmanje promjene. Sve informacije se spremaju u ‘oblak’ na računalu kojem možete pristupiti u svakom trenutku i saznati trebali li vašoj biljci još vremena ili je spremna za branje. 
“Obradom podataka visokokvalitetnih kamera i senzora, zabilježena je i najmanja promjena u razvoju biljaka. Kombinacijom pravodobnih podataka sustava, s unaprijed izračunatim modelima biljaka, Urban Oasis pruža točne informacije o razvojnom stadiju biljaka”, objašnjavaju nam mladi inovatori.
Tako sve informacije vezane uz stanje biljaka u vašem vrtu imate na jednom mjestu.

Pozitivan utjecaj na okoliš i ušteda novaca

Prilagođeni i kontrolirani uvjeti unutar uređaja omogućavaju do dva puta brži rast bilja i veći udio vitamina te izostanak različitih bolesti bilja zbog čega korištenje pesticida nije potrebno, a zbog smanjenje potrošnje vode, hranjive i električne energije smanjuje se i cijena dobivenog povrća.
Svaki korisnik ovog uređaja bi povrat trebao vidjeti već nakon dvije godine korištenja. Stol prepun povrća tako bi korisnike trebao koštati samo dva eura, što je nekih 15-ak kuna. Uz sve benefite koje ovakav način uzgoja ima na okoliš i kućni budžet, uzgajanje biljaka pomaže i održavanju mentalnog zdravlja.
“Sve navedeno doprinosi zdravlju korisnika i održivom načinu života. Uz to, angažiranost pojedinca u uzgoju bilja pridonosi njegovom psihološkom zdravlju, dokazanom smanjenju svakodnevnog stresa te terapiji potaknutoj sinestezijom raznih osjeta: mirisa, zvuka, izgleda, dodira i okusa, rekli su nam mladi inovatori.

Moderan izgled uklapa se u svako uređenje

Uređaj za sada dolazi u standardnim dimenzijama 60×60 cm i visok je 2 m. Atraktivnim dizajnom predstavlja osvježenje u svakom prostoru, a posebno je atraktivan za hotele, boutique hotele i urede. Tim Oasisa će istodobno preporučiti i kompatibilne vrste sjemena, odnosno biljaka za ciljani interijer i vaše potrebe.
“Cijena uređaja određena je benefitom krajnjeg korisnika, pri čemu korisnik ima mogućnost odabrati osnovnu verziju pa sve do krajnje verzije gdje se na temelju user feedbacka može automatizirati proces besplatnog održavanja (jednom godišnje), potpuno besplatnog bilja i adaptivno postavljanje ambijenta, odnosno modela rada. Sve što korisnik treba napraviti jest uključiti uređaj u struju i prema potrebi dolijevati vodu u spremnik”, savjetuju mladi poduzetnici. 
Motivirani uspjehom ovog projekta, naši m
ladi inovatori imaju velike planove. Trenutno razvijaju i Urban Oasis Wheat uređaje u svrhu znanstvenog istraživanja klimatskih promjena u suradnji s Inovacijskim centrom Nikola Tesla, Fakultetom elektrotehnike i računarstva te Agronomskim fakultetom u Zagrebu.

Fotografije: privatni album

Pročitajte još...

Pametni mikrovrtovi za svježe zelenje uvijek pri ruci – i to bez imalo truda 

Takvi uređaji sami 'znaju' dati biljkama dovoljno vode, hranjivih tvari i posebno prilagođene svjetlosti što djeluje poput sunca, pa se s njima lako mogu snaći i najveće neznalice i antitalenti za uzgoj zelenja

Dunja Mazzocco Drvar: Onečišćenje zraka je uzrok i brojnih psihičkih bolesti!

Dunja se s početkom klimatološke jeseni pridružila stručnjacima u Društvu za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) koji se bave ublažavanjem klimatskih promjena i suzbijanjem energetskog siromaštva. Jedna je od najboljih sugovornica koja nam može objasniti klimatske promjene i održiv razvoj, u Hrvatskoj i u svijetu.

9 YouTube kanala koji nas inspiriraju na odgovorniji (i zeleniji) život

Postoje tisuće vlogera koji promoviraju održivi razvoj i odgovoran način življenja stvarajući koristan sadržaj za svoju publiku. A kako predviđamo da ćemo ove godine provoditi puno vremena gledajući i učeći izabrali smo devet njih koji su nas oduševili praktičnim i korisnim savjetima

Vrijeme je za akciju: 8 održivih ideja što raditi dok ste kod kuće!

I za vrijeme 'lockdowna', dok sjedite kod kuće i ne možete mrdnuti iz svoje županije, možete pomoći ovoj našoj maloj plavoj lopti. Za početak, riječite se konačno viška stvari iz doma i donirajte ih - i postanite što aktivniji i produktivniji član svoje zajednice

Povezano

Još nije kasno: Last minute darovi za najdraže kolege na poslu

Ovih blagdana, više nego ikada, vrijeme je da pokažete svoju zahvalnost svojim kolegama. Slobodno se odmaknite od klasičnih darova i odaberite one koji pokazuju da ste obraćali pozornost

21 put prema uspjehu: Najuspješnije žene Hrvatske pokazat će kako mijenjati društvo

Novi koncept projekta i dalje će težiti motivirati i inspirirati prvenstveno mlade - studente završnih godina fakulteta i u fazi ranog zaposlenja, da vjeruju u uspjeh temeljen na predanosti, upornosti, znanju, pravim vrijednostima i vlastitim kvalitetama

Lana Rosandić: Tvrtke će razvijati vlastite virtualne influencere i odbacivati celebrityje koji promoviraju sve i svašta

Vlasnica agencije Alert otkriva koji su trendovi u svijetu influencera, koje su društvene mreže preuzele primat te što klijenti doista traže

Tomislav Pokrajčić (JelTom): Na međunarodnom tržištu dobijemo zlato, a u RH nas odbiju bez točnog objašnjenja!

Tomislav Pokrajčić, suvlasnik i direktor tvrtke Jel Tom, koju je osnovao njegov otac, poznati inovator Frano Pokrajčić, otkriva kako je njihova tvrtka postala poznata po višestruko nagrađivanim inovacijama, od izuma Razbijača valova preko mobilne Box barijere koja služi za zaštitu od poplava

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime