Četvrtak, 11 travnja, 2024

Vrijeme je za akciju: 8 održivih ideja što raditi dok ste kod kuće!

I za vrijeme 'lockdowna', dok sjedite kod kuće i ne možete mrdnuti iz svoje županije, možete pomoći ovoj našoj maloj plavoj lopti. Za početak, riječite se konačno viška stvari iz doma i donirajte ih - i postanite što aktivniji i produktivniji član svoje zajednice

Kako smo veliki dio 2020. godine proveli u svojim domovima, može nam se učiniti da nismo produktivni i ne činimo ništa konkretno. No, to ne mora biti tako. Donosimo vam održive ideje što napraviti kako biste i iz topline vlastitog doma učinili nešto za Zemlju.1/ Odvojite odjeću koju ćete proslijediti

Budući da toliko vremena provodite kod kuće zašto svoj životni prostor ne biste učinili ugodnijim, prozračnijim i čišćim? Mnogo je mjesta na kojima možete početi, a jedno od njih jest i vaš ormar. Sigurno ćete u njemu pronaći odjeću koju nećete više nositi. Napravite generalku i odvojite komade koje već neko vrijeme ne nosite. Stavite ih na stranu, pa odnesite u ‘second hand’ trgovinu ili donirajte.

Ovo je dobro vrijeme i za razmišljanje od kojih materijala je vaša odjeća. Saznajte više o rastućem problemu zagađenja okoliša tekstilnim otpadom zbog ‘politike’ fast fashiona. Primjerice, poliester i akril su mikrovlakna koji su iznimni zagađivači oceana, a posljednjih godina nalazimo ih i u ribama koje konzumiraju ljudi. Još jedan dokaz kako se sve u životu vraća. Informirajte se o brendovima koji su održivi i nastojte ubuduće kod njih nabavljati svoju odjeću.

2/ Osigurajte knjigama koje vas ne zanimaju drugi život

Kolike su šanse da na policama s knjigama držite i one koje ste pročitali, ali ih zapravo ne želite zadržati? Poprilične, rekli bismo. Možda pronađete i one koje ste dobili i nikad ih niste pročitali, jer vas jednostavno ne zanimaju. Zašto im ne biste dali novi život? Možete ih ponuditi gradskoj (ili kvartovskoj knjižnici), prodati za simboličnu cifru ili darovati na raznim platformama. Na ovaj način, napravit ćete više mjesta u domu i razveseliti nekoga što je win-win situacija za sve.

3/ Uzgajajte začinsko bilje i naučite koje je sezonsko voće i povrće vašeg podneblja

To što ste doma ostavlja vam vremena za povezivanje s prirodom. Bar onom koja je moguća unutar vaša četiri zida, na balkonu / terasi ili oko kuće. Bosiljak, peršin, origano, mentu (i to ne samo za mojito!) možete zaista uzgojiti i u stanu. Potrebne su vam keramičke ili plastične posudice, zemlja i sjeme. Posijte sjeme stavite posudice na svijetlo i toplo mjesto i strpljivo čekajte da biljčice niknu.

Za to vrijeme možete usavršiti i izradu tijesta za pizzu, jer će uz origano i bosiljak koji ste sami uzgojili to biti najbolja pizza koju ste ikad jeli. Osim toga, imat ćete vremena i informirati se o kulturama koje rastu oko vas. Lokalni uzgoj i hrana koju nabavljamo iz lokalnog uzgoja pomažu smanjenju mnogih štetnih utjecaja na okoliš od koji su staklenički plinovi samo dio.

4/ Razmislite o svojoj prehrani i promijenite ustaljene obrasce ponašanja

Kad smo doma, svjesniji smo hrane nego obično. Možda češće zavirite u hladnjak, kuhate sami dok radite od doma ili jednostavno imate više vremena kojeg želite provesti u dobrom društvu s hranom. Jedemo sporije (posebno za večerom kad su sve dnevne obveze iza nas) i više razmišljamo o onome što unosimo u svoj organizam.

Vrijeme je to i kad si postavljamo pitanja odakle dolazi hrana koju jedemo, kako se proizvodi, koliko se resursa troši za njezinu proizvodnju, onečišćuje li se njezinom proizvodnjom okoliš, je li lokalna, je li sezonska… Možemo li hranu nazvati održivom ili ne ponajviše ovisi o proizvođačima, no mi možemo inzistirati na tome da znamo porijeklo hrane i kupujemo i konzumiramo ‘održiviju’ hranu.

5/ Kupujte od lokalnih i malih poduzeća

Ovo je zapravo prijedlog koji se nastavlja na prethodni. Iako, od lokalnih i malih poduzeća možete kupovati sve, ne samo hranu. Prvi lockdown doveo je do toga da su se mnoga mala poduzeća okrenula webshopovima iz kojih proizvode koje naručite dostavljaju na vašu kućnu adresu.

Kupovinom od malih lokalnih poduzeća pomažete njihovom opstanku, ali i okolišu, jer se smanjuje energija potreban za dopremu proizvoda sa svih strana svijeta. S manjim udaljenostima koju proizvodi prevaljuju manji je i ugljični otisak. Pa je kupovina u lokalnim poduzećima velik benefit za planetu.

6/ Budite aktivni član svoje zajednice

Zahvaljujući digitalnim platformama čak i ako sjedite kod kuće, možete biti korisni svojoj zajednici. Stavite svoja znanja i vještine na raspolaganje drugima upravo kroz ove, danas svima dostupne, kanale. Možda možete pomoći malim biznisima u digitalnom marketingu ili napraviti video klip ukoliko se bavite video produkcijom.

Učitelji joge i fitness instruktori mogu snimiti i podijeliti svoje prijedloge kako se razgibati u danu u kojemu ostajete doma. Učitelji i nastavnici možda mogu pomoći onima kojima su potrebne instrukcije da lakše svladaju gradivo. Postoji puno načina za biti koristan, samo trebate otkriti koji je vaš.

7/ Pogledajte dokumentarni film o održivom razvoju

Puni ste ideja i prijedloga za još jedan holivudski blockbuster, no zašto ne biste potražili dokumentarce i informirali se, primjerice, o topljenju ledenjaka i kako to utječe na polarni ekosustav i biološku raznolikost? Ili što se događa s rijekama u industrijski razvijenim područjima? Koliko jeftina odjeća ili hrana koju konzumiramo, a dolazi iz velikih udaljenosti, šteti tropskim zemljama u razvoju?

Na Netflixu možete pogledati ‘Chasing Corals’, dokumentarni film o izumiranju koralja ili ‘The Ivory Game’ koja prati grupu preprodavača slonovače.  Uvijek je dobra ideja pogledati i dokumentarac David Attenborougha ‘A Life on Our Planet’.

8/ Pronađite i poslušajte online tečajeve o održivom razvoju

Ako imate volje i vremena, zašto ne biste poslušali online tečajeve o općenitim ili specifičnim pitanjima održivog razvoja, poput regeneracije ekosustava, održive mode ili kako učinkovito organizirati urbana područja? Za ovakve tečajeve trebat ćete odvojiti nekoliko sati do nekoliko dana. Možete pronaći i potpuno besplatne radionice dok ćete kod drugih trebati platiti samo ako želite certifikat.

Na edX-u kojeg su pokrenuli sveučilišta Harvard i MIT pronaći ćete široki raspon tema, dok će vam platforme poput Skillsharea pomoći u stjecanju novih vještina. Ovisno o tome čemu ste skloniji, iskoristite vrijeme koje imate za stjecanje nekih novih iskustava i znanja.

 

Fotografije: Pexels, Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime