Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Brzo i ukusno: Uživajte u banana breadu iz pećnice na vrući zrak

Jedina 'mana' banana breada je dugo vrijeme pečenja, a pećnice na vrući zrak riješile su taj problem

Veliki smo ljubitelji banana breada i svaka verzija koju smo isprobali ima jednu manu.  Jedino što ne volimo kod pripreme kruha od banane je – dugo vrijeme pečenja u pećnici, što obično traje cijeli sat. Srećom, u pećnici na vrući zrak je gotov za otprilike pola tog vremena, a ne gubi na okusu.Prije nego što se bacite na pripremu, provjerite koliki promjer okruglog kalupa vaša pećnica može primiti. 

Sastojci 

Jaja – obvezno peći s jajima sobne temperature! Miješanje hladnih jaja i masti uzrokovat će nakupljanje masnoće i negativno utjecati na teksturu vašeg kruha.
Višenamjensko brašno – višenamjensko brašno daje najbolju strukturu za brza pečenja. Nije tako gusto i glutenasto kao brašno za kruh, ali nije ni tako delikatno kao brašno za kolače 
Banane – najzrelije moguće banane (a da nisu, znate, pljesnive) najbolje su ovdje. Imaju najviše šećera, pa će imati super bananasti okus, plus su ekstra mekani, izvrsni za gnječenje.
Orašasti plodovi – dodavanje orašastih plodova stvara hrskavu teksturu i pojačava okus 

Postupak

1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. U velikoj posudi, koristeći ručni ili samostalni mikser, izmiksajte maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pahuljasti, što će trajati pet do sedam minuta. Dodajte umućeno jaje. Iako se može činiti da miješanje maslaca i šećera zajedno toliko dugo vremena nije potrebno, to je ključan korak za pravilno sjedinjenje ove dvije komponente.

2. U drugoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol. Dodajte mješavinu brašna u kremastu smjesu, naizmjenično sa zgnječenom bananom, dobro miješajući nakon svakog dodavanja.

3. Dodajte orašaste plodove ali nemojte smjesu previše miješati, da ne bi ispala pregusta. Miješajte nježno, samo onoliko koliko je potrebno da se orašasti plodovi ravnomjerno rasporede. 

4. Premjestite smjesu u namašćeni okrugli kalup za pečenje onolikog promjera koji stane u vašu pećnicu na vrući zrak. Pokrijte kalup folijom i pecite 25 minuta. Uklonite foliju i nastavite s pečenjem dok čačkalica zabodena u sredinu kruha ne izađe čista, 8 do 10 minuta. Nakon uklanjanja folije provjeravajte svoj kruh. Završno pečenje može varirati od pećnice do pećnice.

5. Ohladite kruh na sobnoj temperaturi u kalupu na rešetki tijekom 10 minuta. Nakon toga, izvadite kruh iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.

I posljednji korak je – uživanje u vašem banana breadu! Ukoliko ga ne pojedete do kraja, možete ga zamrznuti i u njemu uživati još jednom. Dobar tek! 

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime