Subota, 8 siječnja, 2022

Chez Darling: Male tajne i prave ‘mjere’ recepta za najbolju pincu ikad!

Znači, moš se udat' na brzake, moš se i rastat još brže; na reklamama kažu da možeš i kredit dobit brzo, ali pincu, sestro slatka, ne možeš. Ooooo, ne. Trebat će vam sigurno 3 sata, ako ne i više...

E, kaže mi jedan dan poluprijateljica: ‘Daj mi neki recept za brzinsku pincu’… Znači, kad je to rekla, sve je stalo. Ja sam se zbrecala kao da je upravo potres u tijeku, ono ukočila se… Okrenem se oko sebe da vidim je li ju netko čuo i ima li štete… Ne dolazim do zraka… ne mogu.

Znači, moš se udat’ na brzake, moš se i rastat još brže; na reklamama kažu da možeš i kredit dobit brzo, ali pincu, sestro slatka ne možeš. Ooooo, ne. So wrong, da para uši.

Prostorija u kojoj će se dizati debela ljepotica treba biti topla

Ok, idemo. Trebat će vam sigurno 3 sata, ako ne i više, pogotovo ako računamo pečenje. >
Prvo treba dobro, gotovo hermetički pozatvarati sve prozore pa taman da ti je 30 stupnjeva u stanu, prostorija u kojoj će se dizati debela ljepotica treba biti topla. Tijestu treba topline.

Drugo, svi sastojci trebaju biti sobne temperature; znači izvadiš ih ih najmanje sat vremena van u tu već dobro zagrijanu prostoriju. Sve sastojke precizno odvažeš, razdvojiš žumanjke i napraviš sve što te recept traži. Onda se malo odmakneš i zamoliš nebesa da ti budu milostiva. Možeš još jednom ljubazno zamoliti. I onda krećeš…

Pinca a la Darling

Sastojci:

  • 1 cijela kockica svježeg kvasca
  • 700 grama glatkog brašna
  • 300 grama oštrog brašna
  • 250 grama rastopljenog maslaca
  • 1 ribana korica naranče
  • 1 ribana korica limuna
  • 2,5 dl mlijeka
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • ružina vodica (par kapi), ali može i bez toga ako nemate
  • 1 dcl maraskina ili ruma
  • 25 dag šećera
  • 6 kom žutanjaka

Priprema:
Prvo rastopiš germu (kockicu kvasca) u malo toplog mlijeka, dodaš malo šećera i pustiš da germa naraste.
Prosijala si brašno i pomiješala ga (obje vrste), ostavila od ove količine malo oštrog da imaš ako će ti trebati za premješivanje.
Maslac otopi i pomiješaj ga s jajima i šećerom (u posebnoj posudi). U tu posudu dodaj sve mokre sastojke.
Kad se germa digla, dodaš ju u brašno i malo umiksaš, pa dodaš ove mokre sastojke koje si upravo pomiješala.
Miksaš dok ne lipsaš jer želiš izraditi meko tijesto.
Kad si ga izmiksala, pustiš ga da se digne. Ti malo lezi.

Kad se diglo da ti hoće izaći iz posude, izbaciš ga na kuhinjsku plohu i rukom dobro premijesiš. Ono, baš ga izmrcvariš.
Tu količinu tijesta ja podijelim na 4 manje debele ljepotice koje stavim na pleh na kojem će se peći i pustim opet da se dignu. Prije nego ih ostavim na miru, premažem ih žutanjkom i posipam takozvanim hagel zukerom, ilitiga onim šećernim komadićima što zapravo kod nas ni nema za kupiti, pa ja nakupujem vani kad mi se ukaže prilika.

Kad su se debele ljepotice nadigle, škarama ih cviknem odozgora da dobiju one ‘uši’.

Pečem ih najmanje 45-60 min na 160 ili 170 stupnjeva, ovisno o pećnici, ali pazim (tu sad prizivam nebesa) ko luda da mi ne izgore. Onda su nejestivo gorke.

Šaljite slike, javljajte kako je uspjelo!

Voli vas Darling!

________________________________________________________________________

Dragana Dilparić, vlasnica Kavane Darling&Shegrts priprema neodoljive ‘grandma’ style domaće torte, quichevi i chic kokteli… i oni su razlog zašto sve više Zagrepčana mijenja jutarnje rituale i nakon buđenja dolazi ravno k Darling. Uz fantastične kulinarske performanse, Dragana će vas zaraziti i vedrim duhom, šalama i pošalicama, pa imate osjećaj kao da ste svratili kod dobre prijateljica doma – a ona, naravno, izvrsno kuha i pripremila vam je gin tonic prema nekom cool receptu. S veseljem isčekujemo svaku novu kolumnu u kojoj će nam, na sebi svojstven – vrckav – način, približiti neke od najpoznatijih svjetskih slastica i jela! Bon Appétit!

Pročitajte još...

Chez Darling: Provjereni plan priprema za Uskrs (nekoć kaotične) chefice

Ne bih se više dovela u prijašnju ludnicu, ma nema šanse. Imam dan u tjednu kad napravim mini inventuru. Obično četvrtkom. Tad napravim i neki prvi draft menija za tjedan koji dolazi, pa napravim popis šta mi treba...

Napravite sami: 10 cool ideja za što originalnija uskrsna jaja

Za ovo ne morate biti ludo vješti u izradi - samo se opustite i uživajte. Idealni su za izradu s obitelji, a osim što će se sjajno zabaviti i veliki i mali - napravit ćete genijalno originalna jaja koja možete s ponosom i darivati ili jednostavno uživati u njima

Maštovito i lijepo: Ukrasite dom za Uskrs prema idejama domaćih kreativaca

U svoj kreativni svijet uskrsnih dekoracija uveli su nas CrEative handmade story, Ago design i Željkine kućne čarolije te nam odali nekoliko super ideja kojima i samo možemo urediti svoj dom za predstojeće blagdane!

Uskrsne delikatese: Inspirirajte se receptima domaćih food blogera!

Zavirili smo na Instagram profile nekih od vrlo popularnih domaćih food blogera i - što da vam kažemo - sline nam cure dok pišemo ovaj tekst i gledamo njihove recepte te jedva čekamo (a sasvim sigurno i vi) da ih serviramo na uskrsni stol

Povezano

Sladoledni sendviči: Birajte konfete ili brownie – a možete i obje verzije!

Osim što su izvrsni desert, sendviči sa sladoledom su fantastični za svaku priliku i ukus. Ohlađeno tijesto za kolačiće možete kombinirati s drugim okusima i aromama

Po jutru se dan poznaje: Ovdje se jede provjereno najbolji doručak u Splitu!

Restoran Allora nezaobilazna je splitska kulinarska destinacija, a nudi, među ostalim, raznovrsnu à la carte ponudu doručaka te ćete se naći na slatkim i slanim mukama jer svako jelo mami da ga isprobate

Najpopularniji TikTok recepti u 2021. godini na koje ste možda zaboravili

Naši okusni pupoljci zaslužuju ponovno proživjeti ugodu najpopularnijih TikTok jela - i već nestrpljivo čekamo koja će nam zanimljiva i otkačena jela donjeti 2022. godina!

Bigoš s teletinom i gljivama: Varivo koje godi u svako doba godine, a posebice zimi

Donosimo vam recept za čiju pripremu će biti potrebno oko 25 minuta, a obrok je ukusan i prigodan u bilo koje godišnje doba, a posebice nakon blagdana. Klasici su često pravi evergreen

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime