Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Uskrsne delikatese: Inspirirajte se receptima domaćih food blogera!

Zavirili smo na Instagram profile nekih od vrlo popularnih domaćih food blogera i - što da vam kažemo - sline nam cure dok pišemo ovaj tekst i gledamo njihove recepte te jedva čekamo (a sasvim sigurno i vi) da ih serviramo na uskrsni stol

Uskrs je prekrasna prilika da sebe i svoje bližnje razveselite brojnim ukusnim gastronomskim poslasticama, od tradicionalnih jela i kolača, do onih novih i modernih. Svatko do nas obožava blagdanske obroke (koliko se god poslije osjećali krivo zbog skupljenih kilograma) jer donose pregršt okusa, a sve izgleda tako lijepo da je jednostavno n nemoguće svemu tome odoljeti.



U potrazi za inspiracijom za vaše blagdanske poslastice, zavirili smo na Instagram profile nekih od vrlo popularnih domaćih food blogera i – što da vam kažemo – sline nam cure dok pišemo ovaj tekst i gledamo njihove recepte te jedva čekamo (a sasvim sigurno i vi) da ih serviramo na uskrsni stol.

Martina Nikl – @martina_ninny_lifestyle

Martina je zaljubljenica u život, ljude, životinje i prirodu koja je prije godinu dana pokrenula svoj Instagram food blog. “Za vrijeme prošlogodišnjeg lockdowna imala sam priliku, kao i svi, umiriti misli, biti više sama sa sobom, sagledati dublje svoj život i doći do novih spoznaja pa se tako rodila ideja za Instagram blog. Kako mi se stalno javljala misao ‘nemoj propustiti život’, krenula sam s Instagram blogom u cilju da krenem raditi ono što volim – družiti se s ljudima, pomagati im da dobiju inspiraciju za neko dobro jelo ili proizvod, dati koristan savjet za svakodnevni život, ali ujedno da ih kroz hranu i svoje objave, potaknem da čine dobra djela, da ljube i da shvate koliko je život krhak”, kaže nam Martina.

Kuhanje i Instagram trenutno su njen hobi, za koji bi voljela da se jednog dana pretvori u posao. Inspiraciju pronalazi svugdje, od bakinih starih recepta, mamine i svekrvine kuhinje, susjeda, kolegica, različitih društvenih medija te onda na temelju svega složi nešto na svoj način. “Često me i samo jedna namirnica na polici u trgovini inspirira za neko novo jelo. Dobivam puno lijepih komentara i na tome sam od srca zahvalna. Često mi pratiteljice napišu kako ih inspiriram, kako ih motiviram da naprave neko novo jelo, kako su mi zahvalne što sam im preporučila dobar proizvod, kako sam im dala dobru ideju i to je ono što me motivira za dalje! Jednom mi je kolega s posla došao i rekao da ne voli moj Instagram profil jer mu njegova žena koja me prati zada zadatak da mora poslije posla ići po namirnice za jela ili proizvod koji sam ja preporučila pa bude ljut jer ima još dodatnog posla. To je meni bilo toliko simpatično, ali ujedno i veliko priznanje”, sa smijehom priča Martina.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Ninny (@martina_ninny_lifestyle)

Torta/kolač od bijele čokolade i sira 

Sastojci: 450 g bijele čokolade, 400 g svježeg sira, 200 g mljevenih keksa (može i integralnih keksa), 280 ml vrhnja za šlag , 90 g maslaca, 4 jaja, 1 vanilin šećer, limunova korica 

Priprema

  1. Mljevene kekse pomiješajte s omekšalim maslacem.
  2. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje i stavite smjesu keksa i maslaca te pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj 180 stupnjeva. Ostavite da se ohladi.
  3. Čokoladu rastopite u posudi na pari. Izmutite vrhnje za šlag te isti umiješate u čokoladu.
  4. U drugoj posudi izradite mikserom jaje, svježi sir, limunovu koricu i malo vanilin šećera.
  5. Smjesu iz druge posude pomiješajte s čokoladnom kremom i izlijete na ohlađenu podlogu. 
  6. Vrijeme pečenja: 1 sat na 140 stupnjeva.  Poslužuje se dobro rashlađeno. 

 

Darko Kontin – @darkokontin

Darkov Food blog je iz ljubavi postao posao. “Još ne vjerujem da je toliko vremena prošlo od kada sam pokrenuo blog. A sasvim sponatano sam, na nagovor prijateljice Petre koja je predložila da bi trebao imati web stranicu gdje bi objavio sve recepte umjesto da ih šaljem privatno i pojedinačno svakome u inbox, odlučio krenuti u tom smjeru. Ja sam je poslušao, a ostalo je kako kažu – povijest”, s ponosom nam kazuje Darko.

Naglašava kako nema mjesta na kojemu ne pronalazi inspiraciju – bilo da su to obiteljske pisane kuharice, djetinjstvo i mamina jela, online kuharice, blogovi i tiskovine, filmovi/serije pa čak i glazba. Internet je prepun mjesta i inspiracija čije ideje pokušam reproducirati u svom stilu. Interes za hranom uvijek postoji, a na sreću oko hrane su uglavnom i pozitivne reakcije ljudi i isti takvi ljudi. Ne znam jesam li izolirani slučaj ili smo jednostavno takva regija, ali kada god s nekim pričam o hrani bude to kvalitetan i pozitivan razgovor”, objašnjava. Darku je blog i hobi i posao, a prvenstveno je to ljubav prema hrani i fotografiji.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Darko Kontin (@darkokontin)

Punjena jaja 

Sastojci: 10 jaja, 1 čajna žlica senfa, 4 jušne žlice majoneze, 1 čajna žlica bijelog vinskog octa, 40 grama slanine, po ukusu soli, papra, crvene paprike i vlasca

Priprema:

  1. U kipuću vodu stavi kuhati jaja. Jaja kuhaj od 8 do 10 minuta, ovisno o veličini.
  2. Tvrdo kuhana jaja odmah nakon kuhanja prebaci u posudu s hladnom vodom i ledom (može i bez leda ako je voda hladna).
  3. Kuhana jaja ostavi barem 20 minuta u hladnoj vodi kako bi se lakše skidala ljuska s njih.
  4. Skini ljusku s jaja i svako jaje prepolovi po dužini. Oprezno izvadi žumanjke i odloži ih u zasebnu dublju posudu.
  5. Usitni žumanjke i zdrobi ih žlicom. Izdrobljenim žumanjcima dodaj malo bijelog octa, senf, začine po želji i 4 jušne žlice majoneze.
  6. Sve sastojke pomiješaj u glatku smjesu. Ako želiš, po ukusu možeš dodati i više majoneze u smjesu.
  7. Smjesu od žumanjaka i majoneze prebaci u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i pomoću nje napuni bjelanjke.
  8. Prije posluživanja jaja dodatno ukrasi sjeckanim svježim vlascem, prženom sjeckanom slaninom, majonezom i crvenom paprikom.

Vedran Bošković – @seasoned.with.love

Slavonac sa zagrebačkom adresom, kako Vedran sam sebe naziva, pokrenuo je svoj food blog kao hobi 2015. godine na nagovor supruge, a danas mu je kreacija recepata i fotografija hrane posao. “Kuhanje je moja strast i moje mjesto gdje se kreativno izražavam. Jako volim tradicionalnu domaću kuhinju jer sam na njoj odrastao i uz nju zavolio kuhanje tako da ćete kod mene pronaći jako puno upravo takvih recepata. Osim kuhanja uživam i u vrtlarenju tako da imam i svoj vrt u kojem uspješno uzgajam više od 20 vrsta povrća godišnje. Internet je ogromna baza inspiracije i recepata tako da većinom čitajući razne portale vezane za hranu i pretražujući Pinterest pronalazim i inspiraciju. Također me inspirira i vrt koji tijekom cijele godine daje povrće i voće pa inspiracija dolazi po tome”, ističe Vedran i predlaže nam svoj recept za savršen uskršnji kolač. 

Sočni kolač od mrkve

Sastojci: 3 srednje mrkve, 3 jaja, 100 g smeđeg šećera, 100 g brašna, 1 žlica kakao praha, 1 žličica praška za pecivo, 1 žličica cimeta, 1/2 žličice đumbira, prstohvat soli, džem od maline

Za kremu: 200 g krem sira, 2 žlice maslaca, 2 žlice meda, ekstrakt vanilije

Priprema: 

  1. Jaja miksajte 3-4 minute (nema potrebe za razdvajanjem bjelanjaka i žumanjaka) te im dodajte šećer i miksajte još 1-2 minute.
  2. Sjedinite suhe sastojke te dodajte u jaja i sve dobro promiješajte. 
  3. Dodajte naribanu mrkvu te staviti u lim za pečenje koji ste blago namastili ili ga prekrili aluminijskom folijom ili papirom za pečenje. Peći 10-ak minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva.
  4. Za kremu je potrebno samo uz pomoć miksera sjediniti navedene sastojke. Jedino pripazite da maslac bude na sobnoj temperaturi kako ne bi ostale grudice.
  5. Na biskvit namažite sloj džema od malina(ili bilo koji drugi džem po izboru) i stavite sloj kreme od sira. Na kremu stavite male hrpice džema te ih raširite uz pomoć čačkalice kako bi dekorirali kolač.
  6. Ohladite i poslužite.

Vesna Privitera – @vesnas_suesse_welt

Vesna, zaljubljenica u hranu bosanskohercegovačkog podrijetla, udata za Talijana i s njemačkom adresom stanovanja, svoju je ljubav i hobi pretvorila u food blog prije osam godina. “Moja mama je uvijek pekla kolače, pa sam dosta recepata dobila od nje, isprobala i dodala nešto svoje. Volim tradiciju i tradicionalna jela, i nije važno gdje sam putovala, Italija, Turska, Njemačka – uvijek sam gledala da dobijem nekoliko recepata iz tih zemlja i inspiriram se. Blog i Instagram su za moju dušu i uživam u tome. Najviše volim isplesti slatko pecivo – pletenicu za Uskrs. Vrlo je ukusna, može se i s filom napraviti, a i veoma je dekorativna na stolu”, otkriva nam Vesna i odmah proslijeđuje recept. 😉

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Vesna (@vesnas_suesse_welt)

Uskrsna pletenica

Sastojci: 500 g brašna, 50 g šećera, korica od naranče, 265 ml hladnog mlijeka, 1 jaje i 15 g svježeg kvasca, sol

Priprema: 

  1. Umijesite tijesto, tako da na kraju bude mekano i sjajno. Nemoj te se čuditi sto dodajete hladno mlijeko, to je trik za savršenu pletenicu. 
  2. Ostavit 2 sata da odstoji na vrućem mjestu ili preko noći upakirano u hladnjak.
  3. Podijelite na jednake komade i napravite pletenicu po vašem ukusu. 
  4. 1 žumanjak i malo mlijeka umijesite s četkicom te pletenicu premažite i još 20 minuta ostavite na vrućem mjestu i onda pecite na 180 stupnjeva 45 minuta. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime