Nakon što ispečete slastičarsko remek-djelo vjerojatno je teško odoljeti iskušenju da ne pojedete krišku… ili dvije… ili tri. Zato su deserti u čaši ne samo savršeni za ljetne zabave, nego će i zadovoljiti vašu potrebu za slatkim – a da vas ne odvedu predaleko u iskušenje.
Bilo da odaberete niske ili vinske čaše ili, pak, staklene posude za desert, ljetne zabave nezamislive su bez ovih neodoljivih slastica – poslaganih u nekoliko slojeva.
Poslastice koje će vas lako dovesti u iskušenje
Ne samo da plijene pažnju izgledom, nego i kombinacijom aroma (i mirisa, naravno), a uz sve to iznimno su praktični baš za ljeto – ne moraju se peći i uz to osvježavaju.
Donosimo vam, stoga, 3 savršena recepta za poslastice koje će vas oboriti s nogu, a svakom od njih slobodno možete dodati i obilje drugih sastojaka – po vlastitoj želji – bez mogućnosti da ćete pogriješiti!
Salata od lubenice, dinje i borovnice
Sastojci za 4 osobe:
- po 500 g lubenice i dinje
- 200 g borovnica
- 8 žlica slatkog bijelog vina ili prošeka
- 1 žlica meda
- 1 žličica nasjeckane metvice
- sok od polovice limuna
Priprema: Lubenicu i dinju prepolovite i odstranite im koštice pa čisto meso narežite na kockice. Borovnice properite i ocijedite. Pomiješajte vino, med, metvicu i sok od limuna. Time prelijte voće. Neka se salata hladi najmanje 30 minuta, a zatim je ohlađenu raspodijelite u posudice i poslužite.
Krema od lavande i smokava (ili voća po vašem izboru)
Sastojci:
- 300 ml mlijeka
- 200 g slatkog vrhnja
- 1 žličica posušenih cvjetića lavande
- 4 listića želatine
- 3 žumanca
- 100 g šećera
- 150 g svježeg sira
- 2 smokve (ili neko drugo voće po želji)
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice soka od limuna
- cimet
Priprema: Zakuhajte u loncu mlijeko, 100 g vrhnja i cvjetiće lavande. Lonac maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji 15 minuta.
Želatinu namočite d aomekša. Žumanca kremasto stucite na pari sa 75 g šećera. Procijedite mlako mlijeko s lavandom, želatinu ocijedite i rastopite u mlijeku. Zajedno sa svježim sirom mlijeko polako umiješajte kuhačom u smjesu od žumanaca. Stucite i pažljivo umiješajte preostalo slatko vrhnje. Kremu raspodijelite u četiri čaše i ostavite u hladnjaku oko 3 sata.
Smokve narežite na kriške. Zagrijte maslac i karamelizirajte preostali šećer. Dodajte smokve, limunov sok i 1/2 žličice cimeta pa malo podgrijte. Kada se smjesa ohladi raspodijelite je po desertu.
Krema od malina i limuna
Sastojci:
- 500 g malina
- 200 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera
- 500 g jogurta
- 1 žličica limunova soka
- 1 žlica smeđeg šećera
Priprema: Properite maline i posušite ih kuhinjskim papirom. Napravite čvrsti šlag od slatkog vrhnja i šećera. Izmiješajte 500 g jogurta sa žličicom limunova soka pa umiješajte maline i šlag, osim nekoliko malina koje možete ostaviti za ukrašavanje.