Dobro pripremljena pašta nas svaki put oduševi, bilo da je pripremimo s mesnim ili povrtnim umakom, a začinsko bilje uvijek je ‘točka na i’! Po ovim vrućinama nikome se baš ne da dugo kuhati, niti jesti pretešku hranu s puno masnoće stoga vam donosimo četiri recepta za super brza, preukusna jela od tjestenine s jako malo masnoće.
Tagliatelle s umakom od gljiva
Lagano i kremasto jelo koje sadrži samo 11 g masnoće, a za pripremu vam je potrebno svega 25 minuta.
Za četiri osobe potrebno je: 400 g tagliatella, 800 g šampinjona, 1 luk, 1 svežnjić peršina, 2 žlice ulja, 250 ml povrtnog temeljca, 125 g laganog sirnog namaza, sol i papar.
Priprema: Tjesteninu skuhajte, gljive očistite, prebrišite i narežite na ploške. Luk oljuštite i nasjeckajte, a peršin operite, protresite i nasjeckajte. Zatim gljive popržite u vrućem ulju, poslolite i popaprite prema ukusu. Dodajte luk i peršin te propirjajte. Zatim ulijte temeljac i umijješajte namaz te kuhajte tri minute, začinite i poslužite s ocijeđenom tjesteninom.
Špageti s povrćem
Ovako fino pripremljeno povrće rado jedu i djeca, za pripremu vam je potrebno samo 25 minuta, a sadrži samo 6 g masnoće.
Sastojci za četiri osobe: 400 g mrkve, 200 g celera, 2 luka, 2 režnja češnjaka, 2 žličice maslinovog ulja, 425 ml rajčica u umaku, 400 g špageta, prstohvat šećera, sol i papar.
Priprema: Mrkvu i celer očistite, operite i narežite na kockice. Luk i češnjak također oljuštite i nasjeckajte. Maslinovo ulje zagrijte u loncu te propirjajte luk i češnjak, dodajte prepiremljeno povrće i rajčice zajedno sa sokom te poslolite i popaprite. Ostavite da umak lagano ključa 10-ak minuta. U međuvremenu skuhajte špagete, povrće začinite solju, paprom i šećerom te pomiješajte s ocijeđenim špagetama. Za kraj pospite grubo mljevenim paprom i peršinom te poslužite.
Pappardelle s goveđim raguom
Jelo sa samo 18 g masnoće začinjeno aromatičnim korijenom peršina.
Sastojci za četiri osobe: 1 luk, 2 režnja češnjaka, 1 mrkva, 2 korijena peršina, 1 žuta paprika, 200 ml crvenog vina, 4 žlice maslinova ulja, 300 g govedine narezane na kockice, 200 ml mesnog temeljca, 3 žlice koncentrata od rajčice, 2 grančice ružmarina, 3 listića kadulje, 400 g pappardella (široki rezanci), 2 žličice šećera, sol i papar.
Priprema: Luk i češnjak oljuštite te nasjeckajte, mrkvu ogulite te narežite na ploške, peršin na rezance, a papriku očistite, operite i narežite na prutiće. Ulje zagrijte u loncu te meso popržite sa svih strana. Dodajte luk, češnjak, mrkvu, papriku i peršin, propirjajte te ulijte vino. Zatim ulijte mesni temeljac, umješajte koncentrat rajčice te začinite solju, paprom i šečerom. Ružmarin operite, protresite i dodajte ga zajedno s listićima kadulje. Zatim ragu kuhajte na laganoj vatri u poklopljenom loncu 60-70 minuta. Skuhajte tjesteninu, poslužite s raguom i posutim parmezanom.
Panne s povrćem i maslinama
Za pastu kao u Italiji, kuhanu al dente i posluženu s povrćem potrebno vam je samo 25 minuta, a sadrži svega 15 g masnoće.
Za četiri osobe potrebno je: 1 limenka komada rajčice (425 ml), 1 crvena paprika, 1 mala tikvica, 1 luk, 3 žlice maslinova ulja, sol, papar, 400 g penna, 50 g otkoštenih crnih maslina i 2 žlice nasjeckanih listića bosiljka.
Priprema: Rajčice ocijedite, papriku očistite, operite i narežite na prutiće. Tikvicu operite, očistite, uzduž prerežite i narežite na ploške, a luk oljuštite i nasjeckajte. Maslinovo ulje zagrijte u tavi i ispirjajte luk. Dodajte povrće, propirjajte te posolite i popaprite. Ulijte 150 ml vode i povrće kuhajte poklopljeno oko 5 minuta. Tjesteninu skuhajte al dente u dosta slane kipuće vode. Masline narežite na kolutiće, tjesteninu ocijedite pa je pomiješajte s povrćem, maslinam i bosiljkom, a na kraju možete poslužiti s posutim naribanim parmezanom.
Fotografije: Unsplash