Utorak, 8 listopada, 2024

Donosimo recept za sočnu fudge tortu ispunjenu karamelom i čokoladom!

Iako su osnovni sastojci u principu uvijek jednaki, priprema i dekoriranje ovih slatkih zalogaja kroz vrijeme su dostigli razinu prave umjetnosti. Donosimo vam recept za najukusniju čokoladnu tortu koji potpisuje naša gastro blogerica Nina Mrvica

Torta je nedvojbeno jedan od najukusnijih uspjelih kulinarskih eksperimenata, a njezine vrste uvijek iznova zadivljuju svakog obožavatelja slatkih delicija. Iako su osnovni sastojci u principu uvijek jednaki, priprema i dekoriranje ovih slatkih zalogaja kroz vrijeme su dostigli razinu prave umjetnosti. Donosimo vam recept za najukusniju čokoladnu tortu koji potpisuje naša gastro blogerica Nina Mrvica. Zahvaljujući neodoljivoj kombinaciji karamele i čokolade, torta je kao stvorena za zimu pred nama.



Za njezinu pripremu trebat će vam sljedeći sastojci:

BISKVIT

  • 410 g glatkog brašna
  • 60 g kakaa
  • 2,5 žličice praška za pecivo
  • 2,5 žličice sode bikarbone
  • 290 g šećera
  • 5 jaja veličine L
  • 240 ml ulja
  • 340 ml mlijeka
  • 100 g kiselog vrhnja

KREMA

  • 1 staklenka Dulce de lechekaramela (ili 1 limenka kondenziranog mlijeka)
  • 300 g čokolade s minimalno 65 % kakaa
  • 300 ml vrhnja za šlag

Za početak pripremite – biskvit. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva i unaprijed pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje te rubove namastite. Dok se pećnica grije, u Kenwood kMix posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, zatim naknadno dodajte šećer pa i njega umiješajte. Nakon toga suhim sastojcima dodajte jaja, ulje, mlijeko i kiselo vrhnje te sve dobro promiješajte dok ne dobijete povezanu i kompaktnu smjesu.

Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe te pecite 30 do 35 minuta. Kada budu pečeni, biskvite ostavite desetak minuta u kalupima pa ih izvadite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade. Ako primijetite da je gornji dio biskvita neravan, poravnajte ga nazubljenim nožem.

Kako izgleda detaljan proces pripreme?

Nakon biskvita na red dolazi priprema kreme. Ako nemate mliječni karamel, tada konzervu kondenziranog mlijeka kuhajte u vodi na laganoj vatri oko dva sata. U slučaju da radite s mliječnim karamelom, sadržaj limenke prebacite u posudu i ostavite da se ohladi. 

Čokoladu za kuhanje iskidajte na što manje komadiće pa ju prebacite u posudu otpornu na toplinu i ostavite ju po strani. Vrhnje za kuhanje ugrijte do vrenja pa ga dodajte komadićima čokolade. Ostavite dvije minute pa špatulom miješajte sve dok vam se smjesa ne spoji i ne dobijete glatku kremu. Kremu ostavite na sobnoj temperaturi da se prohladi pa spremite u hladnjak na sat vremena. Ohlađenu smjesu izmiksajte i stavite u slastičarsku vrećicu s otvorom od 1 cm pa krenite u slaganje.

Nina je za pripremu torte koristila Kenwood kMix samostojeći mikser, na kojem je moguće mijenjati nastavka za miješanje. Tako je za pripremu biskvita koristila K-Beater nastavak, a za pripremu kreme koristila je pjenjaču.

Na stalak za torte ili pladanj postavite prvi biskvit.  Unutarnji rub biskvita zatim obrubite pa preostali dio napunite mliječnim karamelom te preklopite drugim biskvitom. Ponovite postupak pa preklopite s trećim biskvitom, a kada ste sve biskvite posložili, cijelu tortu premažite preostalom kremom od čokolade i vrhnja. Tortu ukrasite po želji i Dan torte proslavite uživajući u svojem remek djelu. Dobar tek!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime